GYNOFERRO SANOL 30 kapsül Dozu
Adeka Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Gynoferro dozu, Gynoferro dozaj, Gynoferro doz aşımı, Gynoferro uygulama, Gynoferro kullanım şekli, Gynoferro kullanımı, Gynoferro kullanım süresi, Gynoferro açmı tokmu, Gynoferro nedir, Gynoferro ne için kullanılır, Gynoferro nasıl kullanılır, Gynoferro faydaları, Gynoferro etkileri, Gynoferro günde kaç kez, Gynoferro sabah mı akşam mı, Gynoferro fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi :
Yetişkinlerde ve 6 yaş ve üzeri (20 kg vücut ağırlığından itibaren) çocuklarda 1 kapsül kullanılır. Belirgin demir eksikliğinde yetişkin ve 15 yaşından büyük gençlerde veya 50 kg’danfazla vücut ağırlığı olan gençlerde doktor tavsiyesine göre doz günde 2-3 kapsüle çıkarılabilir.Günlük 5 mg Fe+2/kg doz aşılmamalıdır.
Hemoglobin değerleri normale döndükten sonra (aneminin şiddetine bağlı olarak genellikle ilk 10 hafta içinde ) serum ferritin değerlerine bakılarak vücut demir depoları yenileninceye kadaroral demir tedavisine devam edilmesi gerekir. Bu süre 3-6 ay sürebilir.
Uygulama şekli:
Kapsüller, yeterli miktarda su ile çiğnenmeden yutulmalıdır.
Kapsüller, sabah aç karnına (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) , yemeklerden yaklaşık 2 saat saat önce veya sonra alınmalıdır.
Yutma problemi olduğunda ya da bir kapsülün yutulması istenmiyorsa, kapsül içeriği kapsül olmadan da alınabilir. Kapsül iki elle çekmek suretiyle açılarak içeriği bir kaşığa boşaltılır.Kapsül içeriğinin alımından sonra yeterli ölçüde su içilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek/Karaciğer yetmezliği
Şiddetli böbrek hastalığına bağlı eritropoietin eksikliği durumunda, GYNOFERRO SANOL, eritropoietin ile birlikte verilmelidir.
Karaciğer fonksiyonunda bozukluk görülen hastalarda ve alkolizm sorunu bulunan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır
Pediyatrik popülasyon
GYNOFERRO SANOL, 6 yaş altındaki çocuklarda kontrendikedir (bkz. 4.3).
Geriyatrik popülasyon
Geriyatrik hastalarda herhangi bir doz değişikliği gerekmemektedir.
Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı belirtileri
20 mg Fe+2/kg vücut ağırlığı dozu entoksikasyon olgularını beraberinde getirebilir. 60 mg Fe+2/kg vücut ağırlığı ve üzerinde alınan dozlarda ağır toksik etkiler görülebilir. 200 ile 400mg Fe+2/kg vücut ağırlığı arası dozlarda ise müdahale edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanır.
Küçük çocuklarda 400 mg Fe+2 gibi bir doz bile hayati tehlike yaratabilir.
Demir zehirlenmesi aşamalar halinde gerçekleşebilir. İlk aşamada, yani ilacın ağız yoluyla alınmasından sonra ilk 30 dakika ile 5 saat arasında, huzursuzluk, mide ağrıları, midebulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Gayta çaysı bir şekilde siyah bir renkteolabilir ve kusmuk kan içerebilir. Şok, metabolik asidoz ve koma gelişebilir. Çoğunluklasonrasında görünüşte bir rahatlama aşaması olabilir ve bu aşama 24 saate kadar devamedebilir. Sonrasında ise yine ishal, şok ve asidoz tekrarlayabilir. Konvülziyonlar, Cheyne-Stoke şeklinde solunum, koma ve akciğer ödemi sonrasında durum ölümle sonuçlanabilir.
Doz aşımı durumunda tedavi önlemleri
Spesifik antidot olarak deferoksamin (Desferal) kullanılır.
Folik asit:
Daha yüksek folik asit dozları, genellikle intoksikasyon belirtisi olmadan tolere edilmektedir. Belirli durumlarda gastrointestinal rahatsızlıklar, uyku rahatsızlıkları, ajitasyon, depresyon veantikonvülzan tedavi havale hazırlığında artışa neden olabilmektedir.