ACTRAPID HM PENFILL 100/3 IU/ml 5 PENFILL Dozu

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actrapid dozu, Actrapid dozaj, Actrapid doz aşımı, Actrapid uygulama, Actrapid kullanım şekli, Actrapid kullanımı, Actrapid kullanım süresi, Actrapid açmı tokmu, Actrapid nedir, Actrapid ne için kullanılır, Actrapid nasıl kullanılır, Actrapid faydaları, Actrapid etkileri, Actrapid günde kaç kez, Actrapid sabah mı akşam mı, Actrapid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

ACTRAPID hızlı etkili bir insülindir ve uzun etkili insülinlerle birlikte kullanılabilir. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doz bireye özgüdür ve hastanın gereksinimlerine göre doktor tarafından belirlenir. Bireysel insülin ihtiyacı genellikle günlük ortalama 0.3 ve 1.0 IU/kg arasındadır. Günlük insülinihtiyacı insülin direnci olan hastalarda (örn. puberte ya da obeziteye bağlı olarak) daha fazlave rezidüel endojen insülin üretimi olan hastalarda daha az olabilir.

Diabetes mellitus’lu hastalarda, uygun glisemik kontrol, diyabetin geç komplikasyonlarının başlamasını geciktirmektedir. Bu nedenle sık kan glukozu takibi önerilmektedir.

Enjeksiyonu takiben 30 dakika içinde karbohidrat içeren bir öğün yenmelidir.

Doz ayarlanması

Eşlik eden hastalıklar, özellikle enfeksiyonlar ve ateşli hastalıklar, genellikle hastanın insülin ihtiyacını artırır.

Böbrek veya karaciğer bozuklukları insülin ihtiyacını azaltabilir.

Hastaların fiziksel aktiviteleri veya her zamanki diyetleri değiştiğinde doz ayarlaması gerekebilir. Hastaların bir insülin preparatından diğerine geçişi sırasında doz ayarlamasıgerekli olabilir (bakınız bölüm 4.4 ).

Uygulama şekli:

Subkütan (deri altı) veya intravenöz (ven içi) kullanım içindir. ACTRAPID, yalnızca yetkili sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmek koşuluyla, intravenöz (ven içine) uygulanabilir.

ACTRAPID karın duvarına deri altına enjekte edilerek uygulanır. Uyluk, gluteal bölge veya deltoid bölgeye de uygulanabilir.

Karın duvarına yapılan deri altı enjeksiyon, diğer bölgelere yapılan enjeksiyonlara kıyasla daha hızlı bir emilime uğrayacaktır.

Derinin parmaklar arasında sıkıştırılmasıyla oluşturulan bir deri kıvrımına enjeksiyonun yapılması kas içi enjeksiyon riskini azaltır.

Dozun tamamının enjekte edildiğinden emin olmak için iğne ucu cilt altında en az 6 saniye kalmalıdır. Lipodistrofiyi engellemek için enjeksiyon yeri, aynı anatomik bölge içindedeğiştirilmelidir.

Flakonlar, karşılık gelen ünitelerin işaretlendiği insülin enjektörleri ile kullanım içindir. İki çeşit insülin karıştırıldığında, önce hızlı etkili insülin daha sonra uzun etkili insülin enjektöreçekilmelidir.

ACTRAPID, uyulması gerekli detaylı kullanım talimatlarının bulunduğu bir Kullanma Talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer yetmezliği hastanın insülin gereksinimlerini azaltabilir.

Diğer bütün insülinlerde olduğu gibi, karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda daha yoğun glukoz monitorizasyonu yapılmalıdır ve ACTRAPID dozu bireysel olarakayarlanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

ACTRAPID çocuklar ve adolesanlarda kullanılabilir.

Geriyatrik popülasyon (>65 yaş):

ACTRAPID yaşlı hastalarda kullanılabilir. Diğer bütün insülinlerde olduğu gibi, yaşlı hastalarda daha yoğun glukoz monitorizasyonu yapılmalıdır ve insülinin dozu bireysel olarakayarlanmalıdır.

Diğer insülinlerden geçiş:

Diğer insülin tıbbi ürünlerinden geçiş sırasında, ACTRAPID dozunun ve bazal insülinin dozunun ayarlanması gerekebilir. Geçiş sırasında ve geçişten sonraki ilk haftalarda yakınglukoz monitorizasyonu tavsiye edilmektedir (bakınız bölüm 4.4).

Eş zamanlı kullanılan antidiyabetik tedavinin (aynı zamanda kullanılan kısa/hızlı etkili insülinlerin veya oral antidiyabetik ilaçların dozu ve/veya zamanının) ayarlanmasıgerekebilir.

Doz aşımı ve tedavisi

İnsülin için spesifik bir aşırı doz belirlenemez. Ancak hipoglisemi, çeşitli evrelerde gelişebilir:

• Hafif hipoglisemi atakları oral yoldan glukoz veya şekerli gıdalar alınarak tedavi edilebilir. Bu nedenle diyabetli hastaların beraberlerinde bir miktar şeker, bisküviveya şekerli meyve suyu bulundurmaları önerilmektedir.

• Hastanın bilincini kaybettiği şiddetli hipoglisemi atakları eğitimli bir kişi tarafından kas içine veya deri altına (0.5 - 1 mg) glukagon enjekte edilerek veya tıbbi personeltarafından intravenöz yoldan glukoz verilerek tedavi edilebilir. Hasta, glukagonenjeksiyonuna 10 -15 dakika içinde yanıt vermezse, intravenöz yoldan glukoz daverilmelidir.

Hipoglisemi tekrarının önlenmesi amacıyla hastanın bilinci yerine geldiğinde oral yolla karbohidrat verilmelidir.