AZELTIN 200 mg 30 ml oral süspansiyon Dozu
Biofarma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Azeltin dozu, Azeltin dozaj, Azeltin doz aşımı, Azeltin uygulama, Azeltin kullanım şekli, Azeltin kullanımı, Azeltin kullanım süresi, Azeltin açmı tokmu, Azeltin nedir, Azeltin ne için kullanılır, Azeltin nasıl kullanılır, Azeltin faydaları, Azeltin etkileri, Azeltin günde kaç kez, Azeltin sabah mı akşam mı, Azeltin fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
AZELTİN günlük tek doz olarak verilmelidir.
Yetişkinler
Chlamydia trachomatis, Haemophilus ducreyi veya duyarlı Neisseria gonorrhoeae kaynaklı cinsel temasla bulaşan hastalıkların tedavisi için doz, tek bir oral doz olarak alınan 1000mg’dır.
S.pyogenes tonsilit/farenjitin tedavisinde toplam doz 5 gün süre ile 1. gün 500 mg daha sonraki günler (2, 3, 4 ve 5. gün) günde 250 mg şeklinde kullanılır.
Tüm diğer endikasyonlar için, toplam doz, 3 gün süreyle 500 mg olarak verilen 1500 mg’dır.
Uygulama şekli:
Ağızdan alınır.
Enfeksiyona göre doz uygulama süresi aşağıda verilmiştir. AZELTİN yiyecekler ile birlikte alınabilir.
Süspansiyonun Hazırlanması:
Şişe iyice çalkalanarak içeriğinin gevşemesi sağlandıktan sonra, kutu içerisinde yer alan su ölçeğini üzerindeki çizgiye kadar kaynatılmış, soğutulmuş su ile doldurunuz ve içerisinde tozbulunan şişeye suyun tamamını ilave edip, şişe kapağını kapatarak çalkalayınız.Süspansiyonu hazırladıktan sonra, ilk dozdan önce beş dakika kadar bekletiniz. Herkullanımdan önce şişeyi tekrar çalkalayınız.
Kaşığın kullanımı:
Kullanıma hazır hale gelen süspansiyonu, üzerinde doz miktarlarını belirten çizgiler bulunan ölçekli kaşık yardımıyla, doktorunuzun reçete ettiği dozda kullanınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Hafif ve orta seviyede böbrek yetmezliği olan hastalarda (GFR 10-80 ml/dak), doz ayarlamasına gerek yoktur. Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda (GFR< 10 ml/dak)azitromisin uygulanırken dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları veönlemleri).
Karaciğer yetmezliği:
Pediyatrik popülasyon:
45 kg’ın üstündeki çocuklarda erişkin dozu uygulanır. Çocuklarda tonsilit/farenjit dışında herhangi bir tedavi için maksimum tavsiye edilen toplam doz 3 gün süreyle uygulanan1500 mg (günde tek doz 500 mg)’dır.
Streptokokal farenjit tedavisi haricinde, çocuklara uygulanan doz, 3 gün süre ile günde tek doz 10 mg/kg/gün veya alternatif olarak ilk gün tek doz 10 mg/kg, 2-5. günler günde tekdoz 5 mg/kg olarak 5 gün içinde verilmek üzere toplam 30 mg/kg’dır.
Akut otitis media tedavisi için yukarıda belirtilen dozlara alternatif olarak 30 mg/kg tek doz olarak verilebilir.
6 ayın altındaki bebeklerde azitromisinin etkinliği ve güvenliliği henüz gösterilmemiş olduğundan kullanılması önerilmez.
Pediyatrik streptokokal farenjit için, azitromisinin 3 gün süre ile günde tek doz 10 mg/kg veya 20 mg/kg uygulanmasının etkili olduğu gösterilmiştir, ancak günde 500mg’lık doz aşılmamalıdır. Bu iki doz aralığının karşılaştırıldığı klinik çalışmalarda,klinik etkinlik benzer olmuştur, ancak, 20 mg/kg/gün dozunda daha yüksekbakteriyolojik eradikasyon görülmüştür. Penisilin, akut romatizmal ateş profilaksisidahil Streptococcuspyogenes farenjitinin tedavisinde genellikle tercih edilen ilaçtır.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılar için erişkinler ile aynı doz kullanılır.
Doz aşımı ve tedavisi
Tavsiye edilenden daha yüksek dozlarda görülen advers etkiler, normal dozlarda görülenlere benzer olmuştur. Makrolid antibiyotikleri ile doz aşımının tipik belirtileri geri dönüşlüişitme kaybı, ciddi bulantı, kusma ve ishali içerir. Doz aşımı durumunda gerektiği şekildemedikal kömür kullanımı ve genel semptomatik ve destekleyici tedavi endikedir.