KARBALEX retard 600 mg 50 tablet Gebelik

Liba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rivotril gebelik kategorisi D'dir. Rivotril hamilelik kategorisi, Rivotril gebelik kategorisi, Rivotril emzirme, Rivotril anne sütüne geçer mi, Rivotril laktasyon, Rivotril hamilelerde kullanımı, Rivotril ve bebek, Rivotril kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi > Antiepileptik İlaçlar > Antiepileptikler > Benzodiazepin Türevleri > Kolonazepam

ATC Kodu

N03AE01

Etkin Madde

Klonazepam 2 mg

Barkodu

8699510030113

Geri Ödeme Kodu

A04204

Satış Fiyatı

9.66 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

2

Sağlık Konuları

Şizofreni , Epilepsi , Bipolar Bozukluk

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKF81

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

60 ay

NFC kodu

BAA

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi D’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hormonal kontraseptiflerin etkinliği karbamazepin ile azalabilir. Bu nedenle alternatif doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda, yan etkileri azaltmak amacıyla mümkün olduğu kadar monoterapi tercih edilmelidir.

Gebelik dönemi

Karbamazepinin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ay esnasında, herhangi bir ilacm uygulanması potansiyel olarak tehlikelidir. Ancak, antikonvülzan tedavi gerekli olduğunda, antikonvülzanm kesilmesi hem anne, hem de fetus için daha büyük bir risk oluşturabileceğinden, hamilelik esnasında antikonvülzan kesilmemelidir.

KARBALEX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hayvan çalışmalarında karbamazepin karşılaştırmalı olarak düşük bir teratojenik potansiyel göstermiştir. İnsanlardaki terapötik dozdan (vücut ağırlığına göre hesaplanan) 10-25 kez daha yüksek dozlar uygulanan kemirgenlerde düşük doğum ağırlığı, düşük organ ağırlığı, tam olmayan kemikleşme ve seyrek olarak yarık damak görülmüştür.

Daha fazla emniyet ve en düşük etkin dozun daha kolay saptanabilmesi için plazma konsantrasyonlannın sık olarak izlenmesi (“ilaç izleme”) önerilmektedir (terapötik aralığı: 3-12 mg/1 = 13-50 mmol/1).

Laktasyon dönemi

Karbamazepin fetus kan dolaşımına ve anne sütüne geçmektedir. Anne sütüne geçen karbamazepinin MSS üzerine sedatif etkisi nedeniyle yeni doğanlarda emme zorluğuna neden olabilir. Ciddi advers reaksiyon potansiyelinden dolayı ilacm anneye olan yaran göz önünde bulundurularak ilacm mı yoksa emzirmenin mi kesileceğine karar verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite