PEGASYS 180 mcg 4 hazır şırınga Uyarılar

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pegasys uyarılar, Pegasys zararları, Pegasys önlemler, Pegasys riskler, Pegasys yan etkisi, Pegasys alerji, Pegasys alkol, Pegasys hamileler, Pegasys emzirme, Pegasys araç kullanımı, Pegasys fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

PEGASYS monoterapisi veya PEGASYS/ribavirin kombinasyonu ile yapılan tedavi, uzman bir hekimin rehberliğinde uygulanmalıdır ve doz azaltımını, geçici olarak doza ara verilmesini veya tedavinin kesilmesini gerektiren, orta veya şiddetli derecede advers olaylara sebep olabilir.

Laboratuvar Testleri

PEGASYS monoterapisine veya PEGASYS/ribavirin kombinasyon tedavisine başlamadan önce, standart hematolojik ve biyokimyasal laboratuvar testlerinin yapılması tüm hastalar için önerilir. Tedaviye başlandıktan iki ve dört hafta sonra hematolojik testler, dördüncü haftada biyokimyasal testler tekrarlanmalıdır. Ek testler tedavi sırasında periyodik olarak yapılmalıdır.

Tek başına veya ribavirin ile kombine PEGASYS’in klinik çalışmaları için kullanılan katılım kriterleri, tedaviye başlanmadan önceki başlangıç değerlerine yol gösterici olarak kabul edilebilir:

-Trombosit sayısı > 90,000/mm3

-Mutlak Nötrofil Sayısı (MNS) >1500/mm3

-Normal limitlerdeki TSH ve T4 veya yeterli şekilde kontrol edilmiş tiroid fonksiyonları

-HIV-HCV koenfeksiyonu için: CD4+ > 200 ^L veya CD4+ > 100 ^L - < 200 ^L ve Amplicor HIV-1 Monitor Test, v1.5 ile HIV-1-RNA < 5000 kopya/mL

Diğer laboratuvar katılım kriterleri ile ilgili lütfen ribavirin ürün bilgilerine başvurunuz.

PEGASYS ve PEGASYS/ribavirin tedavileri, genellikle tedavinin ilk 2 haftasında başlayan, total beyaz kan hücresi (BKH) sayısı ve MNS’deki düşüş ile ilişkili olmuştur (bkz. bölüm 4.8). Klinik çalışmalarda, 4 ila 8 haftalık tedaviden sonra progresif düşüşler yaygın olmamıştır. MNS 750/mm3’ün altına düştüğünde doz azaltımı önerilir (bkz. bölüm 4.2). MNS 500/mm3’ün altındaki hastalar için, MNS 1000/mm3’ün üstüne dönene kadar tedaviye ara verilmelidir. PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin ile yapılan klinik çalışmalarda MNS’daki azalma, doz azaltımı veya tedaviye ara verilmesi ile geri dönmüştür.

PEGASYS ve PEGASYS/ribavirin tedavileri, tedavi sonrası gözlem döneminde tedavi öncesi (başlangıç) değerlere dönen, trombosit sayısındaki düşüş ile ilişkilidir (bkz. bölüm 4.8). Trombosit sayısı 50,000/mm3’ün altındaki değerlere indiğinde doz azaltımı önerilir ve trombosit sayısı 25,000/mm3’ün altındaki değerlere indiğinde tedaviye ara verilmesi önerilir (bkz. bölüm 4.2).

Klinik çalışmalarda, 48 hafta boyunca 1000 mg veya 1200 mg PEGASYS/ribavirin ile tedavi gören hastaların %13’ünde ve 24 hafta boyunca 800 mg PEGASYS/ribavirin ile tedavi gören hastaların da %3’ünde anemi (hemoglobin<10 g/dL) gözlenmiştir (bkz. bölüm 4.8). Hemoglobindeki maksimum düşüş, ribavirin tedavisi başladıktan sonra 4 hafta içinde olmuştur. Tam kan değerleri, tedaviden önce, tedavinin 2. ve 4. haftasında ve sonrasında periyodik olarak belirlenmelidir. Kardiyovasküler durumda kötüleşme olursa, ribavirin tedavisine ara verilmelidir veya tedavi sonlandırılmalıdır (bkz. bölüm 4.2). Ayrıca ribavirin ürün bilgilerine bakınız.

Önceki tedavinin başarısız olduğu kronik hepatit C hastalarında, PEGASYS ve ribavirin kombinasyon tedavisinin kullanılması, daha önceki tedavilerini hematolojik advers olaylar nedeniyle sona erdirmiş hastalarda yeteri kadar çalışılmamıştır. Tedavi planlayan doktorlar, bu hastalarda, yeniden tedavinin risk ve yararlarını dikkatle ölçmelidir.

Tam kan değerlerinin (TKD) tedavi öncesinde belirlenmesi ve tedavi süresince düzenli gözlenmesi tavsiye edilmektedir. PEGASYS monoterapisi veya PEGASYS/ribavirin kombinasyon tedavisi, başlangıç nötrofil değeri <1500/mm3, başlangıç trombosit sayısı <90.000/mm3 veya başlangıç hemoglobini <12g/dL olan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır (bkz. bölüm 4.2). Diğer interferonlarda olduğu gibi, PEGASYS potansiyel miyelosüpresif ajanlarla birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Literatürde, ribavirin ve azatiyoprinin eşzamanlı kullanımının ardından 3 ila 7 hafta içinde pansitopeni (kırmızı kan hücreleri, nötrofiller ve trombositlerde belirgin düşüş) ve kemik iliği supresyonu bildirilmiştir. Miyelotoksisite, HCV antiviral tedavisi ve azatiyoprinin eşzamanlı kullanımının bırakılmasına bağlı olarak 4-6 hafta içinde geri dönüşlü olmuştur ve iki tedaviden birine yeniden başlamasına bağlı olarak tekrarlanmamıştır (bkz. bölüm 4.5).

Karaciğer ve diğer nakil hastalarında, PEGASYS ve Copegus tedavisinin güvenliliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır. Diğer alfa interferonlarda da olduğu gibi, tek başına veya ribavirin ile kombinasyon halinde PEGASYS kullanımında karaciğer ve böbrek graft reddi rapor edilmiştir.

Enfeksiyonlar

Ateş, interferon tedavisi sırasında yaygın biçimde bildirilen grip-benzeri sendromla ilişkili olmasına rağmen, persistan ateşin diğer nedenleri özellikle nötropenik hastalarda dışlanmalıdır. PEGASYS’in de dahil olduğu alfa interferonlarla yapılan tedavilerde, ciddi enfeksiyonlar (bakteriyel, viral, fungal) bildirilmiştir. Uygun anti-infektif tedaviye hemen başlanmalıdır ve tedavinin sonlandırılması düşünülmelidir.

Otoimmün hastalıklar

Alfa interferon tedavisi alan hastalarda otoimmün hastalıklarda artış bildirilmiştir; PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin otoimmün bozuklukları olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Alfa interferonların kullanımı, psöriyazisin şiddetlenmesi veya provokasyonu ile ilişkilendirilebilir. Tek başına veya ribavirin ile kombine PEGASYS, psöriyazisi bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır ve psöriyatik lezyonların ortaya çıkması veya kötüleşmesi durumunda tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.

Endokrin

Diğer interferonlarla olduğu gibi PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin, hipotiroidizm veya hipertiroidizme sebep olabilir veya ağırlaştırabilir. Tiroid anormallikleri yeterli tedavi edilemeyen hastalarda, tedavinin kesilmesi düşünülmelidir. Alfa interferonlarla tedavi edilen hastalarda hipoglisemi, hiperglisemi ve diabetes mellitus gözlenmiştir. İlaç tedavisi ile etkili bir biçimde kontrol edilemeyen bu koşullardaki hastalarda, PEGASYS monoterapisine veya PEGASYS/ribavirin kombinasyon tedavisine başlanmamalıdır. Tedavi sırasında bu koşulların meydana geldiği veya ilaç tedavisi ile kontrol edilemeyen hastalarda PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin tedavisi sonlandırılmalıdır.

Nöropsikiyatrik

PEGASYS veya PEGASYS/ribavirinin de dahil olduğu, interferon tedavisi gören hastalarda ciddi psikiyatrik advers etkiler görülebilir. Önceden psikiyatrik bozukluğu olan veya olmayan hastalarda depresyon, intihar düşüncesi ve intihar girişimi oluşabilir. PEGASYS monoterapisi ve PEGASYS/ribavirin kombinasyon tedavisi depresyon öyküsü bildiren hastalarda dikkatle kullanılmalı ve hekimler hastaları depresyon bulguları açısından izlemelidir. PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin tedavisine başlanmadan önce hekimler depresyon gelişmesi olasılığı konusunda hastaları bilgilendirmeli ve hastalar depresyona ait semptom veya bulguları derhal bildirmelidir. Ağır olgularda tedavinin kesilmesi düşünülmeli ve psikiyatrik müdahale yapılmalıdır. (bkz. bölüm 4.8).

Oftalmolojik

Diğer interferonlarla olduğu gibi, PEGASYS ile tedaviden sonra, görme kaybına yol açabilen retina hemorajisi, iskemik alanlar, papilödem, optik nöropati ve retinal arter veya ven tıkanıklığı içeren retinopati bildirilmiştir. Tüm hastalar temel bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Önceden oftalmolojik rahatsızlıkları (örn. diyabet veya hipertansif retinopati) olan hastaların, alfa interferon tedavisi sırasında periyodik göz muayeneleri yapılmalıdır. Görme azalması veya kaybından yakınan her hasta vakit kaybetmeden kapsamlı bir göz muayenesine alınmalıdır. Oftalmolojik rahatsızlıkları yeni ortaya çıkan veya kötüleşen hastalarda PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin tedavisi kesilmelidir.

Kardiyovasküler

Kardiyak hastalıklar ribavirinin sebep olduğu anemi tarafından kötüleşebildiğinden, geçmiş 6 ay içinde kayda değer veya stabil olmayan kalp hastalığı geçmişi bulunan HCV hastaları ribavirin kullanmamalıdır. Hipertansiyon, supraventriküler aritmiler, konjestif kalp yetmezliği, göğüs ağrısı ve miyokard enfarktüsü gibi kardiyovasküler olaylar, PEGASYS ve PEGASYS/ribavirinin de dahil olduğu interferon tedavileri ile ilişkili bulunmuştur. Önceden kardiyak anormallikleri bulunan hastaların, tedaviye başlamadan önce bir elektrokardiyogram çektirmeleri tavsiye edilir. Kardiyovasküler durumda herhangi bir kötüleşme varsa, tedavi askıya alınmalı veya sona erdirilmelidir (bkz. bölüm 4.2 ve ribavirin ürün bilgileri).

Aşırı duyarlılık

Alfa interferon tedavisi süresince ciddi, akut aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn., ürtiker, anjiyoödem, bronkokonstriksiyon, anafilaksi) çok seyrek olarak gözlenmiştir. Eğer PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin ile yapılan tedavi sırasında bu tip bir durum meydana geliyorsa, tedavi kesilmeli ve uygun tıbbi tedaviye derhal başlanmalıdır. Geçici döküntüler tedavinin kesilmesini gerektirmez.

Pulmoner

Diğer alfa interferonlarda olduğu gibi, tek başına veya ribavirin ile kombine PEGASYS tedavisi sırasında, dispne, pulmoner infiltratlar, pnömoni ve pnömonitin dahil olduğu pulmoner semptomlar bildirilmiştir. Persistan veya açıklanamayan pulmoner infiltratlar veya akciğer fonksiyon yetmezliği durumunda tedavi kesilmelidir.

Karaciğer fonksiyonu

Tedavi sırasında hepatik dekompansasyon bulguları gelişen hastalarda PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin tedavisi kesilmelidir.

HCV: PEGASYS veya PEGASYS/ribavirin ile tedavi edilen hastalarda, viral yanıt olanlar dahil olmak üzere, diğer alfa interferonlarda olduğu gibi, ALT düzeylerinde başlangıca göre artışlar gözlenmiştir. Doz azaltımına rağmen ALT düzeyindeki artış progresif ve klinik açıdan anlamlı olduğunda veya bu artışa bilirubin düzeyinde artış eşlik ettiğinde tedavi kesilmelidir (bkz. bölüm 4.2).

HBV: HCV’nin aksine, tedavi sırasındaki hastalık alevlenmeleri seyrek olmayıp, serum ALT düzeylerinde geçici ve potansiyel olarak anlamlı artışlarla karakterizedir. HBV’de PEGASYS ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda, belirgin transaminaz alevlenmelerine, hepatik dekompansasyon bulguları olmaksızın, diğer hepatik fonksiyonlarında hafif değişiklikler eşlik etmiştir. Normalin üst sınırını 10 kat aşan alevlenme vakalarının yaklaşık yarısında PEGASYS dozu azaltılmış veya transaminaz yükselmeleri ortadan kayboluncaya dek durdurulurken, kalanlarda tedavi değiştirilmeden sürdürülmüştür. Her durumda hepatik fonksiyonların daha sık olarak izlenmesi önerilmiştir.

HIV-HCV koenfeksiyonu

İleri sirozlu ve HAART (Highly Active Anti-Retroviral Therapy) tedavisi gören koenfeksiyonlu hastalarda, PEGASYS de dahil olmak üzere, alfa interferonlarla kombine ribavirin tedavisi uygulandığında, karaciğer dekompansasyonu ve ölüm riski yüksek olabilir. Tedavi sırasında, koenfeksiyonlu hastalar hepatik dekompansasyon belirtileri ve semptomları (asit, ensefalopati, varis kanaması, karaciğerin sentez fonksiyonu bozukluğu; örneğin Child-Pugh skoru >7) için yakından izlenmelidir. Child-Pugh skoru tedaviye bağlı faktörler (örneğin, indirekt hiperbilirubinemi, azalmış albumin) tarafından etkilenebilir ve hepatik dekompansasyona kesin olarak bağlanamaz. Hepatik dekompansasyon olan hastalarda PEGASYS tedavisine derhal son verilmelidir.

Yardımcı maddeler: Bu tıbbi ürün her ml’sinde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez".

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Baş dönmesi, konfüzyon, uyku hali ve yorgunluk gelişen hastalar araç veya makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır.