ZIMAKS 100 mg/5ml 50 ml süspansiyon Dozu
Bilim Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Zimaks dozu, Zimaks dozaj, Zimaks doz aşımı, Zimaks uygulama, Zimaks kullanım şekli, Zimaks kullanımı, Zimaks kullanım süresi, Zimaks açmı tokmu, Zimaks nedir, Zimaks ne için kullanılır, Zimaks nasıl kullanılır, Zimaks faydaları, Zimaks etkileri, Zimaks günde kaç kez, Zimaks sabah mı akşam mı, Zimaks fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:
ZİMAKS oral yoldan etkili bir antibiyotiktir. Besin alımı ilacm emilim oranını fazla etkilemez.
Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklarda doz
Standart doz günde 400 mg’dır. Bu doz bir defada ya da 12 saat arayla iki eşit bölümde alınabilir. Komplike olmamış İdrar yolu enfeksiyonlarında günde bir defa 200 mg yeterlidir.
Yaşlı hastalarda doz
Yaşlı hastalarda yetişkinler için önerilen doz şeması uygulanır. Böbrek yetmezliği varsa, böbrek fonksiyonu değerlerine göre gerekli düzenleme yapılır (Böbrek yetmezliğinde doz bölümüne bakınız).
Çocuklarda doz
Çocuklar için önerilen doz, günde kilogram başına 8 mg’dır. Bu doz bir defada ya da iki eşit doza bölünerek verilebilir.
Olağan doz aşağıdaki gibidir:
6 ay - 1 yaş arası çocuklarda: 3.75 mL (3/4 ölçek)
1 - 4 yaş arası çocuklarda: 5 mL (1 ölçek)
5-10 yaş arası çocuklarda: 10 mL (2 ölçek)
10 yaş üzeri veya vücut ağırlığı 50 kg’dan daha fazla olan çocuklarda tedavi erişkin dozu ile yapılır (Enfeksiyonun şiddetine göre günde 200-400 mg; 10-20 mL).
6 aylıktan küçük çocuklarda sefiksimin güvenilirliği ve etkinliği saptanmamıştır.
Uygulama şekli:
Oral yoldan uygulanır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
ZİMAKS, böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalarda kullanılabilir. Kreatinin klerensi dakikada 60 mL ve daha yukarı olan hastalara normal doz verilir. Kreatinin klerensi dakikada 21-60 mL olan hastalara, standart doz aralığında, günlük standart dozun % 75’i verilir. Kreatinin klerensi dakikada 20 mL’nin altında bulunan ya da devamlı ambülatuvar periton diyalizi tedavisi uygulanan hastalara standart doz aralığında, günlük standart dozun yarısı verilir. Hemodiyaliz ya da periton diyalizi, ilacın vücuttan belirgin miktarlarda temizlenmesini sağlamaz.
Pediyatrik popülasyon:
6 aylıktan büyük çocuklarda kullanılır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda sefiksim erişkinlerde olduğu gibi kullanılır.
ZİMAKS süspansiyonun hazırlanması
Şişeyi sallayarak içindeki tozu gevşetiniz. Şişenin içine yarıya kadar kaynamış, soğutulmuş su koyarak iyice çalkalayınız. Tam bir dağılım için 5 dakika bekleyiniz. Şişe üzerindeki işaret çizgisine kadar tekrar su ekleyerek, çalkalayınız. Hazırlanmış süspansiyon her 5 mL’sinde (1 ölçek) 100 mg sefiksim içerir.
Hazırlanmış süspansiyon etkinliğinden kaybetmeden oda ısısında 14 gün saklanabilir. Şişe iyice kapalı tutulmalı ve kullanılmadan önce çalkalanmalıdır. 14 gün sonra şişede kalan süspansiyon kullanılmaz. Buzdolabına konmamalıdır.
Sefalosporinlere ya da içeriğindeki herhangi bir maddeye duyarlı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Doz aşımı ve tedavisi
Kesin anlamıyla intoksikasyon vakaları bilinmemektedir.
Tedavi sırasında ya da sonrasında görülen ısrarcı ciddi diyare olgularında psödomembranöz kolit ihtimalini değerlendiriniz. Tedaviyi kesiniz ve uygun tedaviye başlayınız (Öm. vankomisin oral 4x250 mg). Barsak peristaltizmini inhibe eden ilaçlar kontrendikedir.
Anafılaktik reaksiyon durumunda eğer mümkünse şokun ilk belirtileri görüldüğünde olağan acil tedbirleri hemen başlatınız.
Anafilaktik şok tedavisi: Diğer yaygın acil tedbirlere ek olarak solunum yollannın açık olmasını da sağlayınız.
Acil tedavi uygulamaları arasında epinefrin uygulamasının yanı sıra antihistaminik, glukokortikoid (Prednizolon) bulunur. Ayrıca, yapay solunum, oksijen inhalasyonu, kalsiyum uygulaması da değerlendirilmelidir. Hasta çok yakın takip edilmelidir.
Hemodiyaliz ya da periton diyalizi ile anlamlı miktarda etkin madde vücuttan atılmamaktadır.
Zimaks ile ilgili diğer bilgiler
- Zimaks Genel
- Zimaks Fiyat
- Zimaks Prospektüs
- Zimaks Kullananlar
- Zimaks Nedir
- Zimaks Kullanımı
- Zimaks Yan Etkileri
- Zimaks Etkileşimi
- Zimaks Gebelik
- Zimaks Saklanması
- Zimaks Muadili
- Zimaks Uyarılar
- Zimaks Endikasyon
- Zimaks Kontrendikasyon
- Zimaks İçeriği
- Dozu
- Zimaks Zararları
- Zimaks Formu
- Zimaks Farmakolojik Özellikler
- Zimaks Farmasötik Özellikler
- Zimaks Ruhsat Bilgileri