TARLUSAL 5 mg 12 tablet Farmakolojik Özellikleri
Deva Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Progestoj enler ATC kodu: L02AB02
Medroksiprogesteron asetat (17a-hidroksi-6a-metilprogesteron asetat) bir progesteron türevidir.
Etki mekanizması:
Medroksiprogesteron asetat, endokrin sistemde aşağıda sıralanan çeşitli farmakolojik etkilere sahip olduğu gösterilen bir sentetik progestindir (yapısal olarak endojen progesteron hormonu ile benzer):
• Pitüiter gonadotropinlerin inhibisyonu (FSH ve LH);
• ACTH ve hidrokortizon kan düzeylerinde azalma;
• Dolaşımdaki testosteronda azalma;
• Dolaşımdaki östrojen düzeylerinde azalma (FSH inibisyonu ve hepatik redüktazın enzimatik indüksiyonunun sonucunda testosteron klerensinde artışa ve dolayısıyla androjenin östroj ene dönüşümünde azalmaya neden olmaktadır).
Bu etkilerin tümü aşağıda tanımlanan bazı farmakolojik etkilere neden olmaktadır.
Jinekoloji
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel Özellikler
Emilim:
Oral medroksiprogesteron asetat hızla emilerek maksimum konsantrasyona 2 ila 4 saatte erişmektedir. Oral medroksiprogesteron asetatın yarı ömrü yaklaşık 17 saattir.
Medroksiprogesteron asetatın gıdalarla birlikte alınması biyoyararlanımını artırmaktadır. 10 mg oral medroksiprogesteron asetat dozu bir öğünden hemen önce veya sonra alındığında medroksiprogesteron asetatın ortalama Cmaks (sırasıyla %51 ve %77) ve EAA değerlerini (sırasıyla %18 ve %33) artmıştır. Medroksiprogesteron asetatın yarı ömrü gıdalardan etkilenmemektedir.
Dağılım:
Medroksiprogesteron asetat esas olarak albümine olmak üzere yaklaşık %90 oranında proteine bağlanır; seks hormonu bağlayan globüline bağlanmaz. Bağlanmayan medroksiprogesteron asetat, farmakolojik yanıtları modüle eder.
Biyotransformasvon:
Oral dozu takiben, medroksiprogesteron asetat karaciğerde A halkasından ve/veya yan zincir hidroksilasyonu ile yoğun şekilde metabolize edilir, ardından konjugasyona uğrar ve idrar içinde elimine edilir. En az 16 medroksiprogesteron asetat metaboliti tanımlanmıştır. Medroksiprogesteron asetat metabolizmasının ölçülmesi için tasarlanan bir çalışmada tespit edilen sonuçlar, medroksiprogesteron asetat metabolizmasında insan karaciğer mikrozomlarındaki sitokrom P450 3 A4 izoenziminin sorumlu olduğunu düşündürmektedir.
Eliminasyon:
İdrarda medroksiprogesteron asetat metabolitleri ağırlıklı olarak glukuronid ve az miktarı sülfat konjugatları şeklinde atılmaktadır. Yağlı karaciğeri olan hastalarda 10 mg veya 100 mg dozundan sonra 24 saatlik idrarda intakt medroksiprogesteron asetat olarak atılan ortalama doz sırasıyla %7.3 ve %6.4’dür. Oral medroksiprogesteron asetatın eliminasyon yarı ömrü 12 ila 17 saattir.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Karsinogenez. Mutagenez. Fertilitede Bozukluk
Uzun süreli intramüsküler depo-medroksiprogesteron asetat uygulamasının “begale” cinsi köpeklerde meme tümörlerine neden olduğu gösterilmiştir. Sıçan ve farelere oral yolla medroksiprogesteron asetat uygulandığında karsinojenik bir etki oluştuğunu gösteren bir kanıt bulunmamaktadır.
Medroksiprogesteron asetat in vitro veya in vivo genetik toksisite testlerinde mutajenik bulunmamıştır.
Medroksiprogesteron asetat yüksek dozlarda bir antifertilite ilacıdır ve yüksek dozların tedavi kesilene kadar fertilitede bozukluklara yol açması beklenmektedir.
Tarlusal ile ilgili diğer bilgiler
- Tarlusal Genel
- Tarlusal Fiyat
- Tarlusal Prospektüs
- Tarlusal Kullananlar
- Tarlusal Nedir
- Tarlusal Kullanımı
- Tarlusal Yan Etkileri
- Tarlusal Etkileşimi
- Tarlusal Gebelik
- Tarlusal Saklanması
- Tarlusal Muadili
- Tarlusal Uyarılar
- Tarlusal Endikasyon
- Tarlusal Kontrendikasyon
- Tarlusal İçeriği
- Tarlusal Dozu
- Tarlusal Zararları
- Tarlusal Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Tarlusal Farmasötik Özellikler
- Tarlusal Ruhsat Bilgileri