RINOGEST SR 120 mg 10 mik.pellet kapsül Gebelik
Sanovel Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Rinogest gebelik kategorisi C'dir. Rinogest hamilelik kategorisi, Rinogest gebelik kategorisi, Rinogest emzirme, Rinogest anne sütüne geçer mi, Rinogest laktasyon, Rinogest hamilelerde kullanımı, Rinogest ve bebek, Rinogest kullanımı bilgilerini içerir.
Gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi C’dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Yeterli veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Psödoefedrin için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. kısım 5.3).
Hamilelerde hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Psödoefedrin uzun süreden beri istenmeyen etkiler görülmeden yaygın bir şekilde kullanılmaktaysa da, gebelik sırasında güvenli kullanımı saptanmamıştır. RİNOGEST SR’ın,gebe kadına sağlayacağı yararı, fötus üzerindeki riski değerlendirilerek dikkatli olunmalıdır.
Laktasyon dönemi
Emzirme döneminde hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Psödoefedrin anne sütüne az miktarda geçer, fakat bunun emzirilen bebeklerdeki etki derecesi bilinmemektedir. Ağız yoluyla tek doz psödoefedrin verilen annenin sütüyle 24 saat içindebunun %0.5-0.7’sinin atılacağı tahmin edilmektedir. RİNOGEST SR, eğer hekim ilacınemziren anneye sağlayacağı yararın, emzirilen bebek üzerindeki riskini haklı göstereceğineinanıyorsa dikkatle kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Psödoefedrinin insan fertilitesi üzerine etkileri ile ilgili hiçbir bilgi bulunmamaktadır.
Oral yolla verilen psödoefedrinin, dişi sıçanlarda 20 mg/kg/gün dozu ve erkek sıçanlarda 100 mg/kg/gün dozu, üremeyi bozmamakta veya morfolojik gelişimi ve yaşamıdeğiştirmemektedir.