PANTACTIVE 20 mg 28 enterik kaplı tablet Farmakolojik Özellikleri

Pharmactive Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Proton pompa inhibitörü ATC Kodu: A02BC02

Pantoprazol bir sübstitüye benzimidazol olup, selektif proton pompası inhibitörüdür. Pariyetal hücrelerin proton pompalarına spesifik etkisi ile, midede hidroklorik asit salgılanmasını inhibe eder. Pariyetal hücrelerin asidik ortamında aktif formuna dönüşür ve midede hidroklorik asit üretiminin son aşaması olan (H+, K+)-ATPaz enziminin inhibisyonunu sağlar. İnhibisyon doza bağlı olup, bazal ve stimüle asit salgılanmasını etkiler. Diğer proton pompası veya H2 reseptör inhibitörleri gibi, pantoprazol tedavisi mide asiditesinin azalmasına ve asiditenin azalmasıyla orantılı reversibl bir gastrin artışına neden olur. Pantoprazol hücre reseptör düzeyinde enzim d|istaline bağlandığından, hidroklorik asit salgılanmasını asetilkolin, histamin, gastrin gibi diğer maddelerin uyarısından bağımsız olarak etkiler.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

İlaç enterik kaplı tablet olarak hazırlandığından, pantoprazol absorbsiyonu mideyi terk ettikten sonra başlar. Pantoprazolün absorbsiyonu hızlıdır. 40 mg veya çoklu dozun oral olarak uygulanmasından yaklaşık 2,5 saat sonra 2,5 mg/n değerine ulaşılır.

tablet lık tek

E Cmax

olarak

olarak

Dağılım:

Pantoprazolün görünür dağılım hacmi yaklaşık olarak 11,0-23,6 L’dir. Temel ekstraselüler sıvı içerisinde dağılır. Pantoprazolün serum proteinlerine, primer albumine bağlanma oranı yaklaşık %98’dir.

B i yotransformas yon:

Pantoprazol iyi absorbe edilir, yaklaşık %77 mutlak biyoyararlanım ile sonuçldnan ilk geçiş metabolizmasına uğrar. Absorbsiyonu eş zamanlı antasid uygulamasından etkilenmez. Yemekle birlikte uygulanması, pantoprazol absorbsiyonunu 2 saat ya da daha fazla süre geciktirebilir. Bununla beraber pantoprazolün Cmax ve absopsiyon miktarı (EAA) değişmez.

Eliminasyon: Pantoprazol karaciğer sitokrom P450 (CYP) sistemi ile geniş metabolize edilir. Ana metabolik yol CYP2C19 ile demetilasyon, sor sülfasyondur. Diğer metabolik yollar CYP3A4 ile oksidasyonu kapsar. Pant) metabolitlerinin farmakolojik aktiviteye sahip olduğuna dair bir bulunmamaktadır. 14C işaretli pantoprazol tek oral doz olarak, sağlıklı

ölçüde rasında oprazol kanıt normal

metabolizer gönüllülere uygulandıktan sonra, uygulanan dozun %71’i idrarla, %18’i ise feçesten safra atılımı yoluyla atılır. Değişmemiş pantoprazolün renal atılımı yoktyr.

Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum: Doruk plazma konsantrasyonu (CmX), eğri altında kalan alan (EAA) değerleri 10-80 mg doz aralığında, dozla orantılı olarak artar. Pantoprazol birikmez ve farmakokinetiği çoklu doz uygulaması ile değişmez.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan üreme çalışmalarında, 5 mg/kg üzerindeki dozlarda hafif fötot ıksisite gözlenmiştir. Geleneksel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmalarına dayı lı olan insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.