OSVAREN 435 mg/235 mg 180 film kaplı tablet Farmakolojik Özellikleri

Fresenius Kabi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1.   Farmakodinamik özelikler

Farmakoterapötik grup: Hiperkalemi ve hiperfosfatemi tedavisi için ilaçlar ATC kodu: V03AE04

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Yiyeceklerden alınan fosfatın ya da diğer gıdalann magnezyum kompleksi oluşturmaması koşuluyla çözünmüş magnezyum iyonlarının biyoyararlanımı söz konusudur ve bu iyonlar bağırsakta absorbe edilir.

Sağlıklı insanlarda oral olarak uygulanan magnezyumun absorpsiyonu alınan desteğe göre değişmektedir. Çalışmalar günde 1.5 mmol magnezyum alan hastalarda absorpsiyon oranı %65 iken, günde 40 mmol alanlarda bu oranın %11 olduğunu göstermiştir.

Çözünmüş kalsiyum iyonlarının biyoyararlanımı söz konusudur ve yiyeceklerden ve diğer gıdalardan alınan fosfat ile birlikte çözünmeyen kalsiyum kompleksleri oluşturmadıkları sürece intestinal yoldan absorbe edilirler. Kalsiyumun absorpsiyonu hormonal düzenleyici mekanizmanın kontrolü altındadır. Absorpsiyon oranı yüksek dozlarda ve hipokalsemik durumlarda artar ve ilerleyen yaşla birlikte azalır. D vitamini durumuna ve alınan doza bağlı olarak % 10-35 oranında fraksiyonel absorpsiyon beklenebilir. Daha yüksek dozların uygulanması yalnızca absorbe edilen miktarda ufak bir artış ile neticelenir. Yiyeceklerle alınan günlük doz yaklaşık 1000 mg‘dır.

Dağılım:

Toplam vücut magnezyumu 20 - 28 g civarındadır. Sağlıklı yetişkinlerde toplam vücut magnezyumunun %53’ü kemikte, %27’si kasta, %19’u yumuşak dokuda ve %1’den azı ekstraselüler olarak bulunur, intraselüler magnezyumun çoğu bağlı formda bulunmaktadır.

Toplam vücut kalsiyumu 70 kg ağırlığında bir insan için 1,250 g (31 mol) civarındadır. Bunun %99’u kemikler ve dişlerde bulunur. Bu miktar plazma ve ekstraselüler sıvıda 1 g civarında, dokularda ise 6-8 g civarındadır. Toplam serum kalsiyumu için referans değerler klinik laboratuvarlar arasında 2.15-2.57 mmol/1 normal aralığında ölçüme bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu miktarın %40-45’i plazma proteinlerine bağlıdır, %8-10’u sitrat gibi iyonlarla kompleks oluşturur ve %45-50’si serbest iyon olarak bulunur.

Biyotransformasvon:

Çözünmüş magnezyum ve kalsiyum iyonları biyotransformasyona uğramaz.

Eliminasyon:

Oral olarak uygulanan magnezyum tuzları idrar (absorbe fraksiyon) ve feçes (absorbe olmayan fraksiyon) ile elimine edilir.

Küçük miktarlar süte geçer. Magnezyum plasentaya geçmektedir.

Fizyolojik koşullarda kalsiyum yaklaşık olarak eşit miktarlarda idrar ve endojen intestinal sekresyona atılır. Paratiroid hormon, D vitamini ve tiazid diüretikleri kalsiyumun üriner atılımını azaltır; diğer diüretikler (kıvrım diüretikleri), kalsitonin ve büyüme hormonu ise renal atılımını teşvik eder.

Üriner kalsiyum atılımı, renal yetmezliğin ilk devrelerinde azalır. Üriner kalsiyum atılımı hamilelik sırasında artar. Kalsiyum aynı zamanda ter bezleri ile atılır. Kalsiyum plasentaya ve anne sütüne geçer.

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum:

Yeterli çalışma bulunmamaktadır.

OSVAREN® ile standart genotoksisite çalışmaları yapılmamıştır. Mevcut bilgilere dayanarak herhangi bir genotoksik veya karsinojenik potansiyel olmadığı var sayılmaktadır.

OSVAREN ile reprodüktif toksisite çalışmaları yapılmamıştır.