RANITINE 150 mg 60 tablet Farmakolojik Özellikleri
Biofarma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: H2 reseptör antagonistleri ATC kodu: A02BA02
Etki Mekanizması: Ranitidin, çabuk etki gösteren spesifik histamin H2 reseptör antagonistidir. Bazal ve uyarılan mide asit salgısını inhibe ederek salgının hem hacim, hem de asit ve pepsin içeriğini azaltır.
Farmakodinamik özellikleri: Ranitidinin oldukça uzun bir etki süresi vardır ve tek bir 150 mg’lık doz bile mide asidi salgısını on iki saat kontrol altında tutar. Klinik bulgular ranitidinin amoksisilin ve metronidazol ile kombinasyonunun hastaların yaklaşık %90’ında Helicobacter pylori’yi eradike ettiğini göstermiştir. Bu kombinasyon tedavisi duodenal ülser nüksünü anlamlı ölçüde azaltmıştır. Helicobacter pylori duodenal ülserli hastaların %95’ini ve mide ülserli hastaların %80’ini enfekte eder.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özel
Emilim:
150 mg oral ranitidin uygulamasının ardından, maksimum plazma konsantrasyonlarına (300 ila 550 ng/mL) 1-3 saat sonra erişilir. Emilim aşamasında görülen iki farklı pik ya da bir plato, bağırsakta atılan ilacın geri emiliminden kaynaklanır.
Ranitidinin mutlak biyoyararlanımı %50-60 olup, 300 mg’a kadar dozlarda plazma konsantrasyonları dozla oransal olarak artar. Oral yol ile alman ranitidinin emilimi hızlıdır. Gıdalar ya da antasidler ranitidinin emilimini bozmaz.
Dağılım: 150 mg’lık oral dozu takiben 2-3 saat sonra ulaşılan plazma doruk konsantrasyonları 300-550 ng/ml’dir. Plazma proteinlerine %15 oranında bağlanır. Dağılım hacmi 96-142 litredir.
Biyotransformasyon: Ranitidin geniş ölçüde metabolize olmaz. Ranitidinin metabolizması oral ve intravenöz dozları takiben benzerdir; idrarla atılan dozun % 6’sı N-oksid, % 2’si S-oksid, % 2’si desmetilranitidin ve % 1 -2’si furoik asit analoğu şeklindedir.
Eliminasyon: Plazma konsantrasyonları, 2-3 saatlik bir terminal yarılanma ömrüyle bieksponensiyal olarak azalır. Başlıca eliminasyon yolu böbrektir. 150 mg 3H-ranitidinin IV yolla uygulanmasının ardından,%5’i feçeste ve %93’ü de idrarda olmak üzere, dozun %98’i geri kazanılmış, %70’i değişmemiş ana ilaç olarak atılmıştır. 150 mg 3H-ranitidinin oral yolla uygulanmasının ardından,%26’sı feçeste ve %70’i de idrarda olmak üzere dozun %96’sı geri kazanılmış, %35’i değişmemiş ana ilaç olarak atılmıştır. Dozun %3’ünden daha azı safrayla atılır.
Renal klirens, yaklaşık 500 mL/dakika olup bu değer, net renal tübüler sekresyonu gösterecek şekilde glomerüler fıltrasyonu aşmaktadır.
Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:
Ranitidin plazma konsantrasyonları 300 mg’a kadar (300 mg dahil) doz ile doğrusal orantılıdır.
Özel hasta popülasyonları
Çocuklar (>3 yaş)
Sınırlı farmakokinetik veri yarı ömür (>3 yaşındaki çocuklarda: 1.7 - 2.2 saat) ve plazma klerensinde (>3 yaşındaki çocuklarda: 9- 22 ml/dak/kg) oral ranitidinin vücut ağırlığına göre uygulanmasında çocuklar ile sağlıklı yetişkinler arasında anlamlı fark olmadığını göstermektedir.
>50 yaşındaki hastalar
> 50 yaşındaki hastalarda yaşa bağlı olarak renal işlevlerde azalma nedeniyle yarı ömür uzamış (3-4 saat) ve klerens azalmıştır. Bununla birlikte sistemik maruziyet ve birikim %50 daha fazladır. Bu fark renal işlev azalmasını etkisinden fazladır ve yaşlılarda biyoyararlammın arttığını göstermektedir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik dışı veriler; güvenlik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme ve gelişimine yönelik toksisiteyi içeren standart çalışmalara dayanarak insanlar için özel bir risk göstermemiştir.
Ranitine ile ilgili diğer bilgiler
- Ranitine Genel
- Ranitine Fiyat
- Ranitine Prospektüs
- Ranitine Kullananlar
- Ranitine Nedir
- Ranitine Kullanımı
- Ranitine Yan Etkileri
- Ranitine Etkileşimi
- Ranitine Gebelik
- Ranitine Saklanması
- Ranitine Muadili
- Ranitine Uyarılar
- Ranitine Endikasyon
- Ranitine Kontrendikasyon
- Ranitine İçeriği
- Ranitine Dozu
- Ranitine Zararları
- Ranitine Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Ranitine Farmasötik Özellikler
- Ranitine Ruhsat Bilgileri