TELVIS 80 mg 28 tablet Gebelik

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Axid gebelik kategorisi D'dir. Axid hamilelik kategorisi, Axid gebelik kategorisi, Axid emzirme, Axid anne sütüne geçer mi, Axid laktasyon, Axid hamilelerde kullanımı, Axid ve bebek, Axid kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Axid 300 mg; aktif duodenal ülser tedavisi ve aktif duodenal ülserin iyileşmesinden sonra duodenal ülser hastalarının devam (idame) tedavisinde ve aktif benign (iyi huylu) gastrik ülser tedavisinde etkilidir ancak kötü huylu (malign) gastrik ülserasyon ihtimali tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca erosif ve ülseratif özofajit ve gastroözofajiyal reflüden kaynaklanan göğüs yanması da dahil olmak üzere endoskopik olarak tanı koyulan özofajitlerde de kullanılmaktadır.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Mide İlaçları > Peptik Ülser ve Gastro-Özofageal Reflü İlaçları > H2 Reseptör Antagonistleri > Nizatidin

ATC Kodu

A02BA04

Etkin Madde

Nizatidin 300 mg

Barkodu

8699517150555

Satış Fiyatı

31.51 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

5

Alternatif İlaç Sayısı

3

Sağlık Konuları

Mide Yanması , Ülser , Hazımsızlık

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFGN

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ACA

Eşd. ilaç grubu

E655A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Kapsül

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi; Gebeliğin ilk trimesteri için C, ikinci ve üçüncü trimesteri için D.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Planlı bir hamilelikten önce uygun bir alternatif tedaviye geçilmelidir.

Telmisartanın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksitetesinin bulunduğunu göstermiştir.

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

TELVİS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlarda telmisartan kullanımından elde edilmiş uygun veriler mevcut değildir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme sistemi toksisitesi gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Gebeliğin birinci trimesteri boyunca ACE inhibitörlerinin uygulanmasını takiben teratojenite riski ile ilgili epidemiyolojik veriler yeterli düzeyde değildir, ancak yine de küçük bir risk artışı tümüyle dışlanamaz. Anjiyotensin II reseptör blokerlerinin taşıdığı risk üzerine elde edilmiş kontrollü epidemiyolojik veriler bulunmamakla birlikte, bu ilaç sınıfı için de benzer riskler söz konusu olabilir. Sürekli anjiyotensin II reseptör blokeri tedavisinin gerekli olduğu düşünülmediği sürece, gebe kalmayı planlayan hastalarda, gebelikte kullanım için kanıtlanmış bir güvenilirlik profiline sahip alternatif antihipertansif tedavilere geçilmelidir. Gebelik tespit edilmesi halinde anjiyotensin 11 reseptör blokerleriyle uygulanan tedavi hemen kesilmeli ve mümkünse alternatif tedaviye başlanmalıdır.

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterleri boyunca anjiyotensin II reseptör blokeri ile tedavi uygulamasının insanlarda fetotoksiteyi (böbrek fonksiyonunda azalma, oligohidramnios, kafatası kemik gelişiminde gerileme) ve neonatal toksiteyi (böbrek yetmezliği, hipotansiyon, hiperkalemi) tetiklediği bilinmektedir (Ayrıca bkz. Bölüm 5.3).

Gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren anjiyotensin II reseptör blokerlerinin uygulanması halinde böbrek fonksiyonunun ve kafatasının ultrason kontrolü önerilir.

Anneleri anjiyotensin II reseptör blokeri kullanmış olan bebekler hipotansiyon açısından yakın takibe alınmalıdırlar (Ayrıca bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Laktasyon dönemi

Telmisartanın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.

TELVİS, emzirme döneminde kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).

Üreme yeteneği/ Fertilite

Klinik veya klinik dışı üreme yeteneği üzerine çalışmalar mevcut değildir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme sistemi toksisitesi gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).