IMPLANON 68 mg 1 implant Gebelik

Hüsnü Arsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Metsil gebelik kategorisi X'dir. Metsil hamilelik kategorisi, Metsil gebelik kategorisi, Metsil emzirme, Metsil anne sütüne geçer mi, Metsil laktasyon, Metsil hamilelerde kullanımı, Metsil ve bebek, Metsil kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Metsil Damla insan vücudunun sindirim kanalında aşarı gazın neden olduğu ağrıları azaltmak ya da tamamen sona erdirmek için kullanılır. Metsil Damla özellikle fonksiyonel dispepsi, peptik ülser, postoperatif gaz gerginliği, hava yutulması, spastik ya da irritabl kolon, kronik kolesistit, karın içi röntgen çekimlerinde, postkolesistektomi sendromu ve divertikülit gibi gaz bulunmasının sorun oluşturabileceği durumlarda kullanılır.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Gastrointestinal Fonksiyonel Hastalıklar > Bağırsak Hastalıkları > Diğer > Simetikon

ATC Kodu

A03AX13

Etkin Madde

Simetikon 66.6 mg/ml

Barkodu

8699570590039

Geri Ödeme Kodu

A04989

Satış Fiyatı

7.34 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

1

Sağlık Konuları

Karın Ağrısı , Gaz , Hazımsızlık

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKER6

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

48 ay

NFC kodu

DGB

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Damla

Geri Ödeme Durumu

Ödenmez

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi X’tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

IMPLANON NXT gebelik döneminde uygulandığı taktirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır/yol açtığından şüphelenilmektedir.

Gebelik dönemi

IMPLANON NXT gebelik sırasında endike değildir. IMPLANON NXT kullanımı sırasında gebelik ortaya çıkarsa, IMPLANON NXT çıkarılmalıdır. Hayvan çalışmaları çok yüksek doz progestagenik maddelerin dişi fötuslarda maskulanizasyona yol açabildiğini göstermiştir. Yaygın epidemiyolojik çalışmalar, gebelik öncesinde OK kullanan kadınların çocuklarında doğum defekti artışı ya da gebelik sırasında istenmeden kullanıldığında teratojenik etki saptamamıştır. Olasılıkla bütün OK’ler ile ilgili olmasına karşın, bu durumun IMPLANON NXT için de geçerli olup olmadığı belli değildir.

Etonogestrel- ve desogestrel- içeren çeşitli ürünler (etonogestrel, desogestrelin bir metabolitidir) ile ilişkili farmakovijilans verileri de risk artışı göstermemiştir.

Laktasyon dönemi

Klinik veriler, IMPLANON NXT anne sütünün üretimini ve niteliğini (protein, laktoz ya da yağ konsantrasyonu) etkilemediğini bildirir. Bununla birlikte, etonogestrel anne sütüne az miktarda geçer. Günlük ortalama 150 ml/kg süt tüketimi temelinde, etonogestrel salımından bir ay sonra bebekte saptanan etonogestrel dozu günlük ortalama yaklaşık 27 nanogram/kg/gün olmuştur. Yaklaşık olarak bu, vücut ağırlığına göre düzeltilmiş maternal günlük dozun yaklaşık %2.2’sine ve hesaplanan mutlak maternal günlük dozun yaklaşık %0.2’sine eşittir. Sütteki etonogestrel konsantrasyonu laktasyon periyodu sırasında zaman geçtikçe azalır.

Doğumdan sonraki 4-8 haftalık dönemde implant kullanmaya başlamış annelerin 38 çocuğuna ilişkin uzun dönemli veri mevcuttur. 38 çocuk ortalama 14 ay boyunca anne sütü almışlar ve 36 aylık olana dek izlenmişlerdir. Büyüme değerlendirmeleri, fiziksel ve psikomotor gelişimleri, anneleri RİA kullanan bebeklere (n=33) kıyasla fark göstermemiştir. Bununla birlikte çocuğun gelişimi ve büyümesi dikkatle izlenmelidir. Var olan veriler temelinde, IMPLANON NXT laktasyon sırasında kullanılabilir ve doğumdan 4 hafta sonra yerleştirilebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite