RIF 125 mg 1 ampül Dozu
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Rif dozu, Rif dozaj, Rif doz aşımı, Rif uygulama, Rif kullanım şekli, Rif kullanımı, Rif kullanım süresi, Rif açmı tokmu, Rif nedir, Rif ne için kullanılır, Rif nasıl kullanılır, Rif faydaları, Rif etkileri, Rif günde kaç kez, Rif sabah mı akşam mı, Rif fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Yetişkinlerde ve çocuklarda (>6 yaş ve >25 kg): Her 12 saatte 500 mg Doz doktor gözetiminde olmak şartı ile 8 saatte bir 500 mg’a yükseltilebilir.
Ateş düştükten sonra tedaviye birkaç gün devam edilir.
Uygulama şekli:
Kas içine uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Böbrek yetmezliği, normal doz alımından sonraki rifamisin plazma konsantrasyonunu etkilememektedir.
Ağır karaciğer yetmezliğinde kullanılmamalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuklarda (<6 yaş ve <25 kg): Doz vücut ağırlığına göre hesaplanır; ortalama günde 10-30 mg/kg’dır.
Ateş düştükten sonra tedaviye birkaç gün devam edilir.
3 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
Klinik çalışmalar yeterli sayıda 65 yaş ve üstü gönüllü içermediği için, bu yaş grubunun tedaviye yanıtlarının daha genç hastalarınkinden farklı olup olmadığı tespit edilememiştir. Diğer klinikçalışmalar yaşlı ve genç hastaların tedaviye yanıtları arasındaki farklılığı göstermemektedir.Özellikle karaciğer yetmezliği olan yaşlı hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Doz aşımı ve tedavisi
Belirtiler: Aşırı dozun akut alımından kısa süre sonra bulantı, kusma, abdominal ağrı, kaşıntı, baş ağrısı ve artan letarji ortaya çıkar, şiddetli karaciğer harabiyetine bağlı olarak bilinç kaybıgörülebilir. Karaciğer enzimleri ve/veya bilirubin düzeylerinde geçici artışlar olabilir. Alınandozun miktarına bağlı olarak deri, idrar, ter, tükürük, gözyaşı ve feçes kırmızı-kahverengiye veyaportakal rengine boyanabilir. Pediyatrik hastalarda, fasiyal ya da periorbital ödem de bildirilmiştir.
Bazı fatal olgularda hipotansiyon, sinüs taşikardisi, ventriküler aritmiler, nöbetler ve kardiyak arrest bildirilmiştir.
Minimum akut letal ya da toksik doz tam olarak saptanmamıştır. Bununla birlikte, erişkinlerde, 9 ila 12 g arasında değişen rifamisin dozlanyla fatal olmayan akut doz aşımları bildirilmiştir. 14-60g arasında değişen dozlarla, erişkinlerde fatal akut doz asımları bildirilmiştir. Bazı fatal ve fatalolmayan bildirimlerde, alkol ya da alkolün kötüye kullanımı hikayesi yer almıştır.
1 ila 4 yaşındaki pediyatrik hastalarda 100 mg/kg’lık bir ya da iki doz ile fatal olmayan doz aşımları bildirilmiştir.
Tedavi: Doz aşımı durumunda, yoğun destek girişimleri başlatılmalı ve ortaya çıkan her semptom tedavi edilmelidir. Bulantı ve kusmadan dolayı mide yıkanması kusturmaya tercih edilmelidir.Mide boşaldıktan sonra, gastrointestinal kanalda kalması muhtemel ilacın adsorbe edilmesineyardımcı olmak için aktif kömür verilmesi yararlı olabilir. Şiddetli bulantı, kusma görüldüğünde,antiemetiklere ihtiyaç olabilir. Aktif diürez ilacın atıhmım hızlandırmaya yardımcı olur.Hemodiyaliz bazı hastalarda yararlı olabilir.