TEGLIX 120 mg 84 film tablet Etkileşimi
Biofarma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Teglix etkileşimi, Teglix etken madde, Teglix yardımcı maddeler, Teglix alkol, Teglix etkileşim, Teglix kullananlar, Teglix dozu, Teglix kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
In vitro ve in vivo çalışmalar nateglinidin öncelikle, bir sitokrom P450 enzimi olan CYP 2C9 (% 70) ve daha az olarak da CYP 3A4 (% 30) tarafından metabolize edildiğini göstermiştir. Nateglinid tolbutamidin in vitro metabolizmasını inhibe etme yeteneğine sahiptir. In vitro deney sonuçlarına bakıldığında, CYP 3A4’ün aracılık ettiği metabolik reaksiyonların inhibisyonu beklenmez. Bir bütün olarak bütün bu bulgular, klinikte önem taşıyan farmakokinetik ilaç etkileşim potansiyelinin düşük olduğu izlenimini vermektedir.
Nateglinid; bir CYP 3A4 ve CYP 2C9 substratı olan varfarinin, bir CYP 2C9 substratı olan diklofenakm, bir CYP 3A4 indükleyici olan troglitazonun veya digoksinin farmakokinetik özellikleri üzerinde, klinik önemi olan hiçbir etkiye sahip değildir. Bu nedenle de digoksin, varfarin veya diklofenak TEGLIX® ile birlikte kullanıldığı zaman ne TEGLİX®’in ne de diğer ilaçlann dozlannda ayarlama yapılması gerekir. Benzer şekilde TEGLİX®, metformin ya da glibenklamid gibi diğer oral antidiyabetik ilaçlarla klinik önemi olan herhangi bir ilaç-ilaç etkileşimine girmez.
Güçlü ve selektif bir CYP2C9 inhibitörü olan sulfmpirazonla sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan bir etkileşim çalışmasında, nateglinid AUC değerinin % 28 arttığı, ortalama
Cmaks ve eliminasyon yarı-ömrünün değişmediği görülmüştür. Nateglinid CYP2C9 inhibitörleriylc birlikte kullanıldığında, daha uzun süreli bir etki görülmesi ve olası bir hipoglisemi riski göz ardı edilemez.
Nateglinid öncelikle albümin olmak üzere plazma proteinlerine yüksek oranda (%98) bağlıdır. Plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandıkları bilinen furosunid, propraııolol, kaptopril, nikardipin, prava^tatin, glibenklaınkl, varfarin, fenitoin, asetilsalisilik asit, tolbutamid ve met’brmin gibi ilaçlann kullanıldığı m vitro deplasman çalışmaları, bu ilaçların, ııatcglinidiıı proteinlere bağlanma oranı üzerinde etkili olmadığını göstermiştir. Benzer olarak, natcglinidin propranolol, glibenklamid, nikardipin, varfarin, fenitoin, asetilsalisilik asit ve tolbutamıdin serum protein bağlanması üzerine hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
Glukoz metabolizmasını etkileyen çok sayıda ilaçla etkileşim olasılığı doktor tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.
Oral antidiyabetik ilaçlann hipoglisemik etkisi, aralarında NSAİİ grubunun, salisilatların, monoamin oksidaz (MAO) inhibitörlerinin ve nonselektif beta-adreneıjik blokörlerin etkisiyle artabilir.
Oral antidiyabetik ilaçların hipoglisemik etkisi, aralarında tiyazidlerin, kortikosteroidlerin, tiroid ürünlerinin ve sempatomimetiklerin etkisiyle azalabilir.
Teglix ile ilgili diğer bilgiler
- Teglix Genel
- Teglix Fiyat
- Teglix Prospektüs
- Teglix Kullananlar
- Teglix Nedir
- Teglix Kullanımı
- Teglix Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Teglix Gebelik
- Teglix Saklanması
- Teglix Muadili
- Teglix Uyarılar
- Teglix Endikasyon
- Teglix Kontrendikasyon
- Teglix İçeriği
- Teglix Dozu
- Teglix Zararları
- Teglix Formu
- Teglix Farmakolojik Özellikler
- Teglix Farmasötik Özellikler
- Teglix Ruhsat Bilgileri