TARKA 180/2 28 film tablet Uyarılar
Abbott Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Tarka uyarılar, Tarka zararları, Tarka önlemler, Tarka riskler, Tarka yan etkisi, Tarka alerji, Tarka alkol, Tarka hamileler, Tarka emzirme, Tarka araç kullanımı, Tarka fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Semptomatik hipotansiyon :TARKA'nın ilk dozundan sonra seyrek olarak semptomatik hipotansiyon değişebilir. Bu risk ağır su ve tuz yetersizliği olanlarda kalp yetmezliğinde asitli sirozu olanlarda artar.
Böbrek fonksiyon bozukluğu:Böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda dozun ayarlanması ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesi gerekebilir. Renal fonk. bozukluğu olanlarda hiperpotasemi gelişebilir. Böbrek fonk. bozukluğu, konjestif kalp yetmezliği, renovasküler hipertansiyon, renal transplantasyon geçirmiş hastalarda akut renal yetmezlik gelişebilir. Genelde tedavi kesildiğinde veya doz azaltığında düzelir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu :Hepatik fonksiyon bozukluğu olan hastalarda trandolaprilat düzeyleri görülebilir. Doz ayarlaması gerekebilir.
Anjionörotik ödem : Ender vakalarda ACE inhibitörleriyle yüz, ektremiteler, dil, glottis ve/veya larenksi de kapsayan anjionörotik ödem bildirilmiştir. Böyle bir durumda tedavi kesilmeli ve hasta ödem kaybı olana kadar izlenmelidir.
Nötropeni : ACE inhibitörleriyle tedavide çok nadiren nötropeni bildirilmiştir. Özellikle böbrek fonksiyon bozukluğunda bağ dokusu hastalığı olan kişide belirli aralıklarla kan sayımı önerilir.
Yaşlı Hastalar : Böbrek fonksiyonları normal olan yaşlılarda doz azaltılmasına gerek yoktur.
Cerrahi-Anestezi : Genel anestezi gerektiren büyük müdahelelerde ACE inhibitörleri hipotansiyona neden olabilirler. Plazma volümü arttırılarak düzeltilebilir.
Hemodiyaliz Hastaları : ACE inhibitörü tedavisinde olan poliakrilonitril metalil sulfonat yüksek akım membranlarıyla hemodiyalize edilen hastalarda anafilaktoid reaksiyonlara rastlanmamıştır. Bu hastalarda bu tür membranlar kullanılmamalıdır.
Gebelerde ve emziren annelerde kullanımı :ACE inhibitörleri gebeliğin son 6 ayında kullanıldığında gelişmekte olan tetüs üzerine zararlı etkilere ve hatta ölümüne neden olabilirler.ACE inhibitörleri plesantadan geçtiği için fetüsün kan basıncını düzenleyen mekanizmaları bozabileceği düşünülebilir. İkinci ve üçüncü trimislerde ilaç kullanımı sonrası yeni doğanlarda oligohidroamnios, hipotansiyon, oligüri anüri vakaları ve kafatası kemikleşme bozuklukları bildirilmiştir.
Çocuklarda kullanımı :Çocuklarda kullanımı hakkında yeterli bir bilgi yoktur.Gebelikte kullanılmamalı ve gebelik teşhis edildiğinde tedavi kesilmelidir. Emzirme döneminde kullanılmamalıdır.