PURINETHOL 50 mg 25 tablet Uyarılar
Vld Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Purinethol uyarılar, Purinethol zararları, Purinethol önlemler, Purinethol riskler, Purinethol yan etkisi, Purinethol alerji, Purinethol alkol, Purinethol hamileler, Purinethol emzirme, Purinethol araç kullanımı, Purinethol fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
PURİ-NETHOL ANCAK BU TÜR İLAÇLARIN UYGULANMASINDA DENEYİMLİ HEKİMLERİN KONTROLÜ ALTINDA KULLANILACAK BİR AKTİF SİTOTOKSİK AJANDIR. BU TABLETLERİ ELLERKEN YA DA YARIYA BÖLERKEN ELLERE BUL AŞTIRMAM AYA VE İLACIN SOLUNUMLA ALINMAMASINA ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR.
İmmunizasyonda kullanılan canlı organizma aşısının, immunokompetanslı kişilerde, enfeksiyona neden olma potansiyeli vardır. O yüzden, canlı organizma aşıları ile immunizasyon önerilmez.
Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
İzleme:
PURİ-NETHOL yüksek derecede miyelosüpresif olduğundan remisyon indüksiyonu sırasında her gün tam kan sayımları yapılmalıdır. Hastalar tedavi süresince dikkatle izlenmelidir. 6-merkaptopürin tedavisi, lökopeni ve trombositopeniye, daha az sıklıkta anemiye yol açan kemik iliği baskılanmasına neden olur. Lökosit ve trombosit sayıları tedavi durdurulduktan sonra da düşmeye devam eder; bu nedenle sayılardaki ilk anormal derecede büyük bir düşüş belirtisinde tedavi hemen kesilmelidir. PURİ-NETHOL yeterli derecede erken durdurulursa, kemik iliği baskılanması geri dönüşümlüdür. Akut miyeloid lösemide remisyon indüksiyonu sırasında hastalann genellikle relatif bir kemik iliği aplazisi süresi geçirmesi gerekebilir. Bu nedenle yeterli destekleyici olanaklann bulunması önemlidir. PURİ-NETHOL hepatotoksiktir ve tedavi sırasında her hafta karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Daha önce karaciğer hastalığı bulunan ya da hepatotoksisite potensi bulunan başka tedaviler de uygulanmakta olan hastalarda daha sık kontroller önerilebilir.
Sarılık görülürse hastaya hemen PURİ-NETHOL’ü durdurması söylenmelidir. Remisyon indüksiyonu sırasında hızlı hücre yıkımı oluşurken kan ve idrardaki ürik asit düzeyleri izlenmelidir; çünkü ürik asit nefropatisi riskiyle hiperürisemi ve/veya hiperürikozüri meydana gelebilir.
Kalıtımsal tiyopürin-metiltransferaz enzim(TPMT) eksikliği olan kişilerde, 6-merkoptopürin ile tedaviyi takiben, alışılmışın dışında 6-merkoptopürinin miyelosüpresif etkisine hassasiyet ve hızlı kemik iliği depresyonuna eğilim olabilir. Bu durum TPMT’yi inhibe eden ilaçlarla (öm; olsalazin, mesalazin veya sülfasalazin) birlikte kullanımda daha da kötüye gidebilir. Sitotoksik diğer ilaçlarla kombinasyon halinde 6-merkoptopürin alan kişilerde TPMT aktivasyonunun azalmasıyla ikincil lökopeniler ve miyelodisplazi arasında muhtemel bir ilişki olduğu rapor edilmiştir. Bazı laboratuvarlar TPMT eksikliği için test yapılmasını önerse de,
bu testler bütün hastalarda ciddi toksisite riskinin saptandığını göstermemiştir. Bu nedenle kan sayımının yakın takibi hala gereklidir.
6-merkoptopürin ve 6- tiyoguanidin arasında olağan olarak çapraz direnç söz konusudur. Birincil ve ikincil toksisitesi miyelosupresyon olan diğer ilaçlarla bu ilaç kombine edildiğinde, 6-merkoptopürin dozunun ayarlanması gerekli olabilir.
Mutajenite ve karsinojenite:
Diğer antimetabolitler gibi, PURİ-NETHOL de potansiyel olarak mutaj eniktir ve sıçanlar ve insanlarda kromozom hasarı yaptığı bildirilmiştir. Lösemili hastaların periferik lenfositlerinde ve 6-merkaptopürinin belirtilmeyen bir dozunun uygulandığı hipemefromalı bir hastada kromozomal anomalisinde bir artış görülmüştür. 6-merkaptopürinin selüler deoksiribonükleik asit (DNA) üzerindeki etkisi göz önünde tutulunca potansiyel olarak karsinoj enik olduğu ve bu tedaviyle teorik olarak karsinoj enisi-te riski bulunduğu düşünülmelidir. Neoplastik olmayan hastalıklar için 6-merkaptopürin uygulanmış hastalarda akut non-lenfatik löseminin oluştuğu 3 vaka kaydedilmiştir. Hodgkin hastalığı bulunan bir hasta 6-merkaptopürinle ve ek olarak multipl sitotoksik ilaçlarla tedavi edilmiş ve kendisinde akut miyeloid lösemi meydana gelmiştir. Myastenia gravis için 6-merkaptopürin tedavisinden
12.5 yıl sonra bir kadın hastada kronik miyeloid lösemi meydana gelmiştir.
Teratojenite ve üreme üzerinde etkiler:
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
6-merkaptopürinin araç ve makine kullanımını etkilediğine dair veri bulunmamaktadır. İlacın farmakolojisinden, bu aktiviteler üzerine zararlı bir etkisinin tahmin edilmesi mümkün değildir.
Purinethol ile ilgili diğer bilgiler
- Purinethol Genel
- Purinethol Fiyat
- Purinethol Prospektüs
- Purinethol Kullananlar
- Purinethol Nedir
- Purinethol Kullanımı
- Purinethol Yan Etkileri
- Purinethol Etkileşimi
- Purinethol Gebelik
- Purinethol Saklanması
- Purinethol Muadili
- Uyarılar
- Purinethol Endikasyon
- Purinethol Kontrendikasyon
- Purinethol İçeriği
- Purinethol Dozu
- Purinethol Zararları
- Purinethol Formu
- Purinethol Farmakolojik Özellikler
- Purinethol Farmasötik Özellikler
- Purinethol Ruhsat Bilgileri