KOMBOGLYZE 2.5 mg/1000 mg 56 film kaplı tablet Gebelik

AstraZeneca Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Motival gebelik kategorisi C'dir. Motival hamilelik kategorisi, Motival gebelik kategorisi, Motival emzirme, Motival anne sütüne geçer mi, Motival laktasyon, Motival hamilelerde kullanımı, Motival ve bebek, Motival kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Kas İskelet Sistemi > Antienflamatuar ve Antiromatikler > Non-steroid > Diğer İlaçlar > Nimesulid

ATC Kodu

M01AX17

Etkin Madde

Nimesulid 100 mg

Barkodu

8699786092709

Satış Fiyatı

10.63 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Jenerik

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

7

Alternatif İlaç Sayısı

3

Sağlık Konuları

Şeker Hastalığı

İmal veya İthal

İthal

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Günde bir kerelik saksagliptin dozunun (5 mg) çoklu ve Ortho-Cyclen (0.035 mg etinil estradiol / 0.250 mg norgestimat), 21 günlük bir kombine oral kontraseptif ile eş zamanlıverilmesi, birincil aktif östrojen bileşeni etinil estradiol’ün ya da birincil aktif progestinbileşeni norelgestrominin kararlı durum farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Saksagliptin ileOrtho-Cyclen eş zamanlı olarak verildiğinde, norelgestrominin aktif bir metaboliti olannorgestrel’in plazma EAA’sı %17 artmıştır. Norgestrel’in EAA ve Cmaks seviyelerindeki buufak değişikliğin klinik olarak anlamlı olduğu düşünülmemektedir. Bu bulgular temelalınarak, saksagliptinin kombine östrojen/progestin oral kontraseptif farmakokinetiğinianlamlı bir şekilde etkilemesi beklenmemektedir.

Gebelik dönemi

KOMBOGLYZE’nin veya saksagliptinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar tek başına veya metformin ile birliktekullanılan saksagliptinin yüksek dozlarda üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz.bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Sınırlı sayıda veri, gebekadınlarda metformin kullanımının kongenital malformasyon riskinde artış ile ilişkiliolmadığını göstermektedir. Metformin ile hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan yada dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. bölüm 5.3).

KOMBOGLYZE gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Hasta gebe kalmak istiyorsa veya gebelik ortaya çıkarsa, KOMBOGLYZE ile tedavi kesilmeli ve mümkün olan en kısa süredeinsülin tedavisine geçilmelidir.

Laktasyon dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar saksagliptinin ve/veya metabolitinin ve metforminin süt ile atıldığını göstermektedir. Saksagliptinin insan sütü ile atılıp atılmadığı isebilinmemektedir; ancak metformin küçük miktarlarda anne sütü ile atılmaktadır. Bu nedenleKOMBOGLYZE emzirme döneminde kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

Saksagliptin kullanımının insanlarda üreme yeteneği üzerine etkisi çalışılmamıştır. Erkek ve dişi sıçanlarda çok yüksek dozlarda fertilite üzerinde belirgin toksisite belirtileri gözlenmiştir(bkz. bölüm 5.3). Metformin için hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesigöstermemiştir (bkz. bölüm 5.3).