TALOZIN 80 mg 50 tablet Dozu
Adeka Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Talozin dozu, Talozin dozaj, Talozin doz aşımı, Talozin uygulama, Talozin kullanım şekli, Talozin kullanımı, Talozin kullanım süresi, Talozin açmı tokmu, Talozin nedir, Talozin ne için kullanılır, Talozin nasıl kullanılır, Talozin faydaları, Talozin etkileri, Talozin günde kaç kez, Talozin sabah mı akşam mı, Talozin fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Dozaj, kan basıncına ve tedavi yanıtına göre bireysel olarak saptanmalıdır. Sotalol
hidroklorür’ün dozajı 2-3 günlük doz arttırım aralıkları ile yavaş yavaş ayarlanmalıdır. Basamaklı doz ayarlaması aritminin kontrolü için gerekenden daha fazla ilaç alimini engelleyecektir. Önerilen başlangıç dozu günde 2 kere 80 mg’dır.
Bu doz gerekiyorsa uygun bir değerlendirmeden sonra 240-320 mg/gün kadar yükseltilebilir. Hastaların çoğunda günde 2 veya 3 seferde toplam 160-320 mg ile tedavi yanıtı alınabilmektedir. Hayati tehlike arz eden refrakter ventriküler aritmileri olan bazı hastalarda günlük doz 480-640 mg’a yükseltilebilir.
Uzun eliminasyon yarı ömründen dolayı genelde günde iki kereden daha çok alınması gerekmez. Sotalol başlıca idrarla atıldığından ve eliminasyon yarı ömrü böbrek yetmezliği sebebi ile uzadığından doz aralığı modifiye edilmelidir.
Uygulama şekli: Yemeklerden önce bir miktar sıvı ile alınmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:
Böbrek fonksiyonu sınırda olan hastalarda birikme tehlikesi birkaç kat daha fazla olduğu için bu hastalarda renal klirens dozu, kalp hızı (50 atım/ dakika’dan az olmayacak şekilde) ve klinik etki göz önüne alınarak ayarlanmalıdır. Ağır böbrek yetmezliğinde TALOZİN alınması sadece sıkı EKG kontrolü ve serum konsantrasyonu kontrolü altında tavsiye edilir.
Kreatinin klirensi 60 ml/dakika’nın üzerinde olan hastalarda TALOZİN 12 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 30-59 ml/dakika olan hastalarda 24 saatte bir , 10-29 ml/dakika arasında olanlarda 36-48 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 10 ml/dakika’ nın altında olanlarda doz kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
Sotalol hidroklorürün çocuklarda etkililiği ve güvenliliği hakkında bilgi yoktur.
Geriyatrik popülasyon:
Doz aşımı ve tedavisi
Sotalol entoksikasyonunun semptomları hastanın kalp parametrelerine (sol ventrikül fonksiyonu, kardiyak aritmiler ) bağlıdır. Bariz kalp yetmezliği durumunda ilacın çok küçük dozları bile kalp fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir.
Aşırı dozun en çok rastlanan belirtileri; bradikardi, konjestif kalp yetmezliği, hipotansiyon, bronkospazm ve hipoglisemidir. 2-16 g arasındaki dozlarda bilerek sotalol hidroklorür kullanılması durumunda hipotansiyon, bradikardi, QT zaman aralığında uzama, torsades de pointes, ventriküler taşikardi ve prematüre ventriküler kompleksler görülebilir. Aşırı doz alan hastalarda tedaviye derhal ara verilmelidir. Serum proteinlerine bağlanmadığından sotalol hidroklorürün plazma konsantrasyonunu azaltmak için hemodiyaliz kullanılır. Bu tür hastalar QT zaman aralığı normale dönene kadar dikkatlice izlenmelidir. Klinik tablo entoksikasyon derecesine bağlı olarak aşağıdaki kardiyovasküler ve santral sinir sistemi ile ilgili semptomları gösterir: Yorgunluk, şuur kaybı, pupiller dilatasyon, zaman zaman genel konvülsiyonlar, kardiyovasküler şok belirtileri (kardiyojenik ve hipovolemik tipte).
Belirtiler
Bradikardi, konjestif kalp yetmezliği, hipotansiyon, bronkospazm ve hipoglisemidir. Doz aşımı halinde sıkı bir EKG takibi gereklidir. Çünkü ağır durumlarda torsade de pointes dahil ventriküler taşiaritmiler görülebilir.
Aşırı doz alan hastalarda, primer madde eliminasyonundaki aşamaların yanında yoğun bakım şartları altında vital parametreler de kontrol edilmeli ve düzeltilmelidir.
Antidot olarak verilecek maddeler:
Atropin 1-2 mg (intravenöz bolus olarak)
Betasempatomimetikler: Dopamin, dobutamin, isoprenalin, orsiprenalin ve epinefrin,
glukagon (Önce 0.2 mg/ kg vücut ağırlığına, kısa infüzyon olarak, sonra 0.5 mg/ kg x 12 saat)
Bradikardi ve kardiyak asistolde; Transvenöz kardiyak pacing önerilmektedir.
Kalp bloğunda; Transvenöz kardiyak pil önerilir.
Hipotansiyonda; Epinefrin, norepinefrinden daha uygun olabilir.
Bronkospazm; aminofilin veya beta-2-reseptör stimülanı,
Torsade de Pointes; DC kardiyoversiyon, magnezyum sülfat ve potasyum replasmanı önerilir. Torsade de Pointes sonlanır sonlanmaz transvenöz kardiyak pacing veya kalp hızını artırmak için isoproterenol uygulanabilir.
Sotalol hidroklorürün plazma konsantrasyonunu azaltmak için hemodiyaliz kullanılır.
Talozin ile ilgili diğer bilgiler
- Talozin Genel
- Talozin Fiyat
- Talozin Prospektüs
- Talozin Kullananlar
- Talozin Nedir
- Talozin Kullanımı
- Talozin Yan Etkileri
- Talozin Etkileşimi
- Talozin Gebelik
- Talozin Saklanması
- Talozin Muadili
- Talozin Uyarılar
- Talozin Endikasyon
- Talozin Kontrendikasyon
- Talozin İçeriği
- Dozu
- Talozin Zararları
- Talozin Formu
- Talozin Farmakolojik Özellikler
- Talozin Farmasötik Özellikler
- Talozin Ruhsat Bilgileri