PLENDIL 5 mg uzun etkili 20 film tablet Dozu
AstraZeneca Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Plendil dozu, Plendil dozaj, Plendil doz aşımı, Plendil uygulama, Plendil kullanım şekli, Plendil kullanımı, Plendil kullanım süresi, Plendil açmı tokmu, Plendil nedir, Plendil ne için kullanılır, Plendil nasıl kullanılır, Plendil faydaları, Plendil etkileri, Plendil günde kaç kez, Plendil sabah mı akşam mı, Plendil fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Uzun etkili tabletler günde 1 defa, tercihen sabahları alınmalıdır. Etki süresi 24 saattir.
Hipertansiyon
Kullanılacak doz miktarı hastanın gereksinimine göre ayarlanmalıdır. Tedaviye günde 5 mg ile başlanmalıdır. Normal dozaj günde 5 mg’dır. Gerekli olması durumunda doz artırılabilir ya da tedaviye başka bir antihipertansif ilaç ilave edilebilir. Bazı hastalarda, örneğin yaşlı hastalarda ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda günde 2.5 mg’lık tedavi yeterli olabilir. Genellikle günde 10 mg’ın üzerindeki dozlara gereksinim olmaz.
Anjina pektoris
Kullanılacak doz miktarı hastanın gereksinimine göre ayarlanmalıdır. Tedaviye günde bir kez 5 mg ile başlanmalı ve gerektiğinde doz, günde bir kez 10 mg’a arttırılmalıdır. Plendil beta-blokerler ile birlikte kullanılabilir.
Uygulama şekli :
Tabletler bir miktar su ile yutulmalı, ezilmemeli ve çiğnenmemelidir. Tabletler aç ya da tok karnına (yağ ve karbonhidrat içeriği fazla olmayan hafif bir yemekten sonra) alınabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek / Karaciğer yetmezliği
ve Bölüm
5.2.Farmakokinetik özellikler)
Ciddi karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda felodipin dozu azaltılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
Doz aşımı ve tedavisi
2 yaşındaki bir çocuğa verilen 10 mg felodipin hafif derecede intoksikasyona neden olmuştur. 17 yaşındaki bir kişiye verilen 150-200 mg ve yetişkin bir kişiye verilen 250 mg hafif ve orta derecede intoksikasyona neden olmuştur. Aynı gruba ait diğer ilaçlar ile kıyaslandığında felodipinin periferik dolaşım üzerindeki etkisi, kalp üzerine olan etkisine oranla muhtemelen daha fazladır.
Belirtiler :
Uzun etkili tabletler ile intoksikasyon belirtileri 12-16 saat ertelenebilir ve ciddi belirtiler birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Dolaşım üzerine olan etkiler büyük risk
oluşturmaktadır: Bradikardi (bazen taşikardi), AV blok I-III, artrioventriküler ayrılması, ventriküler ekstrasistoller , ventriküler fibrilasyon, asistol, baş dönmesi, baş ağrısı, şuur kaybı, koma, spazm, dispne, akciğer ödemi (kardiyak olmayan) ve apne, olası ARDS (Adult Respiratory Distress Syndrome- Yetişkin solunumu distres sendromu), asidoz, hipokalemi, hiperglisemi, potansiyel hipokalsemi, ateş basması, hipotermi, bulantı ve kusma.
Tedavi:
Belirgin durumlarda, yüksek doza maruz kalındıktan sonra (uzun etkili tabletler birikme yapabilir) aktif kömür verilir, gerekirse gastrik lavaj sağlanır.
Not: Gastrik lavajdan önce vagal stimülasyon riski nedeni ile atropin (intravenöz yoldan yetişkinler 0.25-0.5 mg, çocuklara 10-20 mcg/kg) verilmelidir. Uzun etkili preparasyonların yüksek dozda alınması intestinal lavaj yapmayı gerektirir. EKG monitörizasyon yapılmalıdır. Genel endikasyon olarak solunum tedavisi uygulanmalıdır.
Asit-baz ve elektrolit durumunun düzeltilmesi gerekmektedir. Bradikardi ve AV blok durumunda; intravenöz yoldan yetişkinlere 0.5-1.0 mg ,çocuklara 20-50 mcg/kg verilebilir ve gerekirse tekrarlanabilir veya başlangıç olarak 0.05-0.1 mcg/kg/dakika izoprenalin verilebilir. Ciddi durumlarda pasemarker kalp pili kullanılır. Hipotansiyon durumunda; intravenöz sıvı, infüzyon olarak veya intravenöz yoldan 5 dakika boyunca 20-30 ml 9 mg Ca/ml kalsiyum glubionat (çocuklarda 3-5 mg Ca/kg) kullanılır ve gerekirse tekrarlanır. Gerekirse adrenalin veya dopamin kullanılır. Ciddi durumlarda glukagon da kullanılabilir. Dolaşımın durması halinde birkaç saat resüsitasyon girişimi gerekebilir. Spazm durumunda diazepam verilmelidir. Aksi taktirde semptomatik tedavi uygulanır.
Plendil ile ilgili diğer bilgiler
- Plendil Genel
- Plendil Fiyat
- Plendil Prospektüs
- Plendil Kullananlar
- Plendil Nedir
- Plendil Kullanımı
- Plendil Yan Etkileri
- Plendil Etkileşimi
- Plendil Gebelik
- Plendil Saklanması
- Plendil Muadili
- Plendil Uyarılar
- Plendil Endikasyon
- Plendil Kontrendikasyon
- Plendil İçeriği
- Dozu
- Plendil Zararları
- Plendil Formu
- Plendil Farmakolojik Özellikler
- Plendil Farmasötik Özellikler
- Plendil Ruhsat Bilgileri