TWINRIX ADU. 1 şırınga Farmakolojik Özellikleri

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Hepatit aşıları ATC kod: J07BC20

Etki mekanizması

TWINRIXtm ERİŞKİN saflaştırılmış ve inaktive edilmiş hepatit A (HA) virüsü ile saflaştırılmış hepatit B yüzey antijeninin (HBsAg) ayrı ayrı alüminyum hidroksit ve alüminyum fosfat üzerine adsorbe edilmiş süspansiyonlarının birleştirilmesiyle formüle edilmiştir. HA virüsü MRC5 insan diploid hücrelerinde çoğaltılmıştır.

HBsAg, selektif bir ortamda genetik mühendisliği yoluyla oluşturulan maya hücre kültüründe üretilmiştir.

TWINRIXTm ERİŞKİN spesifik anti-HAV ve anti-HBs antikorlarını indükleyerek HAV ve HBV enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sağlar. Hepatit A ve hepatit B’ye karşı koruma 2-4 hafta içinde başlar.

Farmakodinamik etkiler:

Klinik çalışmalarda hepatit A’ya karşı spesifik hümoral antikorlar deneklerin % 94’ünde ilk dozdan bir ay sonra ve % 100’ünde üçüncü dozdan bir ay sonra (7. ayda) gözlenmiştir. Hepatit B’ye karşı spesifik antikorlar deneklerin % 70’inde birinci dozdan sonra ve 99’unda üçüncü dozdan sonra gözlenmiştir.

Erişkinlerde istisnai durumlarda 0, 7 ve 21. günlerde primer şema ve 12. ayda dördüncü bir doz uygulandığında, üçüncü dozdan 1 ve 5 hafta sonra aşılananların %82 ve %85’inde seroprotektif anti-HBV antikor düzeylerine ulaşılmıştır. Dördüncü dozdan bir ay sonra, aşılananların tümünde seroprotektif antikor düzeylerine ulaşılmıştır. Anti-HAV antikorları için seropozitiflik oranları üçüncü dozdan 1 ve 5 hafta sonra sırasıyla %100 ve %99.5 olarak bulunmuş ve dördüncü dozdan bir ay sonra %100’e ulaşmıştır.

40 yaş üzerindeki kişilerde yürütülen bir klinik çalışmada 0, 1, 6 aylık şema ile uygulanan TWINRIX ERİŞKİN aşısı ve diğer kola uygulanan monovalan hepatit A ve B aşıları arasında anti-HAV antikorları seropozitifliği ve hepatit B seroproteksiyon oranı karşılaştırılmıştır.

TWINRIXTm ERİŞKİN aşısı uygulaması ardından hepatit B seroproteksiyon oranı 7 ve 48 ayda sırasıyla %92 ve %57; GlaxoSmithKline Biologicals monovalan 20pg hepatit B aşısı ile %80 ve %40; diğer onaylı monovalan 10pg hepatit B aşısı ile %71 ve %27 bulunmuştur. Anti-HBs antikor konsantrasyonu yaş ve beden kitle indeksi artışı ile azalmıştır; erkeklerde kadınlara göre daha düşük saptanmıştır.

7 ve 48 aylarda TWINRIXTm ERİŞKİN aşısı uygulaması ardından anti-HAV antikor seropozitifliği %97 olurken, GlaxoSmithKline Biologicals monovalan hepatit A aşısı ile %99 ve %94; diğer bir onaylı monovalan hepatit A aşısı ile %99 ve %96 bulunmuştur.

Primer aşılama şemasının ilk dozdan 48 ay sonra aynı aşının ek dozu uygulanmıştır. Bu dozdan bir ay sonra TWINRIXTm ERİŞKİN aşısı uygulanan kişilerin %95’inde anti-HBV antikorları seroprotektif düzeye (>10 mlU/ml) ulaşmıştır ve geometrik ortalama konsantrasyon (GOK) 179 kat artarak (GOK: 7234 mlU/ml) immün bellek yanıtını göstermiştir.

Erişkinlerde yürütülen iki uzun süreli klinik çalışmada, TwInrIxTM Erişkin primer aşılamasından 15 yıl sonra anti-HAV seropozitiflik oranı her iki çalışmada %100 ve anti-HBs seroproteksiyon oranı sırasıyla %89.3 ve %92.9 bulunmuştur. Anti-HAV ve anti-HBs antikorlarının azalma kinetiğinin monovalan aşılarla benzer olduğu gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirilmesi gerekli değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler genel güvenlilik çalışma verileri temelinde insanlar için özel bir zarar ortaya çıkarmamıştır.