SELEZEN 4 mg 28 çiğneme tableti Etkileşimi
Tripharma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Selezen etkileşimi, Selezen etken madde, Selezen yardımcı maddeler, Selezen alkol, Selezen etkileşim, Selezen kullananlar, Selezen dozu, Selezen kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
SELEZEN astım profılaksisinde ve astımın kronik tedavisinde rutin olarak kullanılan diğer tedavilerle birlikte uygulanmış ve istenmeyen reaksiyonlarda belirgin bir artış görülmemiştir. İlaç etkileşim çalışmalarında montelukastın önerilen klinik dozu aşağıdaki ilaçların farmakokinetik özellikleri üzerinde klinik yönden önemli etkilere yol açmamıştır: teofilin, prednizon, prednizolon, oral kontraseptifler (noretindron 1 mg/etinil estradiol 35 mcg), terfenadin, digoksin ve varfarin.
Spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamış olmasına rağmen, klinik çalışmalarda SELEZEN yaygın biçimde reçetelenen geniş bir yelpazedeki ilaçlarla birlikte uygulanmış ve istenmeyen klinik etkileşimlere dair kanıtlar bulunmamıştır. Bu ilaçlar tiroid hormonları, sedatif hipnotikler, non-steroidal antienflamatuvar ajanlar, benzodiazepinler ve dekonjestanları içermektedir.
Karaciğer metabolizmasını indükleyen fenobarbital, montelukastın tekli 10 mg dozundan sonra montelukast EAA’sım yaklaşık %40 oranında azaltmıştır. SELEZEN dozunda ayarlama önerilmez. Fenobarbital veya rifampin gibi sitokrom P450’nin güçlü enzim indükleyicileri SELEZEN ile birlikte uygulanırken uygun klinik takip yapılması önerilir.
Bu etkileşmeme bulguları belli doz ve uygulama şekilleriyle ilişkilidir. Montelukast hepatik CYP3A4 ile metabolize olur ve fenitoin, fenobarbital, rifampisin ve St. John’s vvort gibi bu enzimin indükleyicisi olan maddeler ile beraber verildiğinde plazma değerinde azalma olur. CYP2C9’un indükleyicileri montelukastın plazma düzeylerini/etkilerini azaltabilir (Örneğin; karbamezapin, fenobarbital, fenitoin, rifampisin, rifapentin ve sekobarbital).
Yine CYP3A4 indükleyicileri de montelukastın plazma düzeylerini/etkilerini azaltabilir. (Örneğin; aminoglutetimid, karbamezapin, nafsilin, nevirapin, fenobarbital, fenitoin ve rifampisin).
Selezen ile ilgili diğer bilgiler
- Selezen Genel
- Selezen Fiyat
- Selezen Prospektüs
- Selezen Kullananlar
- Selezen Nedir
- Selezen Kullanımı
- Selezen Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Selezen Gebelik
- Selezen Saklanması
- Selezen Muadili
- Selezen Uyarılar
- Selezen Endikasyon
- Selezen Kontrendikasyon
- Selezen İçeriği
- Selezen Dozu
- Selezen Zararları
- Selezen Formu
- Selezen Farmakolojik Özellikler
- Selezen Farmasötik Özellikler
- Selezen Ruhsat Bilgileri