TAZOCIN EF 4.5 G IV infüzyon liyofilize toz içeren flakon Dozu
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Tazocin dozu, Tazocin dozaj, Tazocin doz aşımı, Tazocin uygulama, Tazocin kullanım şekli, Tazocin kullanımı, Tazocin kullanım süresi, Tazocin açmı tokmu, Tazocin nedir, Tazocin ne için kullanılır, Tazocin nasıl kullanılır, Tazocin faydaları, Tazocin etkileri, Tazocin günde kaç kez, Tazocin sabah mı akşam mı, Tazocin fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Akut enfeksiyonlarda, klinik belirtilerin veya ateşin giderilmesinin ardından TAZOCİN EF ile tedaviye 48 saat daha devam edilmelidir. TAZOCİN EF’in tedavi süresi yedi ile on gündür. Doktor tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır.
Yetişkinler ve 12 yaşın üzerindeki normal böbrek fonksiyonlarına sahip çocuklar için genel dozaj her 8 saatte bir 4.5 g TAZOCİN EF’dir. Toplam günlük doz, enfeksiyonun şiddetine ve bölgesine bağlıdır ve her altı veya sekiz saatte bir 2.25 g ila 4.5 g TAZOCİN EF uygulanabilir.
Intraabdominal enfeksiyonu bulunan 2-12 yaş arası pediyatrik hastalar: Böbrek fonksiyonu normal, ağırlığı 40 kg’a kadar çocuklarda önerilen doz 8 saatte bir 112.5 mg/kg’dır. Böbrek fonksiyonu normal ağırlığı 40 kg üzeri çocuklara erişkin dozu uygulanır. Klinik belirtileri ve bulguların giderilmesinin ardından doz uygulamasına en az 48 saat devam edilmesi, empirik tedavi sonrası antibiyogram sonuçlarına göre hastanın klinik durumu ve antibiyotiklerinin yeniden değerlendirilmesi ve ilacın kullanılmasının uygun olması durumunda tedavinin en az beş gün, en çok 14 gün sürdürülmesi önerilmektedir.
Pediyatrik Febril Nötropeni: Febril nötropenili hastalarda bir aminoglikozid ile kombine edilerek kullanılır. Böbrek fonksiyonu normal ve ağırlığı 50 kg’dan az olan çocuklar için doz, 6 saatte bir uygulanmak üzere kg başına 80 mg piperasilin/10 mg tazobaktam olarak ayarlanmalı ve uygun dozda bir aminoglikozid ile kombine edilerek verilmelidir.
Ağırlığı 50 kg’dan fazla olan çocuklar için, uygun dozda bir aminoglikozid ile kombine edilerek, yetişkinler için geçerli dozaj önerilerine uyulmalıdır.
Uygulama ş
ekli
TAZOCİN EF yavaş intravenöz enjeksiyon (3-5 dakika) veya infüzyon (20-30 dakika) yoluyla verilmelidir.
Sulandırma Talimatları :
İntravenöz Enjeksiyon: Her bir TAZOCİN EF 4.5 g flakonu aşağıdaki seyrelticilerin birinin 10 ml’si ile sulandırılmalıdır.
Sulandırma için Seyrelticiler: %0.9 enjeksiyonluk sodyum klorür,
Enjeksiyonluk su, %5 Dekstroz, Bakteriostatik tuz/ paraben, Bakteriostatik su/ paraben, Bakteriostatik tuz/ benzil alkol, Bakteriostatik su/ benzil alkol.
Her bir flakon, seyreltikten sonra eriyinceye kadar döndürerek çalkalanmalıdır. Sürekli karıştırıldığında 5- 10 dakika içinde rekonstitüsyon oluşmalıdır.
İntravenöz İnfüzyon: Her bir TAZOCİN EF 4.5 g flakonu seyrelticilerin birinin 10 ml’si ile sulandırılmalıdır. Sulandırılmış çözelti daha sonra aşağıda verilen intravenöz seyrelticilerin bir tanesi ile istenilen hacme (örn., 50 ml ila 150 ml) seyreltilebilir:
1.%0.9 enjeksiyonluk sodyum klorür
2.Enjeksiyonluk su**
3.%5 Dekstroz
4.Salin içerisinde %6 Dekstran
5.Ringer Laktat solüsyonu
6.Harman solüsyonu
7.Ringerli Asetat
8.Ringerli Asetat/Malat
** Her bir doz için önerilen maksimum enjeksiyonluk su hacmi 50 ml’dir.
İntravenöz infüzyon için steril transfer iğnesinin bir ucu, liyofilize tozun bulunduğu flakona,
diğer ucu ise yukarıda belirtilen seyrelticilerden (50-150 ml) herhangi birinin bulunduğu
ambalaja takılarak dilüe edilir ve berraklaşana kadar çalkalanır. Flakona takılı bulunan şişe askısı
yardımı ile infüzyon şeklinde uygulanır. En az 30 dakikada uygulanmalıdır.
Özel popülasyonlara iliş
kin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliğ
i: İntravenöz doz, böbrek yetmezliği olan hastalarda veya hemodiyaliz hastalarında renal fonksiyon bozukluğunun derecesine göre ayarlanmalıdır. Önerilen günlük dozlar aşağıdaki gibidir:
RENAL FONKSİ
YON BOZUKLUĞ
U OLAN YETİŞ
Kİ
NLER İ
Çİ
N İ
NTRAVENÖZ DOZAJ TABLOSU
TAZOCIN EF’ in hemodiyaliz hastaları için maksimum günlük dozu 8 g/1.0 g’dır. Ayrıca, hemodiyaliz piperasilinin %30-50’sini 4 saat içinde uzaklaştıracağından her bir diyaliz
periyodundan sonra 2 g/250 mg TAZOCIN EF takviye dozu uygulanmalıdır. Böbrek bozukluğu ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması için TAZOCIN EF serum düzeylerinin ölçülmesi de yardımcı olacaktır.
Böbrek yetmezliği olan 2 ila 12 yaş arası çocuklara aşagıda belirtilen doz ayarlaması önerilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ
OLAN 2 İ
LA 12 YAŞ
ARASI ÇOCUKLAR İ
Çİ
N DOZ
A^ | CARLAMASI |
Kreatinin Klerensi (ml/dak.) | Önerilen TAZOCIN EF Dozajı |
> 40 | Ayarlama gerekmez |
20-39 | 90 mg/kg 8 saatte bir (13.5 g/gün’ü aşmayacak şekilde) |
< 20 | 90 mg/kg 12 saatte bir (9 g/gün’ü aşmayacak şekilde) |
Kilosu 50 kg’dan az olan hemodiyaliz hastası çocuklar için önerilen doz 8 saatte bir 45 mg/kg’dır
Bu tablo ortalama değerleri vermektedir. Her hasta toksisite belirtileri için yakından takip edilmeli ve ilacın doz ve sıklığı buna göre ayarlanmalıdır.
Karaciğ
er yetmezliğ
i: Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir.
Pediyatrik popülasyon: 2 yaşın altındaki çocuklarda TAZOCİN EF, yeterli veriler elde edilene dek önerilmemelidir.
Geriyatrik popülasyon TAZOCİN EF, böbrek yetmezliği vakaları dışında, yetişkinlerle aynı doz seviyelerinde uygulanabilir.
Diğer:
TAZOCİ
N EF ’in Aminoglikozidlerle birlikte kullanım
Beta laktam antibiyotikleri ile aminoglikozidlerin in vitro inaktivasyonundan dolayı, piperasilin/tazobaktam ve aminoglikozidler ayrı uygulamada tavsiye edilir. Aminoglikozidler ile birlikte tedavi önerildiğinde piperasilin/ tazobaktam ve aminoglikozidler ayrı seyreltilmeli ve rekonstitüe edilmelidir.
Birlikte uygulamanın tercih edildiği durumlarda, EDTA içeren TAZOCİN EF flakon yalnızca aşağıda belirtilen aminoglikozidler ile birlikte ve belirtilen şartlarda, Y setinden veya ortak hattan infüzyon şeklinde uygulamada uyumludur.
*Aşağıda belirtilen geçimlilikler sadece EDTA reformulasyonuna uygulanır.
Aminoglikozidler | TAZOCINEF | TAZOCINEF | Aminoglikozid | Uygun seyreltici |
(g) | seyreltici hacmi | konsantrasyon | ||
dozu | (ml) | aralığ |
Amikasin | 2.25, 3.375,4.5 | 50, 100, 150 | 1.75 - 7.5 | %0.9’luk sodyum klorür veya % 5 dekstroz |
Gentamisin | 2.25, 3.375,4.5 | 100,150 | 0.7- 3.32 | % 0.9’luk sodyum klorür veya % 5 dekstroz |
* Aminoglikozid dozu hastanın vücut ağırlığına, enfeksiyon derecesine (ciddi ya da hayati öneme haiz) ve renal fonksiyonuna (kreatinin klirensi) göre belirlenmelidir.
TAZOCİN EF’ in diğer aminoglikozidlerle geçimliliği kanıtlanmamıştır. Yalnızca yukarıdaki tabloda belirtilen TAZOCİN EF dozajları ile amikasin ve gentamisinin belirtilen konsantrasyon ve seyrelticilerinin ortak hattan infüzyon ile birikte uygulandıklarında geçimli oldukları kanıtlanmıştır.
Yukarıda belirtilenden daha farklı biçimde uygulanması, aminoglikozidlerin TAZOCİN EF tarafından inaktivasyonu ile sonuçlanabilir.
Doz aşımı ve tedavisi
Bilinen özel bir antidot yoktur. Ürün pazara verildikten sonra, TAZOCİN EF ile ilgili doz aşımı olayları bildirilmiştir. Bulantı, kusma ve ishal gibi yaşanan bu olayların çoğunluğu, alışılmış önerilen dozlarla da bildirilmiştir. Önerilenden daha yüksek dozlar intravenöz yolla verilirse, hastalar nöromusküler eksitabilite ya da konvülsiyon (özellikle de böbrek yetmezliğinin varlığında) yaşayabilirler.
Hastanın klinik sunumuna uygun olarak semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Acil bir durumda piperasilinde olduğu gibi tüm gerekli medikal önlemler endikedir. Serumdaki aşırı piperasilin ya da tazobaktam konsantrasyonları hemodiyalizle azaltılabilir. Motör eksitabilite veya konvülsiyon durumunda, antikonvülsif ajanlar (örn., diazepam veya barbitüratlar) endike olabilir.
Şiddetli, anaflaktik reaksiyonlar durumunda, genel önlemler başlatılmalıdır. Şiddetli, sürekli diyare durumunda, antibiyotik etkili psödomembranöz kolit olasılığı gözönünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla, bu gibi vakalarda TAZOCİN EF derhal kesilmeli ve uygun bir terapi başlatılmalıdır (örn., oral teiokoplanin veya oral vankomisin). Peristalsizmi inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.
Tazocin ile ilgili diğer bilgiler
- Tazocin Genel
- Tazocin Fiyat
- Tazocin Prospektüs
- Tazocin Kullananlar
- Tazocin Nedir
- Tazocin Kullanımı
- Tazocin Yan Etkileri
- Tazocin Etkileşimi
- Tazocin Gebelik
- Tazocin Saklanması
- Tazocin Muadili
- Tazocin Uyarılar
- Tazocin Endikasyon
- Tazocin Kontrendikasyon
- Tazocin İçeriği
- Dozu
- Tazocin Zararları
- Tazocin Formu
- Tazocin Farmakolojik Özellikler
- Tazocin Farmasötik Özellikler
- Tazocin Ruhsat Bilgileri