TOPAMAX 25 mg 60 film tablet Etkileşimi

Johnson and Johnson Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Topamax etkileşimi, Topamax etken madde, Topamax yardımcı maddeler, Topamax alkol, Topamax etkileşim, Topamax kullananlar, Topamax dozu, Topamax kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

TOPAMAX ’ın diğer antiepileptik ilaçlar üzerindeki etkileri:

TOPAMAX’ın diğer antiepileptik ilaçlarla (fenitoin, karbamazepin, valproik asid, fenobarbital, primidon) yapılan tedaviye eklenmesi durumunda, bu ilaçların kararlı durumplazma konsantrasyonları üzerinde herhangi bir etkisi gözlenmemiştir. İstisna olarak, bazıhastalarda fenitoin tedavisine TOPAMAX eklenmesi, plazma fenitoin konsantrasyonlarındaartışa neden olabilir. Bu durum, muhtemelen, spesifik bir enzimin polimorfik izoformunun(CYP2C19) inhibisyonuna bağlıdır. Bu nedenle fenitoin kullanan bir hasta klinik toksisitesemptom ve bulguları gösteriyorsa, fenitoin düzeyleri izlenmelidir.

Epilepsi hastaları üzerinde yapılan bir farmakokinetik etkileşim çalışması, 100-400 mg/gün dozlarında topiramatın lamotrijin tedavisine eklenmesinin, lamotrijinin plazma kararlı durumkonsantrasyonu üzerine herhangi bir etkisi olmadığını göstermiştir. Ayrıca lamotrijin tedavisi(ortalama doz 327 mg/gün) sırasında ya da lamotrijinin tedaviden çekilmesini takibentopiramatın plazma kararlı durum konsantrasyonunda hiçbir değişiklik olmamıştır.

Topiramat CYP2C19 enzimini inhibe eder ve bu enzim yolu ile metabolize olan diğer maddeler ile (örneğin; diazepam, imipramin, moklobemid, proguanil, omeprazol) etkileşimegeçebilir.

Diğer antiepileptik ilaçların TOPAMAX üzerindeki etkileri:

Birlikte fenitoin ve karbamazepin kullanılması, plazma TOPAMAX konsantrasyonlarını azaltır. TOPAMAX tedavisine fenitoin ya da karbamazepin eklenmesi ya da çıkarılması,TOPAMAX dozajında ayarlama yapılmasını gerektirebilir. Bu ayarlama klinik etkiye göretitre edilerek yapılmalıdır. Valproik asid eklenmesi ya da çıkarılması, TOPAMAX’ın plazmakonsantrasyonlarında klinik olarak anlamlı değişiklikler oluşturmaz; bu nedenle deTOPAMAX’ın dozunun ayarlanmasını gerektirmez. Bu etkileşmelerin sonuçları aşağıda

Primidon

ÇY

o- = Plazma konsantrasyonu üzerinde etkisiz (<%15 değişim)

** = Bazı hastalarda bireysel olarak plazma konsantrasyonları artar

i = Plazma konsantrasyonlarıazalır

ÇY = Çalışma yok

AEİ = Antiepileptik ilaç

Diğer İlaç Etkileşmeleri:

Digoksin: Tek doz digoksin uygulaması ile elde edilen Eğri Altında Kalan Alan (EAA), TOPAMAX eklenince, %12 oranında azalmıştır. Bu gözlemin klinik için taşıdığı anlambelirlenmemiştir. Digoksin alan hastaların tedavisine TOPAMAX eklendiği ya da çıkarıldığızaman, serum digoksin düzeyleri rutin ve dikkatli bir şekilde izlenmelidir.

MSS depresanları: TOPAMAX ile birlikte alkol ya da MSS’yi deprese eden başka ilaçların kullanılması, klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir. TOPAMAX’ın alkol ve MSS’yideprese eden başka ilaçlarla kullanılmaması önerilmektedir.

St. John’s Wort (Hypericum perforatum): Topiramatın St. John’s Wort ile birlikte kullanımı halinde, azalmış plazma konsantrasyonları sonucunda etki kaybı görülebilir. Bu potansiyeletkileşimi değerlendiren herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır.

Oral kontraseptifler: Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir farmakokinetik etkileşim çalışmasında; 50-200 mg/gün dozunda TOPAMAX’ın başka ilaçlar olmaksızın 1 mg noretindron (NET) ve35 mikrogram etinil östradiol (EE) içeren kombine oral kontraseptif ile birlikteuygulandığında, oral kontraseptifin her iki komponentinde de EAA değerleri üzerindeistatiksel olarak anlamlı değişikliklere yol açmadığı tespit edilmiştir. Ancak valproik asit ilebirlikte ek tedavi olarak kullanıldığı bir başka çalışmada 200, 400, 800 mg/gün dozlarındaTOPAMAX, EE’nin EAA değerlerini belirgin olarak düşürmüştür (sırasıyla %18, %21 ve%30). Her iki çalışmada da TOPAMAX (sağlıklı gönüllülerde 50-200 mg/gün ve epilepsihastalarında 200-800 mg/gün) NET’in EAA değerlerini belirgin olarak etkilememiştir. 200800 mg/gün dozları arasında (epilepsi hastaları) EE’nin EAA değerlerinde doza bağımlı birdüşüş olmasına rağmen, 50-200 mg/gün dozlarında (sağlıklı gönüllüler) EE’nin değerlerindedoza bağlı belirgin bir değişiklik olmamıştır. Gözlenen bu değişikliklerin klinik önemibilinmemektedir. TOPAMAX ile birlikte kombine oral kontraseptif ürünleri kullananhastalarda kontraseptif ilacın etkililiğinin azalması ve ara kanamaların artması ihtimali gözönünde bulundurulmalıdır. Östrojen içeren kontraseptif alan hastalardan, menstrüasyon ileilgili herhangi bir değişikliği bildirmeleri istenmelidir. Ara kanamalar olmasa bile kontraseptifetkililik azalabilir.

Lityum: Sağlıklı gönüllülerde, 200 mg/gün topiramat ile birlikte kullanıldığında, sistemik dolaşımdaki lityum miktarında azalma görülür (EAA için % 18). Bipolar bozukluğu olanhastalarda, lityum farmakokinetiği, 200 mg/gün topiramat tedavisinden etkilenmemiştir,ancak 600 mg/gün’e kadar olan topiramat dozlarında, sistemik dolaşımdaki lityum miktarındaartış (EAA için %26) görülmüştür. Lityum, topiramat ile birlikte kullanıldığında lityumdüzeyi takibi yapılmalıdır.

Risperidon: Sağlıklı gönüllülerde tek dozlu olarak, bipolar bozukluğu olan hastalarda çok dozlu olarak yürütülen ilaç-ilaç etkileşim çalışmalarında benzer sonuçlar bulunmuştur.Topiramatın 100, 250 ve 400 mg/gün gibi artan dozlarıyla birlikte kullanıldığında,risperidonun (1-6 mg/gün dozları arasında) sistemik dolaşımdaki miktarında azalmagörülmüştür (250 mg/gün ve 400 mg/gün için sırasıyla, kararlı durum konsantrasyonundaEAA için %16 ve %33). Ancak, tek başına risperidon tedavisi ve topiramat ile birliktekombinasyon tedavisi arasında toplam aktif bileşik EAA değerlerindeki farklılık istatistikselanlam taşımamaktaydı. Toplam aktif madde farmakokinetiğinde minimal farklılık (risperidonve 9 hidroksirisperidon) görülmüştür ve 9 hidroksirisperidonda ise fark görülmemiştir.Risperidonun toplam aktif madde veya topiramatın sistemik dolaşımdaki miktarında klinikolarak anlamlı değişiklik görülmemiştir. Mevcut risperidon tedavisine (1-6 mg/gün) topiramateklendiğinde, advers olaylar topiramat (250-400 mg/gün) başlangıcı öncesine kıyasla dahasık bildirilmiştir (sırasıyla %90 ve %54). Risperidon tedavisine topiramat eklendiğinde en sıkbildirilen advers olaylar somnolans (sırasıyla %27 ve %12), parestezi (%22 ve %0) ve bulantı(%18 ve %9) olmuştur.

Hidroklorotiazid (HCTZ): Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir ilaç-ilaç etkileşim çalışmasında tek başına ya da birlikte uygulanan HCTZ (25 mg, 24 saatte 1 kez) ve topiramatın (96 mg, 12saatte 1 kez) kararlı durum farmakokinetikleri değerlendirilmiştir. Bu çalışma, topiramataHTCZ eklenmesinin, topiramatın Cmaks değerinde %27 ve EAA değerinde %29 oranındaartışa neden olduğunu göstermiştir. Bu değişikliğin klinik anlamı bilinmemektedir. Topiramattedavisine HCTZ eklenmesi, topiramat dozunun ayarlanmasını gerektirebilir. Topiramat ilebirlikte uygulama HTCZ’nin kararlı durum farmakokinetiğini belirgin olarakdeğiştirmemiştir. Klinik laboratuvar sonuçları, topiramat ya da HTCZ uygulamasından sonraserum potasyum düzeylerindeki düşüşün, HTCZ ve topiramat birlikte kullanıldığında dahafazla olduğunu göstermiştir.

Metformin: Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir ilaç-ilaç etkileşim çalışmasında, metformin tek başına alındığı ve metformin ile topiramat birlikte alındığı durumlardaki, metformin iletopiramatın plazmadaki kararlı durum farmakokinetikleri incelenmiştir. Bu çalışmanınsonuçlarına göre; metformin topiramat ile birlikte alındığında metforminin ortalama Cmaks veortalama EAA0-12s değerleri sırasıyla %18 ve %25 artarken, ortalama CL/F %20 düşmüştür.Topiramat, metformin tmaks değerini etkilememiştir. Topiramatın, metformin farmakokinetiğiüzerindeki etkisinin klinik anlamı bilinmemektedir. Metformin ile birlikte uygulandığındatopiramatın oral plazma klerensi azalmaktadır. Klerensteki değişikliğin miktarıbilinmemektedir. Metforminin topiramat farmakokinetiği üzerindeki etkisinin klinik önemibilinmemektedir.

TOPAMAX metformin tedavisi gören hastalara verildiğinde veya bu hastalardan kesildiğinde, hastaların diyabetik durumunun izlenmesi ve kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Pioglitazon: Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir ilaç-ilaç etkileşim çalışmasında tek başına ya da birlikte uygulanan pioglitazon ve topiramatın kararlı durum farmakokinetiklerideğerlendirilmiştir. Pioglitazonun EAAt,ss değerinin %15 azaldığı ve Cmaks,ss’ın değişmediğigözlendi. Bu değişiklik istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ayrıca, aktif hidroksimetabolitinin sırasıyla Cmaks,ss ve EAAt,ss değerlerinde %13 ve %16 azalma, aktif keto-metabolitinin Cmaks,ss ve EAAt,ss değerlerinde %60 azalma tespit edilmiştir. Bu değişikliklerinklinik önemi bilinmemektedir. TOPAMAX pioglitazon tedavisine eklendiğinde ya dapioglitazon TOPAMAX tedavisine eklendiğinde, hastaların diyabetik hastalık yönündenyeterli kontrolü için rutin takip konusunda dikkatli olunmalıdır.

Gliburid: İlaç-ilaç etkileşimini değerlendirmek amacıyla Tip 2 diyabetli hastalarda, gliburidin (5 mg/gün) tek başına ve topiramat (150 mg/gün) ile kombine kullanımı sırasında kararlıdurum farmakokinetiğini değerlendiren bir çalışma yapılmıştır. Topiramat uygulaması ilegliburid EAA24 düzeyinde %25 azalma olduğu görülmüştür. Sistemik dolaşımdaki aktifmetabolitleri olan, 4-/ram,-hidroksi-gliburid (M1) ve 3-cA-hidroksigliburid (M2) düzeylerindede sırasıyla %13 ve %15 oranında azalma görülmüştür. Topiramatın kararlı durumfarmakokinetiği birlikte gliburid kullanımından etkilenmemiştir.

Topiramatın gliburid tedavisine eklenmesi veya gliburidin topiramat tedavisine eklenmesi durumunda, rutin kontrollerle takipte diyabetik durumun yeterli kontrolü için dikkatliolunmalıdır.

Diğer etkileşim şekilleri:

Nefrolitiyazise yatkınlık oluşturan ajanlar:

TOPAMAX, nefrolitiyazise predispoze edici diğer ajanlar ile birlikte kullanıldığında, nefrolitiyazis riskini arttırabilir. TOPAMAX kullanımında, bu türlü ajanlardan kaçınılmalıdır;çünkü böbrek taşı oluşma riskini artıran fizyolojik bir ortam yaratabilirler.

Valproik asit:

Topiramat ve valproik asidi tek başına ayrı ayrı tolere eden hastalarda, bu iki ilacın beraber uygulanması, ensefalopatinin eşlik ettiği ya da etmediği hiperammonemi ileilişkilendirilmiştir. Birçok olguda, belirti ve bulgular her iki ilacın kesilmesi ile hafiflemiştir.Bu yan etki farmakokinetik bir etkileşime bağlı değildir. Topiramat monoterapi şeklinde veyadiğer antiepileptiklerle kombine kullanıldığında, hiperammonemi ile bir ilişkibelirlenmemiştir.

Topiramat ve valproik asit (VPA) birlikte kullanıldığında, vücut iç ısısının istenmeden 35oC’nin altına düşmesi şeklinde tanımlanan hipotermi bildirilmiştir; bu durumhiperammonemi ile birlikte olabildiği gibi, hiperammonemi olmaksızın da görülebilir.Topiramat ve valproatı birlikte kullanan hastalardaki bu advers olay, topiramat tedavisinebaşladıktan sonra ya da günlük topiramat dozunu arttırdıktan sonra ortaya çıkabilir.

İlave Farmakokinetik İlaç Etkileşim Çalışmaları: Topiramat ve diğer ajanlar arasındaki muhtemel farmakokinetik ilaç etkileşimlerini değerlendirmek için klinik çalışmalaryapılmıştır. Etkileşim sonucu olarak Cmaks ya da EAA değerlerindeki değişiklikler aşağıdaözetlenmiştir. İkinci kolon (birlikte uygulanan ilaç konsantrasyonu) birinci kolondaki ilaca,topiramat eklendiğinde konsantrasyonun nasıl etkilendiğini tanımlamaktadır. Üçüncü kolon(topiramat konsantrasyonu) ilk kolondaki ilaç ile birlikte uygulamanın topiramatkonsantrasyonunu nasıl etkilediğini tanımlamaktadır.

İlave Klinik Farmakokinetik İlaç Etkileşim Çalışmaları Sonuçlarının Özeti

Birlikte uygulanan ilaç

Birlikte uygulanan ilaç konsantrasyonu a

Topiramat konsantrasyonua

Amitriptilin

Nortriptilin metabolitinde %20 Cmaks ve EAA artışı

ÇY

Dihidroergotamin (Oral ve subkutan)

Haloperidol

İndirgenmiş metabolitinin EAA değerinde %31 artma

ÇY

Propranolol

4-OH propranolol (TPM 50 mg 12 saatte bir) Cmaks değerinde % 17 artış

Cmaks’ta % 9 ve % 16 artış

EAA’da % 9 ve % 17 artış (sırasıyla, 40 mg ve 80 mgpropranolol, 12 saatte bir)

Sumatriptan (oral ve subkutan)

ÇY

Pizotifen

Diltiazem

Diltiazemin EAA’ında %25 azalma ve DEA düzeyinde %18 azalma ve DEMo *

EAA’da %20 artma

Venlafaksin

Flunarizin

EAA düzeyinde %16 artış (TPM 50 mg 12 saat ara ile) b

a =% değerleri tedavide ortalama Cmaks veya EAA değerlerinde monoterapiye göre değişikliği gösterir.

o- = Ana bileşiğin Cmaks ve EAA değerleri üzerinde etki yok (<%15 değişim)

ÇY= Çalışma Yok

*DEA=Des Asetil Diltiazem, DEM=N-demetil diltiazem

b Sadece flunarizin kullanan olgularda flunarizinin EAA değeri %14 artmıştır. Sistemik dolaşımdaki artış kararlı duruma ulaşma sırasındaki birikmeye bağlanabilir.