SALOFALK 500 mg 100 ent. tablet Farmakolojik Özellikleri
Aris Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: İntestinal Anti-inflamatuvar ajan ATC Kodu: A07EC02
Anti-inflamatuvar etki mekanizması bilinmemektedir. İn vitro çalışmaların sonuçları lipoksijenaz inhibisyonunun etkili olabileceğini göstermektedir.
Bağırsak mukozasındaki prostaglandin içeriği üzerine etkisi de gösterilmiştir. Mesalazin (5- Aminosalisilik asit/5-ASA) ayrıca reaktif oksijen bileşenlerin radikal tutucusu olarak da etki göstermektedir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Mesalazin emilimi en yüksek oranda proksimal bağırsak bölgelerinde ve en düşük oranda da distal bağırsak bölgelerinde gerçekleşir.
®
SALOFALK ’tan mesalazin salımmı, yaklaşık 3-4 saatlik lag-fazından sonra başlar. Pik plazma konsantrasyonlarına yaklaşık 5 saat sonra (ileoçekal bölge) ulaşılır ve kararlı durum koşulları altında 3x500 mg mesalazin/gün uygulamanın ardından mesalazin için 3.0± 1.6 ^g/mL ve N-Ac-5-ASA metaboliti için 3.4 ± 1.6 ^g/mL’dir.
Dağılım:
Aç karnına hastalar üzerinde yapılan kombine bir farmakosintigrafik/farmakokinetik çalışma, SALOFALK®’ın yaklaşık 3-4 saat içinde ileoçekal bölgesine ve 4-5 saat içinde de asendan kolona ulaştığını göstermiştir. Kolonda, toplam geçiş süresi 17 saat civarındadır.
Biyotransformasyon:
Mesalazin, pre-sistemik olarak bağırsak mukozasında ve karaciğerde farmakolojik açıdan inaktif metaboliti olan N-asetil-5-aminosalisilik aside (N-Ac-5-ASA) dönüşür. Asetilasyon, hastanın asetilatör fenotipinden bağımsız olarak gerçekleşir. Mesalazinin bir kısmı kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da asetillenir. Mesalazinin %43’ü ve N-Ac-5-ASA’nın %78’i proteinlere bağlanır.
Eliminasyon:
Mesalazin ve metaboliti olan N-Ac-5-ASA feçes (asıl kısmı), renal (miktarı, uygulama şekline, farmasötik formuna ve mesalazinin salınma yoluna bağlı olarak %20 ve %50 arasında değişir) ve safra yoluyla (küçük kısmı) atılır. Böbreklerden atılımı esas olarak N-Ac-5-ASA şeklindedir. Oral yolla alınan mesalazin dozunun yaklaşık olarak %1’i, temelde N-Ac-5-ASA şeklinde anne sütüne geçer.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Konvansiyonel olarak yapılan güvenlilik farmakolojisi, genotoksisite, karsinojenite (sıçanlarda) ve üreme toksisitesi çalışmalarından elde edilen preklinik veriler, insanlar için özellikli bir tehlike göstermemiştir.
Toksisite çalışmalarında, mesalazinin oral olarak yüksek dozda tekrarlı uygulanmasından sonra böbrek toksisitesi (böbrek papiller nekrozu ve tüm nefron veya proksimal kıvrımlı böbrek tübüllerinin epitelyal hasarı) gözlenmiştir. Bu bulguların klinik anlamı belirsizdir.
Salofalk ile ilgili diğer bilgiler
- Salofalk Genel
- Salofalk Fiyat
- Salofalk Prospektüs
- Salofalk Kullananlar
- Salofalk Nedir
- Salofalk Kullanımı
- Salofalk Yan Etkileri
- Salofalk Etkileşimi
- Salofalk Gebelik
- Salofalk Saklanması
- Salofalk Muadili
- Salofalk Uyarılar
- Salofalk Endikasyon
- Salofalk Kontrendikasyon
- Salofalk İçeriği
- Salofalk Dozu
- Salofalk Zararları
- Salofalk Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Salofalk Farmasötik Özellikler
- Salofalk Ruhsat Bilgileri