RINOSE %0.05 süspansiyon içeren burun spreyi Gebelik

Tripharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rinose gebelik kategorisi C'dir. Rinose hamilelik kategorisi, Rinose gebelik kategorisi, Rinose emzirme, Rinose anne sütüne geçer mi, Rinose laktasyon, Rinose hamilelerde kullanımı, Rinose ve bebek, Rinose kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Rinose Burun Spreyi; - 18 yaş ve üzeri erişkinlerdeki burunda bulunan polipler* ve bununla ilişkili burun tıkanıklığı, koku duyusu kaybı gibi çeşitli belirtiler, - 12 yaş ve üzeri çocuklar ile erişkinlerdeki mevsimlere bağlı alerjik nezlenin (saman nezlesi) önlenmesi, - 2 yaş ve üzeri çocuklar ile erişkinlerdeki mevsimlere bağlı alerjik nezle (saman nezlesi) veya yıl boyu süren alerjik nezlenin önlenmesinde kullanılmaktadır. (*polip: Normal yüzeyden dışa veya yukarı doğru fırlayan veya uzantı oluşturan yarım küre, küre ya da düzensiz şekilli doku kitlesi.)

İlaç Sınıfı

MometazonNazal > Burunla İlgili İlaçlar > Topikal Dekonjestanlar ve Diğer Nazal İlaçlar > Kortikosteroidler > MometazonNazal

ATC Kodu

R01AD09

Etkin Madde

Mometazon Furoat 50 mcg/doz

Barkodu

8699772540016

Geri Ödeme Kodu

A12207

Satış Fiyatı

17.71 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

25

Alternatif İlaç Sayısı

8

Sağlık Konuları

Burun Akıntısı , Alerjik Reaksiyonlar

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFF5

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

QGP

Eşd. ilaç grubu

E401A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Sprey

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

RİNOSE gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda yeterli ve kontrollü çalışma yapılmamıştır. Klinik olarak önerilen maksimum dozun intranazal uygulamasından sonra mometazon plazma konsantrasyonları ölçülememektedir; bu nedenle fetusun maruz kaldığı mometazon’un ihmal edilebilir ve üreme toksisitesi potansiyelinin çok düşük olması beklenir.

Diğer nazal kortikosteroid preparatlan ile olduğu gibi RİNOSE’un gebe kadınlarda kullanımına karar verilirken anne, fetus ve bebeğe verilebilecek olası zararlar, beklenen yararlarla karşılaştırılmalıdır.

Gebeliği sırasında kortikosteroid tedavisi gören annelerin doğan bebekleri hipoadrenalizm için dikkatle izlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Mometazon furoat’ın anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Diğer kortikosetroidlerin anne sütüne geçtiği bilindiğinden RİNOSE kullanırken dikkatli olunmalıdır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da RİNOSE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına /tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve RİNOSE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite