PREDNISOLON 1 ml 25 mg 5 ampül Yan Etkileri
Actavis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Prednisolon yan etkileri, Prednisolon etkileri, Prednisolon zararları, Prednisolon belirtileri, Prednisolon uyarılar, Prednisolon önlemler, Prednisolon kilo aldırırmı, Prednisolon zayıflatırmı, Prednisolon zehirlenmesi, Prednisolon cinsellik, Prednisolon sorunlar, Prednisolon uykusuzluk, Prednisolon bağımlılık, Prednisolon bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm diğer ilaçlar gibi, PREDNİSOLON’un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:
Bilinmiyor: Enfeksiyonlara duyarlılığın ve enfeksiyon şiddetinin artışı, ciddi enfeksiyon bulgularının maskelenmesi, fırsatçı enfeksiyonlar
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın: Burun kanaması
Bilinmiyor*: Deride çürükler, küçük noktasal mor kanama alanları görülmesi veya damarlarınızdan birinde tıkanma olması
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor*: Aşırı duyarlılık reaksiyonları, anaflaksi (ciddi bir alerjik reaksiyon)
Endokrin hastalıkları
Yaygın: Şeker hastalığı
Bilinmiyor*: Şeker metabolizmasında bozulma, adet düzeninde bozulma ve adet görememe, bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde büyümenin azalması, kilo alma, karbohidrat toleransında bozulma, protein ve kalsiyum kaybında artma, yüzün yuvarlaklaşması, ense bölgesinde yağ toplanması, karın bölgesinde yağ birikmesi, bacaklarda incelme şeklinde görülen tipik görünüm (Cushing sendromu)
Psikiyatrik hastalıkları
Yaygın: Ruhsal çökkünlük, intihar düşüncesi veya anormal düşünceler gibi psikolojik bozukluklar, aşırı neşeli olma durumu, psikolojik olarak kendini bağımlı hissetme
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Uykusuzluk, sinirlilik,
Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, konvülsiyonlar, özellikle çocuklarda kafa içi basıncının artışına bağlı olarak baş ağrısı, bulantısız kusma, görme bozuklukları
Bilinmiyor: Nöbet gelişimi veya sara (epilepsi) hastası iseniz nöbetlerde artış görülmesi
Göz hastalıkları
Yaygın: Katarakt, göz içi basıncı artışı
Bilinmiyor: Papilödemi (gözdeki optik diskin şişmesi), santral seröz koriyoretinopati (damarlarda ve pigment epitel hücrelerinde yerel geçirgenliğin artması sonucu gelişir), korneal veya skleral incelme, oftalmik (göz ile ilgili) viral ve fungal hastalıkların alevlenmesi, göz küresinin dışarı doğru belirginleşmesi (eksoftalmi)
Kardiyak hastalıkları
Bilinmiyor:*: Ödem, kan basıncında yükselme, yeni geçirilmiş kalp krizini izleyen miyokard rüptürü, sodyum tutulması, sıvı tutulması, potasyum kaybı, hipokalemik alkaloz, özellikle zamanından önce doğan bebeklerde (prematüre) verildiğinde kalp kasında büyüme ile kendini gösteren kalp yetmezliği bulguları
Gastrointestinal sistem hastalıkları
Çok yaygın: İştah artışı, hazımsızlık
Bilinmiyor*: Karın ağrısı, bulantı, kusma gibi bulgular pankreasınızda bozukluk olduğuna işaret edebilir, perforasyon (bir organın duvarının anormal olarak delinmesi) ve hemoraji (kanın yırtılmış veya hasara uğramamış damar duvarından damar dışına çıkması durumu) ile sonuçlanabilen peptik ülser, ince ve kalın barsak perforasyonu (özellikle enflamatuvar barsak hastalığı olan kişilerde), karın şişliği, ülseratif ösafajit, kandidasis (mantar enfeksiyonu),
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın: Kıllanma artışı, deride renk değişikliği (renk azalması), terlemede artış
Bilinmiyor*: Yara iyileşmesinde gecikme, deride incelme ve daha kolay hasarlanma eğilimi, mor
çatlaklar gelişimi, sivilcelenme
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın: Eklem ağrısı, kol ve bacak kemiklerinde ani başlayan ağrı (bu kemiklerde aseptik nekroz denen doku hasarının göstergesi olabilir)
Bilinmiyor*: Omurga ve uzun kemiklerde kırılma, kas kirişinde kopma, kemiklerde zayıflama (kemik erimesi)
Diğer:
Bilinmiyor: Yorgunluk, hıçkırık, özellikle kol veya bacaklardaki iskelet kaslarında tümör gelişimi (kaposi sarkomu)
* %1’den az görülen yan etkilerdir.
Geri çekilme semptomları:
Bazı olgularda geri çekilme bulguları, hastanın tedavi gördüğü hastalığın bulgularının şiddetlenmesi şeklinde olabilir. Diğer etkiler, iyi huylu kafa içi basıncı artışı, baş ağrısı ve kusma ve serebral ödemin neden olduğu papilla ödemidir. Latent rinit veya egzema açığa çıkabilir. Psikolojik reaksiyonlar görülebilir.
Yan etkilerin raporlanması
Sıvı ve Elektrolit Dengesinde Bozulmalar : Sodyum retansiyonu, sıvı retansiyonu, duyarlı hastalarda konjestif kalp yetmezliği, potasyum kaybı, hipokalemik alkaloz, hipertansiyon.
Kas ve İskelet Sistemi : Kas yorgunluğu, steroid miyopatisi, kas kitlesi kaybı, osteoporoz, vertebral kompresyon kırıkları, femur ve humerus başının aseptik nekrozu, uzun kemiklerin patolojik kırıkları, tendon ruptürü.
Gastrointestinal Sistem : Perforasyon ve hemoraji ile sonuçlanabilen peptik ülser, ince ve kalın barsak perforasyonu (özellikle enflamatuvar barsak hastalığı olan kişilerde) pankreatit, abdominal distansiyon, ülseratif ösafajit.
Dermatolojik : Bozulmuş yara iyileşmesi, ince deri, peteşi ve ekimozlar, eritem, artmış terleme, deri testlerine reaksiyonun azalması, özellikle perineal bölgede batma tarzında ağrı (İ.V. enjeksiyonunu takiben), diğer kutanöz reaksiyonlar.
Nörolojik : Konvülsiyonlar, KİBAS, vertigo, baş ağrısı, psişik rahatsızlıklar.
Endokrinolojik: Adet bozuklukları, cushing benzeri durum gelişmesi, çocuklarda büyümenin baskılanması, azalmış karbonhidrat toleransı, hirsutizm Oftalmik: Posterior subkapsüler kataraktlar, intraoküler basınç artması, glokom, ekzoftalmus Metabolik : Protein katabolizmasına bağlı nitrojen dengesinin bozulması.
Kardiyovasküler : Yeni geçirilmiş miyokard enfarktüsünü izleyen miyokard ruptürü. Diğer: Anafilaksi ya da aşırı duyarlılık reaksiyonları, tromboembolizm, kilo artışı, iştah artışı.
Prednisolon ile ilgili diğer bilgiler
- Prednisolon Genel
- Prednisolon Fiyat
- Prednisolon Prospektüs
- Prednisolon Kullananlar
- Prednisolon Nedir
- Prednisolon Kullanımı
- Yan Etkileri
- Prednisolon Etkileşimi
- Prednisolon Gebelik
- Prednisolon Saklanması
- Prednisolon Muadili
- Prednisolon Uyarılar
- Prednisolon Endikasyon
- Prednisolon Kontrendikasyon
- Prednisolon İçeriği
- Prednisolon Dozu
- Prednisolon Zararları
- Prednisolon Formu
- Prednisolon Farmakolojik Özellikler
- Prednisolon Farmasötik Özellikler
- Prednisolon Ruhsat Bilgileri