DIPEPTIVEN 100 ml solüsyon Farmakolojik Özellikleri
Fresenius Kabi Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: aminoasitleri - infiizyon solüsyonu için konsantrat ATC kodu: B05XB02
5.2. Farmakokinetik özellikler
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Akut ve subkronik toksisite: Sıçanlarda ve köpeklerde 1 ile 7 gün arası sürelerle değişkenler arası ilişkilerin değerlendirildiği doz tespit çalışmalan gerçekleştirilmiştir. Sıçanlarda günde dört saat süreyle vücut ağırlığına göre 50 ml/kg %10, %15, %20 ve %30Tuk N(2)-L-alanil-L-glutamin solüsyonu infüzyonu tonik kasılmalara, solunum hızında artışa ve ölüme sebebiyet vermiştir. Vücut ağırlığına oranlanan %10’luk solüsyondan 50 ml/kg infüzyon (5 gr N(2)-L-alanil-L-glutamin), günde 6 saat süreyle uygulandığında sıçanlarda infüzyon bölgesinde nekrotik alanlar, vücut ağırlığında azalma vc böbreklerde sararma gözlenmektedir; köpeklerde günde 8 saat süreyle uygulandığında ise, kalp atım hızında geçici bir artışa sebep olmaktadır.
Köpeklerde 13 hafta süreyle günde 8 saat, sıçanlarda ise günde 6 saat süreyle kilogram başına
0.5 vc 1.5 gram N(2)-L-alanil-L-glutamin i.v. uygulama ile veya 4.5 gram N(2)-L-alanil-L-glutamin dozunda 6 hafta süreyle çalışmalara devam edildi.
Köpeklerde kusmalar gözlendi. Yüksek dozlarda tonik-klonik kasılmalar, hipersalivasyon, ataksi, sedasyon ve lateral pozisyon alma gözlendi.
Mutajen ve tümorojen potansiyel: İn vitro
ve in vivo
tetkikler mutajen bir potansiyel yönünde sonuç vermedi.
Tümorojen potansiyelin araştınldığı çalışmalar gerçekleştirilmedi. Karsinojen etkiler beklenmemektedir.
Reprodüktif toksisite: Hayvan çalışmalarında, 1,6 g N(2)-L-alanil-L-glutamin/kg v.a./gün’e kadar teratojenik veya diğer embriytoksik ve peripostnatal hasar gözlenmemiştir.
Lokal tolerans: 13 haftadan daha uzun süreyle tekrarlanan N(2)-L-alanin-L-glutamin (%5 ve 10 çözelti) i.v. infüzyonunda ratlarda ve köpeklerde 0,5 g/kg v.a.’dan itibaren infüzyon bölgelerinde intolerans reaksiyonları gözlenmiştir.
Histopatolojik olarak, yabancı maddeye bağlı hafif ya da tam gelişmiş enflamatuar reaksiyonlar; dermatit purulenta nekrozis ve kuyruk vertebrasınm osteomalazisi, tromboflebit ve peri flebit ratlarda gözlenmiştir. Köpeklerde, perivasküler enflamasyon reaksiyonlan ve bazen damar blokajı gözlenmiştir.
Köpeklerdeki yürütülen tek doz intraarteriel, paravenöz ve intramuskular uygulama testleri sonrası lokal toleransta yanlış uygulamaya bağlı olarak olağandışı intolerans reaksiyonları göstermemiştir.
Dipeptiven ile ilgili diğer bilgiler
- Dipeptiven Genel
- Dipeptiven Fiyat
- Dipeptiven Prospektüs
- Dipeptiven Kullananlar
- Dipeptiven Nedir
- Dipeptiven Kullanımı
- Dipeptiven Yan Etkileri
- Dipeptiven Etkileşimi
- Dipeptiven Gebelik
- Dipeptiven Saklanması
- Dipeptiven Muadili
- Dipeptiven Uyarılar
- Dipeptiven Endikasyon
- Dipeptiven Kontrendikasyon
- Dipeptiven İçeriği
- Dipeptiven Dozu
- Dipeptiven Zararları
- Dipeptiven Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Dipeptiven Farmasötik Özellikler
- Dipeptiven Ruhsat Bilgileri