RETROVIR 300 mg 60 tablet Yan Etkileri
GlaxoSmithKline Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Restrovir yan etkileri, Restrovir etkileri, Restrovir zararları, Restrovir belirtileri, Restrovir uyarılar, Restrovir önlemler, Restrovir kilo aldırırmı, Restrovir zayıflatırmı, Restrovir zehirlenmesi, Restrovir cinsellik, Restrovir sorunlar, Restrovir uykusuzluk, Restrovir bağımlılık, Restrovir bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi RETROVIR’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Retrovir için çok ciddi yan etki bildirimi yapılmamıştır.
Aşağıdakilerden biri olursa RETROVIR’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
Yaygın:
Yaygın olmayan:
Seyrek:
Çok seyrek:
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:Çok yaygın:
Yaygın olmayan:
Seyrek:
Anneden çocuğa HIV bulaşmasını engellemek için RETROVIR™ kullanıldığında, maruz kalan bebeklerin kanlarında bulunan hemoglobin adı verilen maddenin miktarı azalmaktadır.
Bunlar RETROVIR™'in hafif yan etkileridir.
Eğer bu kullanma ialimaiında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Erişkinler ve çocuklar için yan etki profili benzerdir. Retrovir tedavisi alan hastalarda aşağıdaki durumlar bildirilmiştir. Bunlar altta yatan hastalığın ilerlemesi ile ilişkili HIV hastalığı tedavisinde uygulanan diğer tıbbi ürünlere de bağlı olabilir. Bu vakalarla Retrovir uygulaması arasındaki ilişkinin, özellikle ilerlemiş HIV hastalığını tanımlayan medikal komplikasyonlar ele alındığında, değerlendirilmesi zordur. Bu gibi durumların tedavisinde Retrovir dozunun veya süspansiyonun azaltılması sağlanmalıdır.
Gastrointestinal Sistem: Bulantı, kusma, oral mukozada renk değişikliği, karın ağrısı, hazımsızlık, iştahsızlık, ishal, karın şişkinliği.
Hematolojik: Anemi (transfüzyon gerektirebilir), nötropeni ve lökopeni. Bunlar, yüksek dozlarda (1200-1500 mg/gün) ve ilerlemiş HIV hastalığı olan hastalarda (özellikle tedaviden önce kemik iliği rezervi az olanlarda) ve özellikle 100/mm3'ten düşük CD4+ hücre sayısı olan hastalarda daha sık görülür. Dozun azaltılması ya da tedavinin kesilmesi gerekli olabilir (Bkz. Uyarılar ve Önlemler). Retrovir tedavisinin başlangıcında nötrofil sayıları, hemoglobin ve serum B12 vitamini seviyeleri düşük olan hastalarda nötropeni sıklığı artmaktadır. Trombositopeni, kemik iliği hipoplazisi ile birlikte pansitopeni.
Karaciğer/Pankreas: Steatozla birlikte ciddi hepatomegali gibi karaciğer hastalıkları, karaciğer enzimleri ve bilirubinin kan düzeylerinin artması, pankreatit Metabolik/Endokrine: Hipoksemi olmaksızın laktik asidoz
Kas-İskelet Sistemi: Miyalji, miyopati Nörolojik/Psikiyatrik: Başağrısı, başdönmesi, uykusuzluk, parestezi, dalgınlık, mental berraklığın kaybı, konvülsiyonlar, anksiyete, depresyon.
Solunum Sistemi: Dispne, öksürük
Deri: Tırnak ve deride renk değişikliği, döküntü, ürtiker, kaşıntı, terleme.
Diğer: Sık idrara çıkma, tat alma bozukluğu, ateş, halsizlik, genel ağrı, titreme, göğüs ağrısı, influenza benzeri sendrom, jinekomasti, asteni Plasebo kontrollü ve açık-etiketli araştırmalardan elde edilen veriler mide bulantısı ve sık bildirilen diğer klinik yan etkilerin insidansının, Retrovir tedavisinin ilk haftalarından itibaren zaman içinde sürekli olarak azaldığını göstermektedir.
Maternal-fötal geçişin önlenmesinde Retrovir kullanımı ile görülen yan etkiler: Plasebo kontrollü çalışmada (ACTG 076) Retrovir gebe kadınlarda bu endikasyon için önerilen dozlarda iyi tolere edilmiştir. Klinik yan etkiler ve laboratuvar test anormallikleri Retrovir ve plasebo gruplarında benzerdir. Aynı çalışmada bu endikasyon için Retrovir'e maruz kalan bebeklerdeki hemoglobin konsantrasyonları plasebo grubundaki bebeklere nazaran çok daha düşüktür, fakat transfüzyon gerekli olmamıştır. Anemi, Retrovir tedavisinin tamamlanmasından 6 hafta sonra düzelmiştir. Diğer klinik yan etkiler ve laboratuvar test anormallikleri Retrovir ve plasebo gruplarında benzerdir. Retrovir'e maruz kalan bebek ve uterusta uzun-dönem sonuçları bilinmemektedir.
BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE HEKİMİNİZE BAŞVURUNUZ.