OSEFLU 30 mg 10 kapsül Zararları
Opto Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Oseflu zararları, Oseflu önlemler, Oseflu riskler, Oseflu uyarılar, Oseflu yan etkisi, Oseflu istenmeyen etkiler, Oseflu cinsel, Oseflu etkileri, Oseflu tedavi dozu, Oseflu aç mı tok mu, Oseflu hamilelik, Oseflu emzirme, Oseflu alkol, Oseflu kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalardan elde edilen deneyimler
Advers ilaç reaksiyonları aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Yetişkinlerde tedavi çalışmaları
İnfluenzanın tedavisi için OSEFLU alan 2107 yetişkin hastada (plasebo, günde iki kez 75 mg OSEFLU ve günde iki kez 150 mg OSEFLU alan hastaları içermek üzere) yapılan faz III çalışmada en sık bildirilen yan etkiler bulantı ve kusmadır. Bu etkiler geçicidir ve genellikle ilk dozdan sonra ortaya çıkmaktadır. Vakaların büyük çoğunluğunda bu olaylar çalışmanın bırakılmasına neden olmamıştır. Günde iki kez 75 mg olarak tavsiye edilen dozda üç hasta mide bulantısı ve aynı sayıda hasta da kusma nedeniyle tedaviyi bırakmışlardır.
Yetişkinlerde yapılan faz III çalışmalarında, bazı advers olaylar OSEFLU alan hastalarda, plasebo alan hastalara kıyasla daha sık görülmüştür. Tedavi veya profilaksi için tavsiye edilen dozda en sık görülen advers olaylar Tablo 1’de gösterilmektedir. Bu tablo sağlıklı yetişkinleri ve risk altındaki hastaları (influenza ile ilgili komplikasyonların gelişimi açısından yüksek risk altında olan yaşlı hastalar ve kronik kalp veya solunumla ilgili hastalıkları bulunan hastalar) kapsamaktadır. > %1 sıklıkta görülen ve OSEFLU alan hastalarda plasebo alan hastalara kıyasla nedene bağlı olmaksızın daha sık bildirilen bu olaylar bulantı, kusma, karın ağrısı ve baş ağrısıdır.
Doğal yollarla edinilen influenza ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda en sık görülen advers olaylar:
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Bronşit
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Uykusuzluk
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan: Vertigo*
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın: Öksürük*
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Bulantı
Yaygın: Kusma, diyare, karın ağrısı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Sersemlik, yorgunluk*
Belirtilen advers olaylar, tedavi çalışmalarında günde iki kez 75 mg oseltamivir alan hasta grubunda en çok sıklıkta bildirilen tüm olayları içermektedir ve bu grupta görülme sıklığının azalmasına göre sıralanmışlardır.
*: Bu olaylar artık tedavi grubunda en sık en sık bildirilen olaylar arasında yer almamaktadır.
Profilaksi çalışmaları
Adolesan, sağlıklı yetişkin ve yaşlıları içermek üzere, 3434 kişinin katıldığı faz III profilaksi çalışmasında, 1480 kişi tavsiye edilen doz olan günde bir kez 75 mg’ı, 6 hafta boyunca almıştır. Bu çalışma sonucu görülen advers olaylar, daha uzun bir doz süresine rağmen, tedavi sırasında gözlenenler ile çok benzerdir (bkz. Tablo 1).
Profilaksi çalışmalarında, plasebo alan kişilere göre OSEFLU alan kişilerde daha sık görülen yan etkiler; ağrı ve acı, burun akıntısı, dispepsi ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak belirtilen yan etkilerin ortaya çıkma sıklığı açısından OSEFLU ve plasebo alan hastalar arasında %1’den daha az fark bulunmaktadır. Genç popülasyonla karşılaştırıldığında, OSEFLU veya plasebo alan 942 yaşlı kişide, güvenlilik profili açısından klinik olarak anlamlı hiçbir fark yoktur.
Pediyatrik tedavi çalışmaları
İnfluenzanın tedavisi için yapılan bir faz III çalışmaya katılan 1-12 yaşlarındaki 1032 çocuğa (1-12 yaşlarında 698 sağlıklı çocuk ve 6-12 yaşlarındaki 334 astımlı çocuğu içermek üzere), oseltamivir verilmiştir. 515 çocuk oseltamivir süspansiyon tedavisi almıştır. Oseltamivir alan çocukların %1’inden fazlasında görülen advers etkiler aşağıda belirtilmiştir. En sık görülen yan etki kusmadır. Oseltamivir ile tedavi edilen çocuklarda sıklıkla görülen diğer yan etkiler; karın ağrısı, burun kanaması, kulak rahatsızlıkları ve konjunktivittir. Bu olaylar, genellikle bir kez olmuş, doz verilmeye devam edilmesine rağmen düzelmiş ve vakaların büyük çoğunluğunda tedavinin kesilmesine neden olmamıştır.
Doğal yollarla alınan influenzanın oseltamivir ile tedavisi yapıldığı faz III çalışmalarına katılan çocukların >%1’inde meydana gelen advers olaylar aşağıdaki gibidir:
İnfluenzanın doğal yolla oluştuğu faz III OSEFLU tedavi çalışmaları (günde iki defa 2mg/kg);
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Pnömoni, sinüzit, bronşit.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın: Lenfadenopati
Göz hastalıkları
Yaygın: Konjunktivit
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın: Otitis media, kulak rahatsızlığı, timpanik membran hastalığı.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları Yaygın: Astım (ağır astım dahil), burun kanaması.
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Kusma
Yaygın: Diyare, karın ağrısı, bulantı
Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın: Dermatit
Ünite dozu (yaşa bağlı doz) ile tedavi (5 gün boyunca günde 2 defa) sonuçlarını gösteren kontrolsüz çalışmalar;
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Bronşit.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın: Lenfadenopati
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın: Otitis media
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın: Burun kanaması.
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Kusma
Yaygın: Diyare, karın ağrısı, bulantı
Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın: Dermatit
Ünite dozu (yaşa bağlı doz) ile profilaksi (10 gün boyunca günde bir defa) sonuçlarını gösteren kontrolsüz çalışmalar;
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın: Otitis media
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın: Astım (ağır astım dahil), burun kanaması.
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Kusma
Yaygın: Diyare, karın ağrısı, bulantı
Yukarıda günde iki kez oseltamivir 75 mg ile tedavi çalışmalarında > %1 oranında raporlanan advers olaylar belirtilmiştir.
Pediyatrik profilaksi
Aile içinde maruziyet sonrası, influenzanın profilaksisi için yapılan çalışmaya 1-12 yaş arası çocuklar katılmıştır. Gastrointestinal yan etkiler, özellikle kusma, en sık olarak görünenlerdir. OSEFLU bu çalışmada iyi tolere edilmiştir, advers olaylar, daha önce görülenlerle tutarlıdır.
Pazarlama Sonrası Deneyim
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: Dermatit, döküntü, egzema, ürtikeri kapsayan alerjik deri reaksiyonları gibi nadir aşırı duyarlılık reaksiyonları, alerji, anaflaktik/anaflaktoid reaksiyonlar ve yüz ödemi.
Psikiyatrik hastalıklar/Sinir sistemi hastalıkları
Sıklığı bilinmiyor: OSEFLU kullanan influenza hastalarında, özellikle çocuklarda ve adolesanlarda, konvülsiyon ve deliryum (bilinç seviyesinde azalma, konfüzyon, anormal davranış, delüzyonlar, halüsinasyonlar, ajitasyon, anksiyete, kabuslar gibi belirtileri içeren) ile ilgili nöropsikiyatrik bozukluklar. Nadir vakalarda bu olaylar, kaza ile yaralanmalara yol açmıştır. OSEFLU’nun bu olaylara katkısı bilinmemektedir. Bu tarz nöropsikiyatrik olaylar OSEFLU kullanmayan influenza hastalarında da raporlanmıştır.
Kardiyak hastalıklar
Sıklığı bilinmiyor: Kardiyak aritmi.
Gastrointestinal sistem hastalıkları
Seyrek: OSEFLU kullanımı sonrasında gastrointestinal kanamalar. Özellikle, influenzanın seyri hafiflediğinde veya OSEFLU tedavisi kesildiğinde dinen, hemorajik kolit, anjiyonörotik ödem.
Hepato-bilier hastalıklar
Çok seyrek: Oseltamivir alan influenza benzeri hastalığı olan kişilerde, hepatit ve karaciğer enzimlerinde artış.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok seyrek: Erythema multiforme, Stevens-Johnson-Sendromu ve toksik epidermal nekroliz, anjiyonörotik ödem.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon: 1 yaş altındaki çocuklarda influenza tedavisi için oseltamivir uygulamasına ilişkin güvenilirlik verileri, prospektif ve retrospektif gözlemsel deneyler (bu yaş sınıfından 2400’ten fazla bebekle yapılan karşılaştırma), epidemiyolojik veri araştırmaları ve pazarlama sonrası raporlar 1 yaş ve üstü çocuklardaki güvenirlik profilinin, 1 yaş altı bebeklerdeki güvenilirlik profiline benzer olduğunu göstermektedir.
Geriyatrik popülasyon: Oseltamivir veya plasebo alan yaşlı hasta popülasyonunda güvenlilik, daha genç hastalar ile karşılaştırıldığında klinik olarak önemli bir fark bulunmamıştır.
Oseflu ile ilgili diğer bilgiler
- Oseflu Genel
- Oseflu Fiyat
- Oseflu Prospektüs
- Oseflu Kullananlar
- Oseflu Nedir
- Oseflu Kullanımı
- Oseflu Yan Etkileri
- Oseflu Etkileşimi
- Oseflu Gebelik
- Oseflu Saklanması
- Oseflu Muadili
- Oseflu Uyarılar
- Oseflu Endikasyon
- Oseflu Kontrendikasyon
- Oseflu İçeriği
- Oseflu Dozu
- Zararları
- Oseflu Formu
- Oseflu Farmakolojik Özellikler
- Oseflu Farmasötik Özellikler
- Oseflu Ruhsat Bilgileri