DIAZOMID 250 mg 10 tablet {Sanofi} Dozu

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Diazomid dozu, Diazomid dozaj, Diazomid doz aşımı, Diazomid uygulama, Diazomid kullanım şekli, Diazomid kullanımı, Diazomid kullanım süresi, Diazomid açmı tokmu, Diazomid nedir, Diazomid ne için kullanılır, Diazomid nasıl kullanılır, Diazomid faydaları, Diazomid etkileri, Diazomid günde kaç kez, Diazomid sabah mı akşam mı, Diazomid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Oral yoldan uygulanır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Glokomda:

Yetişkinlerde açık açı glokomda ek tedavi olarak günde 1-4 defa 250 mg’lık 1 tablet verilir. Sekonder glokomlu ve akut kapalı açı glokomlu erişkinlere ameliyattan önce her 4 saatte bir 1 tablet verilir. Bazı akut glokom vakalarında 500 mg’lık başlangıç dozunu takiben her 4 saatte bir 125-250 mg verilir. 1000 mg/gün’ü aşan dozların fazladan bir etki sağlamadığı görülmüştür.

Epilepside:

Yetişkinlerde çeşitli epilepsi formlannın tedavisinde günlük 250 ila 1000 mg’lık dozlarda kullanılır.

Yetişkinlerde diğer antikonvülzanlarla birlikte verildiğinde başlangıç dozu günde 250 mg’lık 1 tablettir. Bazı hastalar daha düşük dozlara cevap verdikleri halde, optimum günlük doz 375 mg -1000 mg arasındadır.

Konjestif kalp yetmezliği ya da ilaçlara bağlı olarak oluşan sekonder ödemde:

Olağan diürez dozu 250-375 mg’dır (1-1,5 tablet). Ya günde bir kez ya da gün aşın verilir; etkinin sürekli olması için aralıklı tedavi önerilir.

Konjestif kalp yetmezliğinde kısa süreli kullanılmalı, asidoz ve elektrolit düzeyleri çok iyi takip edilmelidir.

Akut yükseklik hasta lığında:

Günlük doz 500-1000 mg’dır (2- 4 tablet).

Kurtarma ya da askeri operasyonlarda olduğu gibi süratli bir tırmanış söz konusuysa günde 1 g kullanılması önerilir. Tedaviye tercihan 24-48 saat önce başlanmalı, tırmanış sırasında ve zirveye ulaştıktan sonra en az 48 saat devam edilmelidir.

Eğer hızlı bir tırmanış gerçekleştiriliyorsa ve asetazolamid kullanılıyorsa, yüksek irtifa akciğer ödemi ya da yüksek irtifa beyin ödemi gibi yüksek irtifa hastalığının ağır formlarının ortaya çıkması halinde, bu ilacm kullanımı hemen aşağıya inilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmaz.

Uygulama şekli;

Ağızdan uygulanır. Gastrointestinal etkileşimi önlemek için yiyecekler ile birlikte alınabilir.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Belirgin böbrek hastalığı ve fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Kreatinin klirensi 10-50 ml/dak: Her 12 saatte uygulanır.

Kreatinin klirensi <10 ml/dak: Kullanımından kaçınılmalıdır Etkisi yoktur

Hemodiyaliz: Orta derecede diyaliz edilebilir. (%20-%50)

Peritoneal diyaliz: Ek doz uygulanmasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Ağır karaciğer bozukluğu (Child Pugh C) olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Epilepside:

Ek tedavi olarak çocuklara günde kg başma 8-30 mg, bölünmüş dozlar halinde (1-4 defada) verilir. Çocuklarda toplam günlük doz 750 mg’ı aşmamalıdır.

12 yaşm altmdaki pediatrik hastalarda etkililik ve güvenlilik ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Sınırlı veriler çocuklarda kronik metabolik asidoza ikincil olarak büyüme geriliğinin olabileceğini önermekledir.

Geriyatrik popülasyon:

Böbrek fonksiyonları azalmış olan yaşlı hastalarda ciddi olabilen metabolik asidoz meydana gelebilir.

Genellikle yaşlı hastalarda doz ayarı dikkatli yapılmalıdır. Hastanın genel klinik durumu ve birlikte kullanılan ilaçlar dikkate alınarak doz aralığının en düşük seviyesinden başlanılmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı halinde semptomatik ve destekleyici tedavi yapılmalıdır. Asetazolamidin bilinen spesifik antidotu yoktur. Elektrolit dengesizliği, asidoz gelişmesi ve merkezi sinir sistemi etkilerinin ortaya çıkması beklenebilir. Serum elektrolit düzeyleri (özellikle potasyum) ve kan pH düzeyi izlenmelidir.

Elektrolit ve pH dengesini düzeltmek için destekleyici önlemler almak gerekir. Asidoz genellikle bikarbonat uygulamasıyla düzeltilebilir.

Yüksek eritrosit içi dağılım ve plazma proteinlere bağlanma düzeyine rağmen, asetazolamid diyaliz edilebilir. Bu, özellikle böbrek yetmezliğinin mevcut olduğu doz aşımı vakalarında önem taşır.