PAROL 500 mg 30 tablet {8699560010745} Dozu
Atabay Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Parol dozu, Parol dozaj, Parol doz aşımı, Parol uygulama, Parol kullanım şekli, Parol kullanımı, Parol kullanım süresi, Parol açmı tokmu, Parol nedir, Parol ne için kullanılır, Parol nasıl kullanılır, Parol faydaları, Parol etkileri, Parol günde kaç kez, Parol sabah mı akşam mı, Parol fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Bir defada verilecek doz
Hastanın yaşı 0-3 ay, ortalama vucut ağırlığı 4 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 40 mg, kullanılması gereken ¼ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 30 mg'dır.
Hastanın yaşı 3-6 ay, ortalama vucut ağırlığı 5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 60 mg, kullanılması gereken ½ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 60 mg'dır.
Hastanın yaşı 6-12 ay, ortalama vucut ağırlığı 8 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 96 mg, kullanılması gereken ¾ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 90 mg'dır.
Hastanın yaşı 1 yaş, ortalama vucut ağırlığı 10 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 120 mg, kullanılması gereken 1 ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 120 mg'dır.
Hastanın yaşı 2 yaş, ortalama vucut ağırlığı 12.5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 150 mg, kullanılması gereken 1¼ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 150 mg'dır.
Hastanın yaşı 3 yaş, ortalama vucut ağırlığı 14.5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 174 mg, kullanılması gereken 1½ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 180 mg'dır.
Hastanın yaşı 4 yaş, ortalama vucut ağırlığı 16.5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 198 mg, kullanılması gereken 1¾ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 210 mg'dır.
Hastanın yaşı 5 yaş, ortalama vucut ağırlığı 18.4 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 216 mg, kullanılması gereken 2 ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 240 mg'dır.
Hastanın yaşı 6 yaş, ortalama vucut ağırlığı 21.5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 258 mg, kullanılması gereken 2¼ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 270 mg'dır.
Uygulama sıklığı ve süresi:
• Bu dozlar gerektiğinde 4 saat ara ile tekrarlanabilir.
• Bir günde verilecek doz sayısı 5 i geçmemelidir.
• Yetişkinler günde 8 tabletten fazla kullanmamalıdır.
Doktorunuz PAROL ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Doktorunuza danışmadan 3-5 günden fazla kullanmayınız.
1 ölçek 120 mg parasetamol
¾ ölçek 90 mg parasetamol
½ ölçek 60 mg parasetamol
¼ ölçek 30 mg parasetamol
Ağrı 5 günde geçmezse, ateş 3 günde düşmezse, boğazda ağrı, kızarma ve ateş 2 günde düzelmezse doktora başvurmalıdır.
Uygulama şekli
Tabletler bol su ile yutulmalıdır.
Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:
Karaciğer yetmezliği: Kronik ve stabil karaciğer hastalığında (sirozda) düşük dozda sınırlı olarak kullanıldığında parasetamol genelde iyi tolere edilir. Bununla beraber parasetamolün günde 4 gramın altında dozlarda kullanılması sırasında hepatotoksisite vakaları bildirilmiştir. Karaciğer fonksiyonu azalmış hastalarda parasetamol dikkatle kullanılmalıdır.
Böbrek yetmezliği: Böbrek fonksiyonu azalmış hastalarda parasetamol doz aralıkları şu şekilde düzenlenmelidir:
Kreatinin klirensi 10-50 ml/dak : Dozlar 6 saat ara ile verilmelidir.
Kreatinin klirensi < 10 ml/dak : Dozlar 8 saat ara ile verilmelidir (metabolitler birikebilir)
Pediyatrik popülasyon: Parasetamolun yaşa bağlı nedenlerle pediyatrik hastalarda kullanımını sınırlandıracak bir neden bildirilmemiştir.
Geriyatrik popülasyon: Parasetamolun yaşa bağlı nedenlerle geriyatrik hastalarda kullanımını sınırlayacak bir neden bildirilmemiştir.
Doz aşımı ve tedavisi
Erişkinlerde 7.5-10 gramın üstünde (veya > 150 mg/kg ) dozlarda parasetamol alındığında hepatotoksik belirtiler görülebilir. 350 mg/kg ın üstündeki dozlar her zaman hepatotoksiktir. Çocuklarda 150 mg/kg’ ın üstündeki dozlar hepatotoksisite riski taşır. Parasetamol hepatotoksisitesinin ilk belirtileri bulantı, kusma, anoreksi, diyare, mide krampları, solgunluk, terleme ve bitkinliktir. Bunlar ilk 24 saat içinde görülebileceği gibi 2-4 gün sonra da ortaya çıkabilir. Bu belirtilerle birlikte karnın üst sağ bölgesinde şişlik ve hassasiyet belirir ve kanda ALT, AST ve bilirubin düzeyleri yükselmeye başlar, protrombin zamanı uzar.
İlacın alınmasından 2-4 gün sonra karaciğer hasarı maksimuma varır. Bu devrede karaciğer biyopsisi sentrolobüler nekroz gösterir. Plazmada ALT, AST, bilirubin, kreatinin, BUN yükselir. Kolesterol, glukoz, albumin düşer. Koagülasyon defektleri ve mide kanamaları olabilir.
Karaciğer yetmezliği, belirtileri: Hepatik ensefalopati, konfüzyon, ajitasyon, stupor, konvulsiyon, beyin ödemi ve koma şeklindedir. Metabolik asidoz ve kardiyak aritmiler
görülebilir. Hepatotoksisite belirtilerinin yanısıra veya onlar olmadan akut renal yetmezlik ortaya çıkabilir.
Yüksek dozda parasetamol almış bir hastada alınan ilaç miktarı ve alındığı zaman belli değil ise plazmada parasetamol tayini yapılır. Ancak tayin sonuçları beklenmeden derhal asetilsistein tedavisine başlanmalıdır. İlacın alındığı zaman biliniyorsa tayinler 4 saat geçtikten sonra yapılmalıdır. Eğer plazmada parasetamol tayin imkânları yoksa ve alınan miktar 150 mg/kg’ın üstünde olarak tahmin ediliyorsa asetilsistein tedavisi tam olarak uygulanır.
Doz aşımının tedavisi için hasta kusturulur veya midesi yıkanır. Daha sonra aktif kömür bulamacı verilir. Ancak bu asetilsistein solüsyonu verilmeden önce lavajla mide boşaltılmalıdır. Başlangıç dozu 140 mg / kg olup daha sonra 4 saatte bir 70 mg / kg dozda total 17 doz verilir. Her doz uygun içeceklerle % 5 ’lik solüsyon halinde dilüe edilir. Plazmada parasetamol konsantrasyonları ilacın alınmasından sonra 4’ncü saatten itibaren tayin edilir. Daha önceki tayinler hepatotoksisite tahmini için faydalı değildir. Aşağıda gösterilenleri aşan konsantrasyonlar potansiyel hepototoksisiteyi gösterir ve tüm asetilsistein kürünün tamamlanmasını gerektirir.
4 saat 150 µg / ml, 6 saat 70 µg / ml, 10 saat 50 µg / ml, 15 saat 20 µg / ml, 20 saat 8 µg / ml, 24 saat 3.5 µg / ml
Eğer asetilsistein tedavisinde 24 saat içinde başlanmamışsa veya parasetamol çok yüksek miktarlarda alınmışsa hemodiyaliz veya hemoperfüzyonla parasetamol kandan çekilebilir.
Parol ile ilgili diğer bilgiler
- Parol Genel
- Parol Fiyat
- Parol Prospektüs
- Parol Kullananlar
- Parol Nedir
- Parol Kullanımı
- Parol Yan Etkileri
- Parol Etkileşimi
- Parol Gebelik
- Parol Saklanması
- Parol Muadili
- Parol Uyarılar
- Parol Endikasyon
- Parol Kontrendikasyon
- Parol İçeriği
- Dozu
- Parol Zararları
- Parol Formu
- Parol Farmakolojik Özellikler
- Parol Farmasötik Özellikler
- Parol Ruhsat Bilgileri