SINECOD DEPO 50 mg 10 tablet Farmakolojik Özellikleri
Novartis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Öksürük baskılayıcı diğer ilaçlar ATC kodu: R05D B13
Sinecod’un etkin maddesi butamirat sitrat, kimyasal ve farmakolojik açıdan opium alkaloidlerine benzemeyen bir öksürük baskılayıcıdır.
Etki mekanizması
Etkin maddenin santral etkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Butamirat sitrat, solunum fonksiyonlarını kolaylaştıran, non-spesifik antikolinerjik ve bronkospazmolitik etkilere sahiptir. SİNECOD’un alışkanlık oluşturucu etkileri yoktur ve bağımlılığı indüklemez.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Eldeki verilere dayanılarak, butamirat esterinin iyi ve hızla emildiği ve tamamen fenil-2-butirik asit ve dietilaminoetoksietanole hidrolize olduğu varsayılabilir. Besin alımının etkisi araştırılmamıştır.
Başlıca metabolit olan fenil-2-butirik asitin, 50 mg butamirat sitrat depo tablet uygulanmasını takiben ortalama maksimum plazma konsantrasyonu 1,4 ^g/ml’dir (standart sapma: 1.1) ve bu konsantrasyona uygulamadan yaklaşık 9 saat sonra ulaşılır.
Dağılım:
İnsanlardaki dağılım hacmi bilinmemektedir. İnsanlardaki C-14 çalışmalarında plazma proteinlerine güçlü bağlanma (yaklaşık %95, yöntemsel nedenlerle sadece fenil-2-butirik asit gösterilmiştir). Butamiratın plasentayı geçip geçmediği veya süt ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
Biyotransformasyon:
Butamirat sitratın, temel olarak fenil-2-butirik asit ve dietilaminoetoksietanole hidrolizi hızla ve tamamen gerçekleşir. Çeşitli türler üzerinde yapılan çalışmalara dayanılarak, her iki ana metabolitin de öksürük rahatlatıcı etkileri olduğu varsayılmaktadır. Alkolik metabolit ile ilgili insanlardan elde edilen veri yoktur. Fenil-2-butirik asit, ayrıca para pozisyonunda hidroksilasyon yoluyla kısmi biyotransformasyona uğrar. Eliminasyon:
Üç metabolitin atılımı başlıca böbrekler yoluyla gerçekleşir. Karaciğerde konjugasyonun ardından, asit metabolitler geniş oranda glukuronik asite bağlanır. Ölçülen eliminasyon yarı ömrü değerleri yüksek derecede dağınıklık gösterir. Eliminasyon yarı ömrü, çalışmaya bağlı olarak şurup için ortalama 6-26 saat (en yüksek bireysel değer 41 saat) arasında değişmektedir ve bir çalışmada depo tabletler için yaklaşık 13 saattir.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Biyoyararlanım ve doz arasındaki ilişkinin doğrusallığı bilinmemektedir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Akut ve kronik toksisite, üreme toksisitesi ve butamiratın mutajenitesi üzerine yapılan
hayvan çalışmalarında veya in vitro deneylerde, ürünün terapötik kullanımı ile ilgili olabilecek herhangi bir güvenlik riskine dair kanıt bulunmamıştır.
Sinecod ile ilgili diğer bilgiler
- Sinecod Genel
- Sinecod Fiyat
- Sinecod Prospektüs
- Sinecod Kullananlar
- Sinecod Nedir
- Sinecod Kullanımı
- Sinecod Yan Etkileri
- Sinecod Etkileşimi
- Sinecod Gebelik
- Sinecod Saklanması
- Sinecod Muadili
- Sinecod Uyarılar
- Sinecod Endikasyon
- Sinecod Kontrendikasyon
- Sinecod İçeriği
- Sinecod Dozu
- Sinecod Zararları
- Sinecod Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Sinecod Farmasötik Özellikler
- Sinecod Ruhsat Bilgileri