INSPRA 25 mg 30 film kaplı tablet Etkileşimi
Pfizer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Inspra etkileşimi, Inspra etken madde, Inspra yardımcı maddeler, Inspra alkol, Inspra etkileşim, Inspra kullananlar, Inspra dozu, Inspra kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
Potasyum tutucu diüretikler ve potasyum destekleri:
Hiperkalemi riskini arttırması nedeniyle; eplerenon, potasyum tutucu diüretik ve potasyum desteği alan hastalara uygulanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3 ve bkz. Bölüm 4.4). Potasyum tutucu diüretikler; antihipertansif ilaçlar ve diüretiklerin etkilerini potansiyalize edebilir.
ADE inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokörleri (ARB):
Bir anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ADE) ve bir anjiyotensin reseptör blokörü (ARB) ile kombinasyon halinde eplerenon kullanıldığında hiperkalemi riski artabilir. Yaşlılar gibi özellikle bozuk böbrek fonksiyonu için risk taşıyan hastalarda serum potasyum seviyeleri ve böbrek fonksiyonlannın yakından izlenmesi önerilir. Bir anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ADE) ve bir anjiyotensin reseptör blokörü (ARB) ile eplerenonun üçlü kombinasyonu kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3 ve bkz. Bölüm 4.4)..
Lityum:
Eplerenonun lityumla birlikte kullanımı ile ilgili ilaç etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Diüretikler ve ADE İnhibitörleriyle eş zamanlı olarak lityum alan hastalarda lityum toksisitesi rapor edilmiştir. Eplerenon ile lityumun birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır. Eğer bu kombinasyona gereksinim duyulursa, serum lityum düzeyleri izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.4).
Siklosporin, takrolimus:
Siklosporin ve takrolimus; böbrek fonksiyon bozukluğuna neden olabilir ve hiperkalemi riskini arttırabilir. Siklosporin veya takrolimus ile eplerenonun birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer gerekirse, eplerenon tedavisi sırasında siklosporin veya takrolimus uygulanacağı zaman, serum potasyum ve böbrek fonksiyonunun yakından izlenmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).
Non Steroidal Anti İnflamatuar İlaçlar (NSAİİ)
NSAİ ilaçlarla tedavi, özellikle risk altındaki hastalarda direkt glomerüler fıltrasyon üzerine etki ederek, akut böbrek yetmezliğine yol açabilir. Eplerenon ile NSAİİ alan hastalar; tedavi öncesinde uygun şekilde hidrate edilmeli ve renal fonksiyon açısından izlenmelidir.
Trimetoprim:
Trimetoprimin eplerenon ile birlikte uygulanması hiperkalemi riskini arttırır. Özellikle böbrek bozukluğu olan hastalarda ve yaşlılarda serum potasyumu ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir.
Alfa-1-blokörler (öm.prazosin, alfuzosin): Alfa-1-blokörler ile eplerenon kombine
edildiğinde, hipotansif etki ve/veya postüral hipotansiyonda artış potansiyeli bulunmaktadır. Alfa-l-blokörün birlikte uygulanması sırasında, postüral hipotansiyonun klinik izlenmesi önerilmektedir.
Trisiklik antidepresanlar, nöroleptikler, amifostin, baklofen: Bu ilaçların eplerenon ile birlikte uygulanması, antihipertansif etkilerde ve postüral hipotansiyon riskinde potansiyel artışa neden olabilir.
Glukokortikoidler, tetrakosaktid: Bu ilaçlarla eplerenonun birlikte uygulanması,
antihipertansif etkilerde potansiyel azalmaya (soydum ve sıvı retansiyonu) neden olabilir.
Farmakokinetik etkileşimler
İn vitro çalışmalarda eplerenonun CYP1A2, CYP2C19, CYP2C9, CYP2D6 veya CYP3A4 izoenzimlerinin bir inhibitörü olmadığı gösterilmektedir. Eplerenon P-glikoproteinin bir substratı veya inhibitörü değildir.
Digoksin
Eplerenon ile birlikte uygulandığında, digoksinin sistemik maruziyeti (eğri altındaki alan -EAA) %16 oranında (%90 Güven Aralığı - GA: %4-%30) artmaktadır. Digoksin terapötik aralığın üst limitine yakın dozda uygulandığında; dikkat edilmesi gerekir.
Varfarin
Varfarin ile birlikte kullanıldığında klinik olarak anlamlı bir farmakokinetik etkileşim tespit edilmemiştir. Varfarin terapötik aralığın üst limitine yakın dozda uygulandığında; dikkat edilmesi gerekir.
CYP3A4 substratları
Midazolam ve sisaprid gibi CYP3A4 substratlan ile yapılan farmakokinetik çalışmalann sonuçları, bu ilaçlar eplerenon ile birlikte uygulandığında hiçbir anlamlı farmakokinetik etkileşim olmadığını göstermiştir.
CYP3A4 inhibitörleri
- Güçlü CYP3A4 inhibitörleri: Eplerenon, CYP3A4 enzimini inhibe eden ilaçlarla birlikte uygulandığında, önemli farmakokinetik etkileşimler ortaya çıkabilir. Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü (günde iki kez 200 mg ketokanazol) eplerenonun EAA’sında %441 oranında artışa yol açmıştır (bkz. Bölüm 4.3). Bu nedenle eplerenonun ketokonazol, itrakonazol, ritonavir, nelfınavir, klaritromisin, telitromisin ve nefadazon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile eşzamanlı kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).
- Hafif ila orta CYP3A4 inhibitörleri: Eritromisin, sakinavir, amiodaron, diltiazem, verapamil ve flukonazol ile eşzamanlı uygulama, EAA’da %98 - 187 arasında değişen anlamlı farmakokinetik artışlara neden olmuştur. Bu nedenle, eplerenon dozlaması,
6
CYP3A4’ün hafif ila orta düzeyde inhibitörleri ile birlikte uygulandığında, 25 mg’ı geçmemelidir (bkz. Bölüm 4.2).
CYP3A4 indükleyicileri
St John’s Wort’un (San Kantaron) (güçlü CYP3A4 indükleyicisi) eplerenon ile birlikte uygulanması, eplerenon EAA düzeyinde %30’luk bir azalmaya yol açmıştır. Eplerenon EAA düzeyindeki daha belirgin azalma, rifampisin gibi daha güçlü CYP3A4 indükleyicileri ile ortaya çıkabilir. Eplerenon etkisinde azalma riski nedeni ile, güçlü CYP3A4 indükleyicilerinin (rifampisin, karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, St John’s Wort) eplerenon ile eşzamanlı kullanımı önerilmez (bkz. Bölüm 4.4).
Anti asitler
Bir farmakokinetik klinik çalışmanın sonuçlarına göre, eplerenon ile antiasitler birlikte uygulandığında belirgin bir etkileşim beklenmemektedir.
Inspra ile ilgili diğer bilgiler
- Inspra Genel
- Inspra Fiyat
- Inspra Prospektüs
- Inspra Kullananlar
- Inspra Nedir
- Inspra Kullanımı
- Inspra Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Inspra Gebelik
- Inspra Saklanması
- Inspra Muadili
- Inspra Uyarılar
- Inspra Endikasyon
- Inspra Kontrendikasyon
- Inspra İçeriği
- Inspra Dozu
- Inspra Zararları
- Inspra Formu
- Inspra Farmakolojik Özellikler
- Inspra Farmasötik Özellikler
- Inspra Ruhsat Bilgileri