NITROLINGUAL PUMP 0.4 mg 250 püskürtme sprey Dozu
Farma-Tek Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Nitrolingual dozu, Nitrolingual dozaj, Nitrolingual doz aşımı, Nitrolingual uygulama, Nitrolingual kullanım şekli, Nitrolingual kullanımı, Nitrolingual kullanım süresi, Nitrolingual açmı tokmu, Nitrolingual nedir, Nitrolingual ne için kullanılır, Nitrolingual nasıl kullanılır, Nitrolingual faydaları, Nitrolingual etkileri, Nitrolingual günde kaç kez, Nitrolingual sabah mı akşam mı, Nitrolingual fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi Pozoloji
Hekim tarafından başka bir dozaj şeması önerilmediyse anjina pektoris krizi başlangıcında veya anjina pektoris krizlerini tetiklemesi olası bir efordan hemen önce 0.4 mg ila 0.8 mg’ lık doz (bir veya iki sprey) kullanılır.
Akut sol kalp yetmezliği veya miyokard enfarktüsünde, dolaşım kontrol edilerek ve sistolik kan basıncının 100 mmHg’ nin üzerinde olması koşuluyla 0.4.ila 1.2 mg gliseril trinitrat (1 ila
3 sprey) uygulanmalıdır. İstenen etkilerin sağlanmaması durumunda 10 dakika sonra aynı dozlar tekrarlanabilir.
Koroner anjiografiden önce profılaktik olarak 0.4 ila 0.8 mg gliseril trinitrat (1 ila 2 sprey) uygulanır.
Uygulama şekli
Kullanmadan evvel koruyucu kapak çıkarılır, ilk kez kullanılması esnasında doz kamarasını doldurmak için pompaya bir kez basılır ve içeride kalmış olan hava dışarı püskürtülür. Bu işlem için pompaya bir kez sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlem, sprey uzun süre kullanılmadığı durumlarda da yapılmalıdır. Kullanmadan önce şişenin sallanmasına gerek yoktur.
Spreyi uygulama sırasında şişe düz olarak tutulmalı, pompanın püskürtme deliği dil altına mümkün olduğunca yakın olmalıdır. Pompa deliği elle kolay hissedilebilir şekilde üretildiği için gece kullanımı kolaydır.
PÜSKÜRTMELER 30 SANİYE ARA İLE, NEFES TUTULARAK YAPILMALIDIR. İLAÇ SOLUNUM YOLUNA ÇEKİLMEMELİDİR.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Ciddi (ağır) böbrek ve karaciğer yetmezliğinde NİTROLİNGUAL® pump spray doktor kontrolünde ve dikkatli kullanılmalıdır. Böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri de düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
NİTROLİNGUAL® pump spray çocuklarda kullanılmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
NİTROLİNGUAL® pump spray yaşlı insanlarda kullanıldığında ortostatik hipotansiyona neden olabilir. Bu nedenle ilacı ilk kullanımı esnasında hastanın oturur pozisyonda bulunması gerekmektedir.
Doz aşımı ve tedavisi
NİTROLİNGUAL® pump spray’in aşırı dozda kullanımında ortaya çıkan yan etkiler aşağıda sıralanmıştır:
Ortostatik düzenleyici mekanizmalarda bozukluk sonucu kan basıncının aşırı düşmesi, refleks taşikardi, baş ağrısı, halsizlik, sersemlik, uyku hali, yüz-boyun kızarması, mide bulantısı, kusma ve ishal görülür.
Yüksek dozda gliseril trinitrat alınması durumunda, gliseril trinitratın metabolizması sırasında oluşan nitrit iyonlarına bağlı kollaps, methemoglobinemi, siyanoz, dispne, taşipne görülür.
Ayrıca yüksek dozda kafa içi basıncın artmasına bağlı olarak serebral semptomlar görülür.
Kronik doz aşımı durumunda, klinik açıdan anlamı çelişkili de olsa, methemoglobin düzeyinde artış saptanmıştır.
Tedavisi:
Gastrik lavaj, hastanın bacaklarının yükseltilmesi gibi genel acil yaklaşım tedbirlerine ek olarak, hastanın yaşamsal parametreleri yoğun bakım koşullan altında izlenmeli ve gerekiyorsa düzeltilmelidir.
Belirgin hipotansiyon ve/veya şok durumunda sıvı replasmanı yapılmalıdır. Çok istisnai olgularda, kardiyovasküler tedavi amacıyla, norepinefrin ve/veya dopamin infüzyonu uygulanabilir. Ancak, epinefrin ve benzeri ilaçların kullanımı kontrendikedir.
Methemoglobinemi olması durumunda, aşağıdaki antidotlar yan etkinin ciddiyetine göre kullanılabilir.
1. Vitamin C: 1 g PO ya da intravenöz sodyum tuzu
2. Metilen mavisi: %V lik metilen mavisi enjeksiyonu 50 mL’ e kadar, i.v.
3. Toluidine mavisi: Sadece i.v. olarak ilk dozda 2-4 mg/kg vücut ağırlığı, eğer gerekiyorsa 1 saat aralıklarla 2 mg/kg vücut ağırlığı doz tekrarlanabilir.
4. Oksijen tedavisi, hemodiyaliz, kan transfüzyonu.
Nitrolingual ile ilgili diğer bilgiler
- Nitrolingual Genel
- Nitrolingual Fiyat
- Nitrolingual Prospektüs
- Nitrolingual Kullananlar
- Nitrolingual Nedir
- Nitrolingual Kullanımı
- Nitrolingual Yan Etkileri
- Nitrolingual Etkileşimi
- Nitrolingual Gebelik
- Nitrolingual Saklanması
- Nitrolingual Muadili
- Nitrolingual Uyarılar
- Nitrolingual Endikasyon
- Nitrolingual Kontrendikasyon
- Nitrolingual İçeriği
- Dozu
- Nitrolingual Zararları
- Nitrolingual Formu
- Nitrolingual Farmakolojik Özellikler
- Nitrolingual Farmasötik Özellikler
- Nitrolingual Ruhsat Bilgileri