PK-MERZ 100 mg 180 tablet Dozu
Assos Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Pk-Merz dozu, Pk-Merz dozaj, Pk-Merz doz aşımı, Pk-Merz uygulama, Pk-Merz kullanım şekli, Pk-Merz kullanımı, Pk-Merz kullanım süresi, Pk-Merz açmı tokmu, Pk-Merz nedir, Pk-Merz ne için kullanılır, Pk-Merz nasıl kullanılır, Pk-Merz faydaları, Pk-Merz etkileri, Pk-Merz günde kaç kez, Pk-Merz sabah mı akşam mı, Pk-Merz fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Parkinson hastalığı: İlk kez PK-MERZ monoterapisine başlanacaksa, günde 2 tablet ile tedaviye başlanmalıdır. Tam etkinlik 48 saat içinde görülmeye başlanır.
Aynı zamanda başka bir tıbbi hastalığı olan veya diğer antiparkinson ilaçlarını yüksek dozda alan hastalarda tedaviye günde 1 tablet (100 mg/gün) İle başlanmalıdır. Bir veyabirkaç haftalık tedavi sonrası, doz, standart seviye olan günde 2 kez alınacak l’ertablet seviyesine (200 mg/gün) artırılabilir.
Günlük 2 tablet (200 mg) dozuna cevap vermeyen hastalarda doz, gün İçinde bölünmüş halde alınan 4 tablete (400 mg) çıkarılabilir. Doz günde 6 tableti (600 mg)geçmemelidir.
Başlangıçta amantadin tedavisinden fayda gören hastalarda tedavinin etkisi zamanla azalmaz. İlacın bırakılması ile semptomların ortaya çıkması durumunda, tedavininyeniden başlaması ile daha önce elde edilen iyilik hali yeniden geri döner.
Antiparkinson etkili diğer ilaçlarla kombine kullanılacak ise doz ayarlaması yapılmalıdır.
Antikolinerjik tedavilere cevap vermeyen hastalar amantadine cevap verebilir. Antikolinerjik ilaçlar veya amantadin etkilerini artırmak amacıyla birlikte dekullanılabilir. Amantadin ve levodopa tedavisi beraber uygulandığında hasta tedaviyehızla cevap verir. Levodopa tedavisinde doz artırımı yapılırken amantadinin de günde100 mg veya gün aşırı 100 mg’lık uygulanması yeterli olur. Optimal levodopatedavisine ulaştıktan sonra ihtiyaca göre düzenlenecek amantadin tedavisi ite tekbaşına ievodopa tedavisinde görülemeyecek faydalar da eklenerek İstenen maksimumetkinlik sağlanabilir.
İlaçlarla oluşan ekstrapİramidal reaksiyonların tedavisi: Standart doz günde 2 kez uygulanan 100 mg’dır. Sıklıkla hastalar bu dozun artırılmasına ihtiyaç duyabilirler. Ozaman optimal doz günlük 300 mg’dır.
Genel olarak eğer, daha önceden PK-MERZ İnfüzyon ile yapılmış bir tedavi varsa, tablet ile başlangıç dozu daha yüksek olabilir.
PK-MERZ tedavisi ani olarak kesilmemelidir. Aksi takdirde hastalık bulguları ağır olarak ortaya çıkabilir.
Uygulama şekli:
PK-MERZ ağız yoluyla alınır. Bir tablet bir miktar su ile yutulur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Koııjestif kalp hastalığı, periferik ödem, ortostatik hipertansiyonu olan hastalarda doz azaltılmalıdır.
Böbrek/Karacİğer yetmezliği:
Amantadinin ana climinasyon yolu böbrekler olduğu için reııal fonksiyon bozukluklarında, amantadinin plazmada birikimi söz konusu olur. Bu nedenle böbrekfonksiyonları bozuk hastalarda ve 65 yaşın üzerindeki hastalarda doz azaltılmalıdır.Hemodiyaliz kandan amantadinin yeteri kadar uzaklaştırılmasını sağlayamaz.
Renal bozukluğu olan hastalar: Bu hastalarda amantadin sülfat kullanılacaksa, glomeriil filtrasyon hızıma en iyi göstergesi olan kreatin klirens ölçümleri dikkatealınarak tedavi planlanmadır. Bu amaçla aşağıdaki formülün (yalnız erkekler için)kullanımı önerilir:
(140-yaş) x hastanın ağırlığı
Kreatin Klirensi (ml/dk) = ......—........-..........-.......-.....-
72 x serum kreatinin (mg/lOOml)
Bayan hastalar için bu formülle bulunan değerin %85’i alınır. Bulunan kreatin klirensi değerine göre aşağıdaki tablo esas alınarak uygulama dozu ve sıklığı belirlenir:
Hemodiyaliz kandan amantadinin yeteri kadar uzaklaştırılmasını sağlayamaz.
Kalp yetmezliği:
Aynı şekilde konjestif kalp hastalığı, periferik Ödem, ortostatik hipertansiyonu olan hastalarda da doz azaltılmalıdır.
Pediyatrik popülasyoıı:
Amantadinin çocuklarda kullanımı konusunda yeterli deneyim bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
Parkinson tedavisinde: Yaşlı hastalarda, özellikle ajitasyonlu ve konfüzyonlu hastalarda, predeliryum veya deliryum durumlarında, stabil doz kullanılmalıdır.
PK-MERZ hastanın durumunun kötüleşmemesi için aniden bırakılmamalı, doz azaltılması haftalık aralarla tedrici olarak yapılmalıdır.
Doz aşımı ve tedavisi
Amantadin yüksek dozu ile ortaya çıkan akut iııtoksikasyon bulguları arasında bulantı, kusma, hipercksitabilite, tremor, ataksi, bulanıklaşmış görme, letarji, depresyon,dizartri ve konvülsiyonlar görülebilir. Doz aşımı durumunda epileptik ataklarıntetiklenebileceği bildirilmiştir.
Bu etkiler çok yüksek amantadin dozu ile birlikte diğer antiparkinson ilaçlarının kullanımı sırasında görülmüştür.
Önlemler: İntoksikasyoııu düzeltmek için bilinen spesifik bir ilaç tedavisi veya antidot yoktur. Amantadin ile intoksikasyon durumunda hastanın kusması sağlanmalı vegastrik lavaj yapılmalıdır.
Yaşamı tehdit eden iııtoksikasyon durumunda hastanın yoğun bakımının yapılması gerekir. İlgili terapötik önlemler arasında, sıvı aliminin düzenlenmesi, amantadininhızlı itrahı için idrarın asilleştirilmesi, hastanın sedasyonu, antikonvülsif önlemler veantiaritmikler (örneğin, lidokain gibi) yararlı olabilir.
Yukarıda tarif edilen nörotoksik semptomların tedavisi için fizostigminin intravenöz uygulanmasının (yetişkinlerde, her 2 saatte bir 1-2 mg, çocuklarda, 5-10 dakikalıkintervallerle doz toplam 2 mg’a ulaşacak şekilde 0.5 mg’lık dozlar intravenöz olarakverilebilir) amantadinin santral sinir sistemi toksisitesini geri çevirmek için etkiliolduğu bildirilmektedir.
Aşırı dozda amantadin alan hastalarda isoproteronel gibi adrenerjik ajanların kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü amantadinin dopaminerjik aktivite nedeniylemalign aritmi görülme riskinden bahsedilmektedir.