STRATTERA 80 mg 28 kapsül Zararları

Lilly Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Strattera zararları, Strattera önlemler, Strattera riskler, Strattera uyarılar, Strattera yan etkisi, Strattera istenmeyen etkiler, Strattera cinsel, Strattera etkileri, Strattera tedavi dozu, Strattera aç mı tok mu, Strattera hamilelik, Strattera emzirme, Strattera alkol, Strattera kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

6 yas ve üzerindeki çocuklar ve ergenler:

Pediyatrik plasebo kontrollü çalışmalarda atomoksetin ile ilişkili en yaygm görülen yan etkiler, baş ağrısı, karın ağrısı1 ve iştah azalması olup, hastalann sırasıyla %19, %18 ve %16’sında bildirilmiş, ancak nadiren ilacın kesilmesine yol açmıştır (tedaviyi yarıda bırakma oranları baş ağrısı için %0.1, kann ağnsı için %0.2 ve iştah azalması için %0.0’dır). Kann ağnsı ve iştah azalması genellikle geçicidir.

İştah azalması nedeniyle, bazı hastalar tedavinin erken dönemlerinde kilo kaybetmişler (ortalama 0.5 kg) ve etkiler en çok yüksek dozlarda görülmüştür. Başlangıçtaki kilo kaybı sonrasında, atomoksetin ile uzun süre tedavi edilen hastalann vücut ağırlığında tedavi sırasında bir artış olmuştur. İki yıllık tedavi sonrasındaki büyüme oranlan (ağırlık ve boy) normale yakındır (bkz. bölüm 4.4).

Özellikle tedavinin ilk ayında olmak üzere, hastalann yaklaşık %10-11’inde bulantı, kusma ve somnolans2 görülebilir. Ancak bu epizodlar genellikle hafif ile orta şiddette olup geçicidir ve belirgin ölçüde tedaviyi yanda bırakmaya neden olmamıştır (tedaviyi bırakma oranları <%0.5).

Pediyatrik ve yetişkin plasebo kontrollü çalışmalarının her ikisinde de atomoksetin kullanan hastalann plasebo kullananlara kıyasla, kalp atım hızlannda bir artış olmuştur (bkz. bölüm 4.4).

Noradrenerjik tonüs etkisi nedeniyle, atomoksetin kullanan hastalarda ortostatik hipotansiyon (%0.2) ve senkop (%0.8) bildirilmiştir. Atomoksetin, hastalarda herhangi bir sebeple hipotansiyona yol açabilecek durumlarda dikkatle kullanılmalıdır.

Aşağıdaki istenmeyen etkiler, 6 yaş ve üzerindeki çocuklar ve ergen hastalardaki klinik çalışmalarda bildirilen yan etkiler ve laboratuvar araştırmalanna ve 6 yaş ve üzerindeki çocuklar/ergenler ve yetişkinlere ait pazarlama sonrası spontan raporlara dayanmaktadır.

Bu bölümde verilen istenmeyen etkiler, MedDRA sistem-organ sınıfına göre ve tahmini sıklık olarak verilmiştir. Çok yaygm (> 1/10); yaygm (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila <1/100); seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000), Pazarlama sonrası spontan vaka raporları (bilinmiyor - eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Çok yaygm:

Yaygm:

İştah azalması Anoreksi (iştah kaybı)

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları :

İrritabilite, duygudurum dalgalanmaları, uykusuzluk İntiharla ilişkili olaylar, agresyon, hostilite,

emosyonel labilite , sabah erken uyanma Psikoz (halüsinasyonlar dahil) , ajitasyon , depresyon ve depresif ruh hali , anksiyete, tikler

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygm:

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları

Baş ağrısı, somnolans Sersemlik

Senkop, tremor, migren

£** • 1 • •* Nöbet , parestezı, hıpoestezı

Göz bozuklukları

Yaygm olmayan:

Midriyazis

Kardiyak bozukluklar

Yaygm olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları :

Palpitasyonlar, sinüs taşikardisi 1 ***

QT aralığı uzaması

Vasküler bozukluklar

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları :

Raynaud fenomeni

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygm:

Yaygm:

Karın ağrısı1,kusma, bulantı Kabızlık, dispepsi

Hepato-bilier bozukluklar

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları :

Anormal/artmış karaciğer fonksiyon testleri, sarılık, hepatit, karaciğer hasarı, akut karaciğer yetmezliği, artmış kan bilirubini

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Dermatit, döküntü

Prurit, hiperhidroz, alerjik reaksiyonlar

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları

Üriner tutukluk, üriner retansiyon

üreme sistemi ve meme bozuklukları

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları : Priapizm, erkeklerde genital ağrı

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yorgunluk, letarji Asteni

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Kan basıncında artış4, kalp atım hızında artış4 Kilo kaybı,

Laboratuvar bulguları

Çok yaygm:

Yaygm:

1 Üst kann ağnsı, mide, kann ve epigastrik rahatsızlıklar da dahil.

2 Sedasyon da dahil.

3 Başlangıç ve orta dönem uykusuzluk dahil.

4 Ölçülen vital bulgulara dayalı kalp aüm hızı ve kan basıncı verileri

* Bu raporlar spontan olay raporlanndan elde edilmiştir ve sıklıklan kesin olarak belirlenememiştir.

** Bkz. bölüm 4.4 *** Bkz. bölüm 4.4 ve 4.5

CYP2D6’yı yavaş metabolize edenler:

Aşağıdaki advers etkiler, CYP2D6’yı yavaş metabolize eden hastalann en az %2’ sinde ve hızlı metabolize edenlerle kıyaslandığında yavaş metabolize edenlerde istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha sık görülmüştür (advers etkilerin görülme sıklıklan yavaş metabolize ve hızlı metabolize edenlerde sırası ile belirtilmiştir): iştah azalması (%24.1, %17.0); kombine uykusuzluk (uykusuzluk, başlangıç ve orta dönem uykusuzluk dahil %14.9, %9.7); kombine depresyon (depresyon, majör depresyon, depresif semptom, deprese ruh hali ve disfori dahil %6.5, %4.1); kilo azalması (%7.3, %4.4); kabızlık (%6.8, %4.3); tremor (%4.5, %0.9); sedasyon (%3.9, %2.1); ekskoryasyon (%3.9, %1.7); enürez (%3.0, %1.2); konjonktivit (%2.5, %1.2); senkop (%2.5, %0.7); sabahları erken uyanma (%2.3, %0.8); midriyazis (%2.0, %0.6). Aşağıda belirtilen advers etkiler yukarıda belirtilen kriterlere uymamıştır ancak kayda değerdir; genel anksiyete bozukluğu (yavaş metabolize edenlerde %0.8 ve hızlı metabolize edenlerde %0.1). Aynca, 10 haftaya kadar süren çalışmalarda kilo kaybı yavaş metabolize edenlerde daha fazla görülmüştür (ortalama olarak hızlı metabolize edenlerde 0.6 kg ve yavaş metabolize edenlerde 1.1 kg).

Yetişkinler:

Yetişkinlerde, atomoksetin tedavisi ile birlikte en sık bildirilen yan etkiler gastrointestinal etkiler ve uykusuzluktur. Yetişkinlerdeki plasebo kontrollü akut çalışmalarda atomoksetin olgularının %11.3’ü (61/541) ve plasebo olgularının %3.0’ı (12/405) advers reaksiyonlar nedeniyle çalışmayı bırakmıştır. STRATTERA ile tedavi edilen hastalar arasında l’den fazla hasta tarafından çalışmayı bırakma nedeni olarak bildirilen olaylar uykusuzluk (%0.9, N=5); bulantı (%0.9, N=5); göğüs ağrısı (%0.6, N=3); yorgunluk (%0.6, N=3); anksiyete (%0.4, N=2); erektil disfonksiyon (%0.4, N=2); duygudurum dalgalanmaları (%0.4, N=2); sinirlilik (%0.4, N=2); palpitasyonlar (%0.4, N=2) ve üriner retansiyondur. (%0.4, N=2). Üriner retansiyon veya üriner tutukluk şikayetleri, potansiyel olarak atomoksetin ile ilişkili görülmelidir. Akut veya uzun süreli tedavi sırasında ciddi bir güvenlilik sorunu gözlenmemiştir.

Nöbetler

STRATTERA, nöbet hastalığı olan yetişkin hastalarda sistematik olarak değerlendirilmemiştir çünkü bu hastalar, ürünün pazarlama öncesi testleri sırasında klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Klinik geliştirme programında, yetişkin hastalann %0.l’inde (1/748) nöbetler bildirilmiştir. Bu klinik çalışmalarda, yavaş metabolize edenlerde nöbet bildirilmezken (0/43), yaygm metabolize edenlerde %0.1 (1/705) oranında bildirilmiştir.

Yetişkinlerdeki plasebo kontrollü akut çalışmalarda yaygm olarak gözlenen advers reaksiyonlar: STRATTERA kullanımı ile ilişkili yaygm gözlenen (%2 ya da daha yüksek insidansta) ve plasebo uygulanan hastalardakine eşdeğer insidansta gözlenmeyen (STRATTERA insidansı, plasebodan yüksek) advers reaksiyonlar, aşağıda listelenmiştir. STRATTERA ile tedavi edilen hastalarda en yaygm gözlenen advers reaksiyonlar (%5 ya da daha yüksek insidansta ve plasebo hastalarına göre en az iki kat insidansta): kabızlık, ağız kuruluğu, bulantı, yorgunluk, iştahta azalma, uykusuzluk, erektil disfonksiyon, idrar yaparken duraksama ve/veya idrar yapamama ve/veya disüri, dismenore ve sıcak basması olmuştur.

Erkeklerde ve kadınlarda cinsel disfonksiyon

Atomoksetinin bazı hastalarda cinsel fonksiyonu olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Cinsel istek, cinsel performans ve cinsel tatminde meydana gelen değişimler birçok klinik çalışmada iyi şekilde değerlendirilmemiştir, çünkü bu konular özel ilgi gerektirir ve hastalar ile hekimler bu konularda konuşmaya istekli olmayabilir. Buna göre, ürün bilgisinde belirtilen istenmeyen cinsel deneyim ve performans insidansı tahminleri, gerçek insidansı olduğundan az gösteriyor olabilir. Yukarıda üreme sistemi ile ilgili belirtilen veriler, plasebo kontrollü çalışmalarda STRATTERA alan yetişkin hastalann en az %2’si tarafından bildirilen cinsel yan etkilerin insidansım göstermektedir.

STRATTERA tedavisine bağlı cinsel fonksiyon bozukluğunu inceleyen uygun ve iyi kontrollü çalışmalar yapılmamıştır. STRATTERA kullanımı ile ilişkili cinsel fonksiyon bozukluğunun kesin riskini bilmek zordur, ancak hekimler bu olası yan etkileri rutin şekilde soruşturmalıdır.

Aşağıdaki istenmeyen etkiler, yetişkinlerdeki klinik çalışmalarda bildirilen yan etki ve laboratuvar araştırmalarına ve 6 yaş ve üzerindeki çocuklar/ergenler ve yetişkinlere ait pazarlama sonrası spontan raporlara dayanmaktadır.

Bu bölümde verilen istenmeyen etkiler, MedDRA sistem-organ sınıfına göre ve tahmini sıklık olarak verilmiştir. Çok yaygm (> 1/10); yaygm (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila <1/100); seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000), Pazarlama sonrası spontan vaka raporları (bilinmiyor - eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

İştah azalması

Çok yaygm:

Psikiyatrik bozukluklar

Çok yaygm:

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*:

Uykusuzluk2

Libido azalması, uyku bozukluğu Sabah erken uyanma

İntiharla ilişkili olaylar, agresyon, hostilite, emosyonel labilite**, psikoz (halüsinasyonlar dahil) **, ajitasyon**, depresyon, depresif ruh hali**, anksiyete, tikler**

Sinir sistemi bozuklukları

Yaygın:

Yaygın olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*:

Kardiyak bozukluklar

Yaygm:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*:

Vasküler bozukluklar

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*:

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygm:

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Sersemlik, sinüs baş ağrısı, parastezi, tremor,

somnolans

Senkop, migren

Nöbet***, hipoestezi**, duygusal bozukluk,

Palpitasyonlar, taşikardi QT aralığı uzaması***

Sıcak basmaları Periferik soğukluk Reynaud fenomeni

Ağız kuruluğu, bulantı

Karın ağrısı1, konstipasyon, dispepsi, flatulans Kusma

Hepato-bilier bozukluklar

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*: Anormal/artmış karaciğer fonksiyon testleri, sarılık,

hepatit**, karaciğer hasarı, akut karaciğer yetmezliği, artmış kan bilirubini**

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Dermatit, hiperhidroz, döküntü Aleıj ik reaksiyonlar

Yaygm:

Yaygm olmayan:

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Disüri, üriner tutukluk, üriner retansiyon

Yaygm:

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygm:

Dismenore, ejakülasyon gecikmesi, ejakülasyon bozukluğu, erektil disfonksiyon, menstrüasyon düzensizliği, anormal orgazm, prostatit, erkeklerde genital ağrı

Yaygm olmayan: Ejakülasyon kaybı

Pazarlama sonrası spontan vaka raporları*: Priapizm

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygm: Yorgunluk, letarji, üşüme

Yaygm olmayan: Beklenmeyen terapötik cevap, gergin hissetme

Kan basıncında artış3, kalp atım hızında artış3 Kilo kaybı

1 Üst kann ağnsı, mide, kann ve epigastrik rahatsızlıklar da dahil.

Laboratuvar bulguları

Çok yaygın:

Yaygın:

2 Başlangıç ve orta dönem uykusuzluk dahil.

3 Ölçülen vital bulgulara dayalı kalp aüm hızı ve kan basıncı verileri

* Bu raporlar spontan olay raporlanndan elde edilmiştir ve sıklıklan kesin olarak belirlenememiştir.

** Bkz. bölüm 4.4 ** Bkz. bölüm 4.4 ve 4.5