SEROL 500 mg 10 film tablet Farmakolojik Özellikleri
Pharmavision Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Diğer Beta-Laktam Antibiyotikler, İkinci Kuşak Sefalosporinler ATC kodu: J01DC10
Sefprozil’in in vitro olarak Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterileri kapsayan geniş bir etki alanı vardır ve hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisid etki gösterir. Sefprozil aşağıdabelirtilen organizmaların pek çok suşlarına karşı in vitro olarak etkilidir:
Gram-pozitif aeroblar
Staphylococcus aureus (penisilinaz üreten suşlar dahil,)
S. epidermidis S. saprophyticusS. warneri.
Not: Sefprozil metisiline dirençli stafılokoklara karşı etkisizdir.
Streptococcus pyogenes (A grubu streptokoklar)
Streptococcus agalactiae (B grubu streptokoklar)
Streptococcus pneumoniae (penisilin MIC 0.1-1 mcg/ml olan ve penisiline orta derece direnç gösteren suşlar dahil)
C, D, F ve G grubu streptokoklar
Viridans grubu streptokoklar
Erıterococcus durans
Erıterococcus faecalis
Not: Sefprozil Erıterococcus faecium’a karşı etkisizdir.
Listeria morıocytogerıes
Gram-negatif aeroblar
Moraxella catarrhalis (beta laktamaz üreten suşlar dahil)
Haemophilus irıfluenzae (beta laktamaz üreten suşlar dahil)
Citrobacter diversus Escherichia coliKlebsiella pneumoniae
Neisseria gonorrhoeae (penisilinaz üreten suşlar dahil)
Proteus mirabilis Salmonella türleriShigella türleriVibrio türleri
Not: Sefprozil pek çok Acine/obac/er, Enterobacter, Morganella morganii, Proteus vulgaris, Providencia, Pseudomonas ve Serratia suşlarına karşı etkisizdir.
Anaeroblar
Not: Bacteroides fragilis grubunun pek çok suşu sefprozile dirençlidir.
Clostridium diffıcile Clostridium perfringensFusobacterium türleriPeptostreptococcus türleri
Prevotella melaninogenica (eski adı ile Bacteroides melaninogerıicus)
Propionibacterium acnes
Duyarlılık Testleri
Antimikrobiyal ajanlara bakterinin duyarlılığının en doğru tahminini, zon çaplarının ölçümünü gerektiren kantitatif metotlar verir.
Elde edilen sonuçların yorumlanması, sefprozilin minimum inhibisyon konsantrasyonu ile disk testinde elde edilen çapın korelasyonu şeklindedir. Sefprozil ile spektrumfarklılıklarından dolayı sefalosporin duyarlılık testi için class disk (sefalotin disk) uygundeğildir. İzolelerin bütün in-vitro testlerinde 30 mcg sefprozil diski kullanılmalıdır.
30 mcg’lık sefprozil diski ile standart tek-disk duyarlılık testinin sonuçları aşağıdaki kriterlere göre yorumlanmalıdır:
Bir “duyarlı” raporu genellikle ulaşılabilir kan konsantrasyonları ile patojenin inhibe edildiğini göstermiştir. Bir “kısmen duyarlı” raporu, yüksek doz kullanılması veyaenfeksiyonun yüksek antibiyotik seviyeleri elde edilen doku ve sıvılarda (örn; idrar) olmasıdurumunda organizmanın ilaca duyarlı olabileceğini göstermektedir. Bir “dirençli” raporu iseantibiyotiğin ulaşılabilir konsantrasyonunun inhibe edici olmadığını göstermektedir.
Standardize prosedürler, laboratuar kontrol organizmalarının kullanımını gerektirmektedir.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Sefprozil oral yoldan kullanılan, geniş spektrumlu yarı sentetik sefalosporin grubu bir antibiyotiktir.
Emirim:
Sefprozil oral yoldan alındığında hem aç hem de tok karna iyi emilir.
Sefprozilin oral biyoyararlanımı yaklaşık % 90’dır. Sefprozilin farmakokinetiği yemeklerle veya bir antasit ile birlikte verildiğinde değişmez. Sefprozil aç karna uygulandıktan sonra eldeedilen ortalama plazma konsantrasyonları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Doz | Sefprozil Ortalama Plazma Konsantrasyonu* (mcg/ml) | 8 saatte idrarla atılım | ||
Pik Yaklaşık 1,5 saat | 4 saat | 8 saat | ||
250 mg | 6.1 | 1.7 | 0.2 | %60 |
500 mg | 10.5 | 3.2 | 0.4 | %62 |
1000mg(lg) | 18.3 | 8.4 | 1.0 | %54 |
* Bu bilgiler 12 sağlıklı gönüllü genç erkekte elde edilen ortalama değerlerdir.
Dağılım:
Plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık % 36’dır ve 2 mcg/ml - 20 mcg/ml arasında konsantrasyondan bağımsızdır. Ortalama plazma yarı ömrü normal kişilerde 1,3 saattir.
250 mg ve 500 mg tek sefprozil dozu alan hastalarda deri blister sıvısındaki sefprozilin pik konsantrasyonları sırasıyla 3 ve 5,8 mcg/ml’dir. Deri blister sıvısında yanlanma süresi (2,3saat) plazmada gözlenenden daha uzundur.
Kronik otitis mediası olan hastalara 15 veya 20 mg/kg tek doz uygulamadan sonra, orta kulak sıvısındaki sefprozilin konsantrasyonlan 0,06 ila 8,7 mcg/ml arasındadır. Orta kulaksıvısındaki sefprozil konsantrasyonları sefprozilin uygulanmasından 6 saat sonra otitis mediaile ilişkili en yaygın bakteriler için MIC değerinin üzerinde kalmıştır.
Biyotransformasvon:
Bilgi bulunmamaktadır.
Eliminasvon:
Verilen dozun yaklaşık % 60’ı idrarla atılır.
Uygulamadan sonraki ilk dört saatlik periyotta, ortalama idrar konsantrasyonu 250 mg, 500 mg ve 1 g’lık dozlar için sırayla 170 mcg/ml, 450 mcg/ml ve 600 mcg/ml’dir.
Doğrusallık / doğrusal olmayan durum:
Sefprozil, 250-1000 mg doz aralığında doğrusal farmakokinetik göstermektedir.
Hastalardaki Karakteristik Özellikler:
Böbrek yetmezliği: Sefprozilin, böbrek fonksiyonları normal olan kişilerde, her 8 saatte bir 1 g’lık dozda oral yoldan on gün süre ile uygulanmasını takiben plazmada birikimine dair hiçbirbelirti gözlenmemiştir.
Böbrek fonksiyonları düşük olan hastalarda plazma yarı ömrünün uzaması böbrek yetmezliğinin derecesine bağlıdır. Böbrek fonksiyonunun olmadığı hastalarda, sefprozilinplazma yarı ömrünün 5,9 saate kadar uzadığı görülmüştür. Hemodiyaliz esnasında yarı ömrü
2,1 saate kadar kısalır. Belirgin böbrek yetmezliği olan hastalarda ilacın atılım yolusaptanmamıştır (bkz; bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri, 4.2 Pozoloji veuygulama şekli).
Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, sefprozilin farmakokinetik parametrelerinde normal şahıslara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bildirilmemiştir.
Geriyatrik popülasvon: Ortalama EAA (plazma konsantrasyonu - zaman eğrisi altında kalan alan) değeri yaşlılarda (> 65 yaş) genç yetişkinlere oranla yaklaşık % 35 - 60 daha yüksektir.Sefprozilin farmakokinetiğinde yaş ile ilgili olan bu farklılıklar doz ayarlaması gerektirmez.
Pedivatrik popülasvon: Pediyatrik hastalara 7,5 veya 20 mg/kg tek doz uygulama yapıldıktan sonra, sefprozil konsantrasyonları tonsiller dokuda 0,5 ila 4,3 mcg/g ve lenf dokusunda 0,4 ila
4,9 mcg/g arasındadır. Dozlamadan 3,2 saat geçtikten sonra tonsiller ve lenf dokularındakikonsantrasyonlar farenjit ve tonsillite neden olan yaygın patojenler için MICkonsantrasyonlarından daha yüksektir.
Sefprozilin pediyatrik hastalardaki farmakokinetiği (6 aylık - 12 yaş arasındaki hastalar) yetişkinlerdeki ile karşılaştırılabilir. 7,5-30 mg/kg doz uygulanan çocuklardaki plazmakonsantrasyonları, 250-1000 mg doz alan yetişkinlerde oral uygulamayı takiben görülenplazma konsantrasyonları ile karşılaştırılabilir bulunmuştur. Maksimum plazmakonsantrasyonlarına (Cmaks) dozdan 1-2 saat sonra ulaşır ve eliminasyon yarı ömrü 1,5 saattir.
Cinsiyet: Ortalama EAA (plazma konsantrasyonu - zaman eğrisi altında kalan alan) değeri kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık % 15 - 20 daha yüksektir.Sefprozilin
farmakokinetiğinde cinsiyet ile ilgili olan bu farklılıklar doz ayarlaması gerektirmez.
5.3 Klinik öncesi guvenlilik verileri
Karsinojenez, Mutajenez ve Fertilite Yetersizliği
Uygun prokaryotik ve ökaryotik hücrelerde, sefprozilin in vitro veya in vivo mutajenik potansiyeli bulunmamıştır. Karsinojenik potansiyeli değerlendirmek için in vivo uzun-süreliçalışmalar yürütülmemiştir.
Üreme çalışmaları hayvanlarda fertilite yetersizliğini göstermemiştir.
Serol ile ilgili diğer bilgiler
- Serol Genel
- Serol Fiyat
- Serol Prospektüs
- Serol Kullananlar
- Serol Nedir
- Serol Kullanımı
- Serol Yan Etkileri
- Serol Etkileşimi
- Serol Gebelik
- Serol Saklanması
- Serol Muadili
- Serol Uyarılar
- Serol Endikasyon
- Serol Kontrendikasyon
- Serol İçeriği
- Serol Dozu
- Serol Zararları
- Serol Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Serol Farmasötik Özellikler
- Serol Ruhsat Bilgileri