THINCAL 120 mg 42 kapsül Farmakolojik Özellikleri

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu : Periferal etkili antiobezite ajanı ATC kodu : A08AB01

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Orlistat, besinlerle alınan yağların emilimini inhibe ederek etki eden obezite tedavisinde kullanılan bir lipaz inhibitörüdür.

Orlistat, (S)-2-formilamino—4-metil-pentanoik asit (S)-1-[[(2S,3S)-3-hekzil-4-okzo-2-okzetanil]metil]-dodesil ester’dir. Beyaz ya da hemen hemen beyaz renkte kristalin toz olup suda çözünmez, kloroformda kolay çözünür, etanol ve metanolde çok kolay çözünür.

THİNCAL, 120 mg orlistat içeren mavi renkli kapsüllerdedir. Emilim :

Orlistat emilimi normal kilolu ve obez gönüllülerde çok düşük olarak saptanmıştır. Tek doz 360 mg Orlistat kullanımından sonraki 8 saat içindeki plazma konsantrasyonu ölçülemeyecek düzeydedir (<5 ng/ml). Genel olarak terapotik dozlarda uygulandığında değişmemiş Orlistat plazmada nadiren tesbit edilmiş ve konsantrasyonunun çok düşük olduğu saptanmıştır(<10 ng/ml veya 0.02 ^M). Vücutta biriktiğine dair veri yoktur.

Dağılım:

Orlistat çok az emildiğinden dağılım hacmi saptanamamış ve sistemik farmakokinetiği

tanımlanamamıştır. Orlistat in vitro olarak plazma proteinlerine >%99 oranında bağlanır (Özellikle lipoproteinler ve albümin). Biyotransformasyon :

Presistemik olarak metobolize olur. Obez hastalarda yapılan bir çalışmada dozun az bir kısmının sistematik emiliminde plazmada saptanan radyoaktivitenin %42’sinden ana iki

metabolitin (M1 ve M3) sorumlu olduğu saptanmıştır. M1 ve M3 açık beta karoten zincirine sahip olup lipaz inhibitör etkileri düşüktür (Orlistatdan sırasıyla 1000 ve 2500 kat düşük). İnhibitör etkileri çok düşük olup terapötik dozda da plazma düzeylerinin düşük olması (sırasıyla 26 ve 108 ng/ml) nedeniyle bu metabolitler farmakolojik olarak değersiz kabul edilir.

Eliminasyon:

Obez gönüllüler ve normal ağırlıktaki gönüllülerde yapılan çalışmalarda emilmemiş ilacın ana atılım yolunun dışkı olduğu gösterilmiştir. Alınan dozun %97’si dışkı ile ve bunun da %83’ü değişmeden Orlistat olarak atılır. Orlistat ve metabolitleri safra ile atılır. Verilen dozun %2’sinden azı renal atılım ile atılır. Tam atılım süresi (dışkı ve idrar ile) 3-5 gün arasıdır. Orlistat dağılımı onbez gönüllülerde normal ağırlıkta olanlara benzer. Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

Gastrointestinal lipaz inhibisyonunun bir göstergesi olarak orlistatın günlük dozu ile fekal atılımı arasındaki doz-yanıt eğrisini tanımlamak için basit maksimum etki(Emaks.) modeli kullanılmıştır. Doz-yanıt eğrisi, yaklaşık günlük 400 mg’lık dozlara kadar olan dozlar için dik bir eğri gösterirken yüksek dozlar için bir plato göstermektedir. Günde 3 kere 120 mg’dan daha yüksek dozlarda etkideki yüzde artış, en azdır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

İlacın çok az emilmesi nedeniyle özel popülasyonlara (geriyatrik, farklı ırklar, böbrek ve karaciğer yetmezliği) ilişkin çalışmalar yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Reprodüktif hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir. Hayvanlarda teratojenik etki olmaması, insanlarda malformasyon yok anlamına gelmez. Her iki türde de iyi kontrollü yeterli çalışmalar yoktur .