KALSIYUM FOLINAT EBEWE 30 mg/3 ml enj. çöz. içeren 5 ampül Dozu
Ebv Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Kalsiyum Folinat dozu, Kalsiyum Folinat dozaj, Kalsiyum Folinat doz aşımı, Kalsiyum Folinat uygulama, Kalsiyum Folinat kullanım şekli, Kalsiyum Folinat kullanımı, Kalsiyum Folinat kullanım süresi, Kalsiyum Folinat açmı tokmu, Kalsiyum Folinat nedir, Kalsiyum Folinat ne için kullanılır, Kalsiyum Folinat nasıl kullanılır, Kalsiyum Folinat faydaları, Kalsiyum Folinat etkileri, Kalsiyum Folinat günde kaç kez, Kalsiyum Folinat sabah mı akşam mı, Kalsiyum Folinat fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
Metotreksat tedavisinde kalsiyum folinat uygulaması:
Kalsiyum folinat uygulaması doz rejimi metotreksatın yüksek ya da orta dozda uygulanmasına ve pozoloj isine bağlı olduğu için metotreksat protokolü, kalsiyum folinatuygulaması doz rejimini belirleyecektir. Bu nedenle en iyi yöntem KALSlYUMFOLİNAT“EBEWE”nin dozunu ve uygulama metodunu metotreksatın yüksek veya orta dozdauygulanmasına göre ayarlamaktır.
Aşağıdaki rehber erişkinlerde, yaşlılarda ve çocuklarda kullanılan doz rejiminin bir örneğidir.
Kalsiyum folinat uygulaması, enteral absorpsiyondan emin olunamadığı diğer gastrointestinal bozuklukları (kusma, diyare, subileus vb) olan veya malabsorpsiyon sendromlu hastalardaparenteral uygulama ile yapılmalıdır. 25-50 mg / m2 üzerindeki dozlarKALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” nin doyurulabilir enteral absorpsiyonu nedeniyleparenteral verilmelidir.
Kalsiyum folinat uygulaması 500 mg / m2 (vücut yüzeyine göre) dozunu aşan metotreksat dozlarında gereklidir ve 100-500 mg / m2 (vücut yüzeyine göre) olan metotreksat dozlarındaise düşünülmelidir.
KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” nin kullanımının dozaj ve süresi metotreksatın dozaj ve tipine ve / veya toksisite semptomlarının ortaya çıkmasına ve metotreksatın bireysel atılımkapasitesine bağlıdır.
Kural olarak ilk KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” dozu 15 mg (6-12 mg / m2), metotreksat infiizyonunun başlamasından 12-24 saat sonra (24 saatten geç olmayacak şekilde) verilir.Aynı doz, 72 saat boyunca her 6 saatte bir tekrarlanır. Birkaç parenteral dozdan sonra oraluygulamaya geçilebilir.
KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” uygulamasına ek olarak metotreksatın hızlı atıldığından emin olmak için yapılan ölçümler (yüksek idrar atılımının devamı ve idrarınalkalileştirilmesi) kalsiyum folinat tedavisinin ayrılmaz parçalandır. Böbrek fonksiyonları,serum kreatinin düzeyi gün boyunca ölçülerek gözlenmelidir.
Metotreksat infüzyonu başladıktan 48 saat sonra rezidüel metotreksat düzeyi Ölçülmelidir. Eğer rezidüel metotreksat düzeyi < 0.5 pmol / L ise ilave doz gerekli değildir.
Eğer rezidüel metotreksat düzeyi > 0.5 jjmol / L ise KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” dozu aşağıdaki tabloya göre ayarlanmalıdır.
Folik asit antagonistleri trimetreksat, trimetoprim ve primetamin antidotu olarak:
Trimetreksat toksisitesi:
Korunma: Kalsiyum folinat, trimetreksat tedavisi sırasında ve son trimetreksat dozundan 72 saat sonrasına kadar her gün uygulanmalıdır.
Kalsiyum folinat, intravenöz yolla 6 saatte bir 20 mg / m2 dozda 5-10 dakikalık infüzyonlarla günde toplam 80 mg / m2, ya da oral yolla 4 kez 20 mg / m2 dozda eşit aralıklarla uygulanır.Kalsiyum folinatın, günlük dozlan trimetreksatm hematolojik toksisitesine bağlı olarakayarlanmalıdır.
Doz aşımında (muhtemelen 90 mg / m2 üzerindeki trimetreksat dozlan ile birlikte kalsiyum folinat uygulanmaması halinde oluşur): Trimetreksat uygulanması kesildikten sonra kalsiyumfolinat 3 gün boyunca her 6 saatte bir 40 mg / m2 i.v. verilir.
Trimetoprim toksisitesi:
Trimetoprim uygulaması kesildikten sonra normal kan değerlerine ulaşana kadar 3-10 mg / gün kalsiyum folinat uygulanır.
Primetamin toksisitesi:
Yüksek doz ya da uzun süreli düşük doz primetamin uygulanmasında periferik kan değerleri baz alınarak eş zamanlı olarak 5-50 mg / gün kalsiyum folinat uygulanmalıdır.
Sitotoksik tedavide 5-florourasil ile kombinasyonda:
İspatlanmış bir optimal doz olmaksızın farklı rejimler ve farklı dozlar kullanılır. Aşağıdaki dozlar erişkinlerde ve yaşlılarda ilerlemiş ya da metastatik kolorektal kanserlerin tedavisindekullanılmaktadır ve örnek olarak verilir. Bu kombinasyonun çocuklarda kullanımı ile ilgiliveriler yoktur.
Ayda iki kez uygulanan rejim: KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE’\ 200 mg / m2 2 saatten daha uzun süren intravenöz infuzyonu takiben, 400 mg / m2 bolus enjeksiyon 5-FU veya 22saatlik 5-FU (600 mg / m2) infuzyonu şeklinde ardışık iki gün süreyle her iki haftada bir, 1. ve2. günlerde verilir.
Haftalık rejim: KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE”, 20 mg / m2 i.v. bolus enjeksiyonla veya 200-500 mg / m2 i.v. infuzyonla 2 saatten daha uzun sürede uygulanır.KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE”, infüzyonun ortasında ve sonunda 500 mg / m2 5-FU i.v.bolus enjeksiyon şeklinde uygulanır.
Aylık rejim: KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE”, 20 mg / m2 bolus enjeksiyonla veya 200-500 mg / m2 2 saatlik i.v. infuzyonu takiben 425 ya da 370 mg / m2 5-FU i.v. bolus enjeksiyonlabirbirini takip eden 5 gün boyunca verilir.
5-FU ile kombinasyon tedavisinde hastanın sağlık durumuna, klinik cevabına ve 5-FU’nun ürün bilgisinde belirtilmiş olan doz kısıtlayıcı toksisiteye bağlı olarak 5-FU dozununmodifikasyonu ve tedavisiz aralıklar gerekli olabilir. KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE”dozunda bir azaltma gerekli değildir.
Tekrarlanan kürlerin sayısı klinisyenin takdirine bağlıdır.
İyatrojenik megaloblastik anemide:
İyatrojenik megaloblastik anemi, folik asitten fakir diyet gerekliliği, sık kan örneği alınması ya da sık hemodiyaliz uygulanması gibi nedenlerle gelişebilir. Günde 1 mg kalsiyum folinatverilir. 1 mg / gün üzerindeki dozların daha etkili olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.Ayrıca doz 1 mg / gün üzerine çıktığında, idrardan folat kaybı logaritmik olarak artmaktadır.Malabsorpsiyon sendromu veya sindirim bozuklukları (kusma, diyare) olan hastalarda, oralyol yerine parenteral yol tercih edilir.
Uygulama şekli:
KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE”, intramüsküler veya intravenöz yolla uygulanır (bolus veya infüzyon).
İntravenöz uygularken çözeltinin kalsiyum içeriği nedeniyle dakikada 160 mg’dan yüksek dozlarda verilmemesi gerekir.
İntravenöz infiizyon için, kalsiyum folinat kullanılmadan önce %0.9 sodyum klorür veya %5 glukoz çözeltisi ile seyreltilmelidir. (Bkz. Bölüm 6.6).
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği, metotreksat atılımımn gecikmesine neden olabilir. Bu durumda kalsiyum folinatın daha yüksek dozlarda kullanılması veya uygulamanın uzatılması gerekebilir. Builacın böbrekler yoluyla atılması nedeniyle böbrek bozukluğu olan hastalarda toksik reaksiyonriski daha yüksektir.
Kalsiyumfolinat böbrekler aracılığıyla atıldığı için, böbrek hastalığı (bozukluğu) olan hastalarda istenmeyen etkilerin riski artabilir.
Karaciğer yetmezliği:
Yeterli bilgi yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Yüksek miktarlarda kalsiyum folinat, bazı antiepileptik ilaçların etkililiğine müdahale edebilir ve yatkınlığı olan hastalarda nöbet sıklığında artış meydana getirebilir (Bkz: Bölüm 4,5).Çocuklar ve adölesanlarda uygulamaya ilişkin veriler yetersizdir.
Geriyatrik popülasyon:
Klinik veriler genç ve yaşlı hastalar arasında kalsiyum folinat tedavisine yanıt açısından anlamlı farklılıklar olmadığını göstermiştir. Şiddetli gastrointestinal toksisite riski, yaşlı vedebilizan hastalığa sahip kişilerde daha büyük risk oluşturur. Yaşlı hastalarda böbrekbozukluğu olasılığının da daha yüksek olduğu göz önüne alınırsa, dozajın daha dikkatliayarlanması ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesi gerekir.
Doz aşımı ve tedavisi
Önerilenden daha yüksek dozda KALSİYUMFOLİNAT “EBEWE” alan hastalarda herhangi bir sekel bildirilmemiştir. Bununla birlikte aşırı miktarda kalsiyum, folinat, folik asitantagonistlerinin kemoterapötik etkisini yok edebilir.
5-florourasil ve kalsiyum folinat kombinasyonu ile doz aşımı gerçekleştiğinde 5-florourasilin doz aşımı ile ilgili talimatlara uyulmalıdır.
Kalsiyum Folinat ile ilgili diğer bilgiler
- Kalsiyum Folinat Genel
- Kalsiyum Folinat Fiyat
- Kalsiyum Folinat Etkileşimi
- Kalsiyum Folinat Gebelik
- Kalsiyum Folinat Muadili
- Kalsiyum Folinat Uyarılar
- Kalsiyum Folinat Endikasyon
- Kalsiyum Folinat Kontrendikasyon
- Kalsiyum Folinat İçeriği
- Dozu
- Kalsiyum Folinat Zararları
- Kalsiyum Folinat Formu
- Kalsiyum Folinat Farmakolojik Özellikler
- Kalsiyum Folinat Farmasötik Özellikler
- Kalsiyum Folinat Ruhsat Bilgileri