VICKS VAPODRY 120 ml ŞURUP {E.İ.P} Dozu
Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Vicks dozu, Vicks dozaj, Vicks doz aşımı, Vicks uygulama, Vicks kullanım şekli, Vicks kullanımı, Vicks kullanım süresi, Vicks açmı tokmu, Vicks nedir, Vicks ne için kullanılır, Vicks nasıl kullanılır, Vicks faydaları, Vicks etkileri, Vicks günde kaç kez, Vicks sabah mı akşam mı, Vicks fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
12 yaş ve üzerindeki hastalarda, günde 3-4 kez 1-2 ölçek (5-10 ml) (1 ölçek=5 ml) kullanılmalıdır.
Uygulama şekli:
Oral kullanım içindir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Böbrek fonksiyonlarında ağır bozukluk olan kişilerde kullanılmamalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Karaciğer fonksiyonlarında ağır bozukluk olan kişilerde kullanılmamalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
12 yaş ve altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
60 yaşın üzerindeki hastalarda kullanımından kaçınılmalıdır (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)
Doz aşımı ve tedavisi
Klorfeniramin maleat
Semptomlar: Belirtiler aşırı doz alımından sonra birkaç saat içinde ortaya çıkar. Sedasyon, SSS paradoksal stimülasyonu, toksik psikoz, nöbet, apne, konvül siy onlar, antikolinerjiketkiler, distonik reaksiyonlar ve aritmi dahil kardiyovasküler kolaps
Tedavi: Klorfeniramin maleatın aşırı dozu genellikle antihistaminik/antikolinerjik ilaçların aşırı doz alımı gibi tedavi edilir. Gastrik lavaj veya ipeka şurubuyla emezis yoluyla tedaviyebaşlanmalıdır. Ardından aktif kömür ve katartikler uygulanarak absorbsiyonu azaltılır. Diğersemptomatik ve destekleyici önlemler kalp, solunum, böbrek ve karaciğer fonksiyonları vesıvı-elektrolit dengesine göre özel dikkatle uygulanmalıdır.
Hipotansiyon ve aritmiler tedavi edilmelidir. SSS konvül siy onları IV diazepam ile tedavi edilebilir. Ciddi durumlarda hemoperfüzyon kullanılabilir.
Psödoefedrin
Semptomlar: Psödoefedrin doz aşımında eksitasyon, huzursuzluk, halüsinasyon, hipertansiyon ve aritmi gibi merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem semptomlarıortaya çıkabilir. Şiddetli olgularda psikoz, konvülsiyon, koma ve hipertansif kriz gelişebilir.Potasyumun hücre dışından hücre içine kayması nedeniyle serum potasyum düzeyi düşebilir.
Tedavi: Solunum destekleyici ve koruyucu ve konvül siy onları kontrol edici önlemler alınmalıdır. Endike olduğu takdirde gastrik lavaj uygulanmalıdır. Mesane kateterizasyonugerekebilir. Beta blokörler kardiyovasküler kompliksayonları ve hipokalemiyi düzeltebilir.İstenirse, psödoefedrin atıhmının hızlandırılması için diürezi veya diyaliz yapılabilir.
Dekstrometorfan
Akut aşırı doz/endikasvon dışı kullanım
Dekstrometorfan doz aşımı yan etkiler bölümünde liste halinde sunulana benzer etkilere neden olabilir. Çok fazla aşırı dozu takiben ek semptom olarak eksitasyon, zihinsel karışıklık,yorgunluk, sinirlilik ve huzursuzluk, sersemlik, ataksi, distoni, halusinasyonlar, psikoz vesolunum baskılanması görülebilir.
Aşırı dozda dekstrometorfan kullanan hastalar alımdan birkaç saat sonra hantal, hiperkinetik ve ataksik olabilir. Kusma, uyuşukluk, baş dönmesi, bulanık görme, midriyazis, miyozis,nistagmus, görsel ve işitsel halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Daha sonra trunkal ataksiylebirlikte sabit duramama ve dengesiz yürüme gözlenir. Şiddetli vakalarda, özellikleberaberinde yüksek dozlarda alkol alınırsa derin nefes alamama, idrar retansiyonu, stuporveya koma meydana gelebilir.
Kronik aşırı doz/endikasvon dışı kullanım
Yüksek dozlarda, dekstrometorfanın kronik doz aşımına/suistimale yol açabilecek öforik etkileri vardır. Ajitasyon, vertigo, solunum depresyonu, hipotansiyon, taşikardi, kas sertliği,ataksi gibi çeşitli advers reaksiyonlar ile halüsinasyon ve bilinç değişikliği gibi psikotikdurumlar bildirilmiştir.
Yoksunluk semptomları
Klinik çalışmalar dekstrometorfanın, kısa bir süre yüksek deneysel dozlarda kullanıldığında dahi fiziksel bağımlılık ya da tolerans artışına bağlı gelişen etki kaybı yaratmadığını veyayoksunluk semptomlarına neden olmadığını doğrulamaktadır. Ancak günlük, uzun sürelikullanımla tolerans ve fiziksel bağımlılık gelişebilir. Dekstrometorfan için hafif yoksunluksemptomları belgelenmiştir ve bunlar arasında huzursuzluk, kas veya kemik ağrıları,insomnia, diyare, kusma ve soğuk basması yer almaktadır.
Tedavi: Özel bir dekstrometorfan antagonisti olarak nalokson çocuklarda başarılı bir şekilde kullanılmıştır.