ZOMETA IV 4 mg 1 flakon Yan Etkileri
Novartis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Zometa yan etkileri, Zometa etkileri, Zometa zararları, Zometa belirtileri, Zometa uyarılar, Zometa önlemler, Zometa kilo aldırırmı, Zometa zayıflatırmı, Zometa zehirlenmesi, Zometa cinsellik, Zometa sorunlar, Zometa uykusuzluk, Zometa bağımlılık, Zometa bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi ZOMETA IV’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
ZOMETA’nın kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
görülebilir.
Çok seyrek Sıklığı bilinmeyen
:10 hastanın en az l’inde görülebilir.
:10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. :100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla
: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
:Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
Çok yaygın:• Kanda düşük fosfat düzeyi
Yaygın:• Hiperkalemi (kanda potasyum düşüklüğü)
• Hipernatremi (Kanda sodyum yüksekliği)
Yan etkilerin raporlanması
Zometa 4 mg için advers reaksiyonların sıklığı temel olarak kronik tedaviden elde edilen verilere dayanmaktadır. Zometa ile advers etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve diğer bifosfonatlar ile bildirilenlere benzerdir. Zometa ya da pamidronat 90 mg alan hastaların yaklaşık üçte birinde bu reaksiyonların oluşması beklenebilir. İntravenöz uygulamada en sık grip-benzeri bir sendrom ortaya çıkmış, hastaların yaklaşık % 9’unda kemik ağrısı, ateş, yorgunluk ve rigor ile seyreden bu durum saptanmıştır. Hastaların yaklaşık % 3’ünde nadir artralji ve miyalji vakaları bildirilmiştir. Sıklıkla, böbrekle kalsiyum atılımındaki azalma, hastaların yaklaşık % 20’sinde serum fosfat düzeylerinde asemptomatik ve tedavi gerektirmeyen bir düşüş oluşturmaktadır. Hastaların yaklaşık % 3’ünde serum kalsiyumu asemptomatik hipokalsemik düzeylere düşebilir. Zometa intravenöz infüzyonunu takiben, bulantı (% 5.8) ve kusma (% 2.6) gibi gastrointestinal reaksiyonlar bildirilmiştir. Hastaların % 1’inden daha azında infüzyon yerinde kızarıklık veya şişme ve/veya ağrı gibi lokal reaksiyonlar da gözlemlenmiştir. Zometa 4 mg ile tedavi edilen hastaların % 1.5’inde anoreksi bildirilmiştir. Az sayıda döküntü ya da kaşıntı vakası gözlenmiştir. Diğer bifosfonatlarla olduğu gibi, yaklaşık %1’inde konjonktivit vakaları bildirilmiştir. Böbrek fonksiyonunun bozulmasıyla ilgili bazı raporlar vardır (% 1.2), bununla birlikte, bu hasta popülasyonundaki diğer risk faktörleri de bu duruma yol açmış olabilirler. Maligniteye bağlı hiperkalsemi durumunda, hafifçe daha yüksek olan ve ciddi hastalıkları bulunan bu popülasyondaki diğer yanıltıcı faktörlerle açıklanabilen, böbrek fonksiyonu bozukluğu (% 3.1) ve hipokalsemi (% 6) dışında, 8 mg’lık tedavi tekrarı dozuyla ortaya çıkan advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı, 4 mg’lık kronik uygulamaya benzerdir . Aşağıda bildirilen advers ilaç reaksiyonları, daha çok zoledronik asit ile kronik tedavi uygulanmış klinik çalışmalardan elde edilmiştir. Sıklık ölçeği: Çok yaygın (≥1/10), yaygın (≥1/100, <1>
Zometa ile ilgili diğer bilgiler
- Zometa Genel
- Zometa Fiyat
- Zometa Prospektüs
- Zometa Kullananlar
- Zometa Nedir
- Zometa Kullanımı
- Yan Etkileri
- Zometa Etkileşimi
- Zometa Gebelik
- Zometa Saklanması
- Zometa Muadili
- Zometa Uyarılar
- Zometa Endikasyon
- Zometa Kontrendikasyon
- Zometa İçeriği
- Zometa Dozu
- Zometa Zararları
- Zometa Formu
- Zometa Farmakolojik Özellikler
- Zometa Farmasötik Özellikler
- Zometa Ruhsat Bilgileri