PF DEKSTRAN 40 IZOTONIK Sodyum Klorür çöz. 500 ml setsiz cam Dozu
Polifarma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Dekstran dozu, Dekstran dozaj, Dekstran doz aşımı, Dekstran uygulama, Dekstran kullanım şekli, Dekstran kullanımı, Dekstran kullanım süresi, Dekstran açmı tokmu, Dekstran nedir, Dekstran ne için kullanılır, Dekstran nasıl kullanılır, Dekstran faydaları, Dekstran etkileri, Dekstran günde kaç kez, Dekstran sabah mı akşam mı, Dekstran fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi
İntravenöz infüzyon şeklinde kullanılır. İnfüzyonun hızı ve uygulanacak doz, hastalığın klinik seyrine göre düzenlenir.
Şok vb. gibi kapiler dolaşımın yavaşladığı durumlar:
- Başlangıçta toplam doz ilk 24 saat içinde 20 ml/kg’ı aşmamalıdır. Bu dozun ilk 10 ml/kg’lık bölümü hızlı bir şekilde, kalan bölümü ise yavaş bir şekilde infüze edilir. Daha sonraki günler 10 ml/kg’lık günlük dozlar en fazla 5 gün uygulanır.
Arter ve ven dolaşımının bozulduğu durumlar:
- Başlangıç olarak ilk 24 saatte kilo başma 500 - 1000 mİ uygulanır. Ek olarak ertesi gün ve daha sonra da en fazla 2 hafta süreyle günaşırı 500 mİ daha uygulanır.
Ameliyat ve travma sonrası görülen tromboembolik olayların profilaksisi:
- İntravenöz infüzyon yoluyla 500 - 1000 mİ (kilo başma 10-20 mİ) uygulanır. İnfüzyona, ameliyat sırasında ya da travmadan hemen sonra başlanmalıdır. Tedavi, ertesi gün 500 mİ daha uygulanarak tamamlanabilir.
- Tromboz tehlikesinin çok fazla olduğu durumlarda (femur başı kırığı, karın boşluğundaki ya da prostattaki malign durumlarda, uzun süre hareketsiz yatan hastalarda, anamnezinde tromboz bulunan hastalarda vb.) tedaviye yukarıdaki gibi 500 - 1000 mİ ile başlanır. Ertesi gün ve en fazla iki hafta süreyle günaşırı 500 mİ daha uygulanır.
Damar cerrahisi ve plastik cerrahi:
- Ameliyat sırasında 500 mİ (yaklaşık olarak 10 ml/kg) intravenöz yoldan uygulanır. Ameliyattan sonra 500 mİ daha uygulanır. Ameliyatın ertesi günü ve daha sonra da en fazla iki hafta süreyle günaşırı 500 mİ uygulanır.
Açık kalp ameliyatları:
- Kilo başma 10 - 20 mİ kadar perfüzyon sıvısına katılır. Perfüzyon sıvısındaki dekstran konsantrasyonu %3’ü geçmemelidir. Ameliyat sonrası için öğütlenen doz "kapiler dolaşımın yavaşladığı durumlar" için önerilenin aynıdır.
Uygulama şekli:
Uygulama steril apirojen setlerle periferik ya da santral venlerden intravenöz yoldan yapılır
(Açık kalp ameliyatlarında perfüzyon sıvısına katılarak kullanılır).
Kan akımının aşırı yüklenmesi olasılığı bulunan durumlarda, infüzyon yavaş uygulanmalıdır.
Uygulamayla ilgili ayrıntılar için ayrıca bölüm 6.6’ya bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği
Böbrek işlevlerinde bozulma bulunan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır; dozun ayarlanması
gerekebilir.
Karaciğer yetmezliği durumunda kullanımıyla ilgili özel bir bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon
Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, hastanın ağırlığına veya vücut yüzey alanına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafmdan ayarlanır.
Geriyatrik popülasyon
Genel olarak yaşlı hastalarda doz dikkatle seçilmelidir.
Doz aşımı ve tedavisi
Dekstranın akut doz aşımıyla ilişkili en büyük risk hipervolemidir. Doz aşımı durumunda infüzyon hemen kesilmeli ve hasta sıvı ve solüt yükü açısından yeniden değerlendirilerek diüretik uygulaması dahil uygun tedavi girişimlerinde bulunulmalıdır.
Vücutta sodyum fazlalığına bağlı görülen advers reaksiyonlar arasında bulantı, kusma, diyare, karında kramplar, susama hissi, tükürük, gözyaşı ve ter miktarında azalma, ateş, taşikardi, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, periferik ve pulmoner ödem, solunum durması, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk hali, iritasyon, halsizlik, kaslarda seğirme ve sertleşme, konvülsiyonlar, koma ve ölüm bulunmaktadır.
Vücutta aşırı klorür birikimi bikarbonat kaybı ve vücut sıvılarında asidik tarafa doğru kaymaya neden olabilir.
Aşırı doz, çözeltiye eklenen ilaçlara bağlı ise, aşırı doza bağlı belirti ve semptomlar bu eklenen ilacın özelliklerine bağlıdır. Tedavi sırasında yanlışlıkla doz aşılırsa, uygulamaya son verilmeli ve hasta uygulanan ilaçla ilişkili belirti ve semptomlar açısından izlenmelidir. Gerektiğinde semptomatik ve destek tedavileri uygulanmalıdır.
Dekstran ile ilgili diğer bilgiler
- Dekstran Genel
- Dekstran Fiyat
- Dekstran Prospektüs
- Dekstran Kullananlar
- Dekstran Nedir
- Dekstran Kullanımı
- Dekstran Yan Etkileri
- Dekstran Etkileşimi
- Dekstran Gebelik
- Dekstran Saklanması
- Dekstran Muadili
- Dekstran Uyarılar
- Dekstran Endikasyon
- Dekstran Kontrendikasyon
- Dekstran İçeriği
- Dozu
- Dekstran Zararları
- Dekstran Formu
- Dekstran Farmakolojik Özellikler
- Dekstran Farmasötik Özellikler
- Dekstran Ruhsat Bilgileri