KOMBOGLYZE 2.5 mg/850 mg 56 film kaplı tablet Uyarılar
AstraZeneca Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Komboglyze uyarılar, Komboglyze zararları, Komboglyze önlemler, Komboglyze riskler, Komboglyze yan etkisi, Komboglyze alerji, Komboglyze alkol, Komboglyze hamileler, Komboglyze emzirme, Komboglyze araç kullanımı, Komboglyze fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Laktik asidoz
Laktik asidoz, metformin birikimine bağlı olarak görülebilen seyrek; fakat ciddi (hızlı tedavi edilmezse yüksek mortalite riski) bir metabolik komplikasyondur. Metforminkullanan hastalarda bildirilen laktik asidoz vakaları özellikle belirgin böbrek yetmezliğibulunan diyabetik kişilerde görülmektedir. Laktik asidoz sıklığı iyi kontrol edilemeyendiyabet, ketozis, uzun süren açlık, aşırı alkol alımı, karaciğer yetmezliği ve hipoksi ileberaber görülen tüm durumlar gibi diğer ilgili risk faktörlerinin değerlendirilmesiyleazaltılabilir ve azaltılmalıdır.
Tanı:
Laktik asidoz riski abdominal ağrı ve ciddi asteni gibi sindirim bozuklukları ile kas krampları gibi spesifik olmayan işaretlerin olması durumunda düşünülmelidir.
Laktik asidoz, asidotik dispne, abdominal ağrı, hipotermi ve bunları takip eden koma ile karakterizedir. Tanı koy durucu laboratuar bulguları düşük kan pH’sı, 5 mmol/Lüzerinde plazma laktat düzeyleri, artmış anyon boşluğu ve artmış laktat/pirüvatoranlarıdır. Eğer metabolik asidozdan şüphelenilirse, metformin hemen kesilmeli vehasta hızla hastaneye yatırılmalıdır (bkz. Bölüm 4.9).
Doktorlar laktik asidoz risk ve belirtileri konusunda hastaları uyarmalıdır.
Kalp yetmezliği
Özellikle hipoperfüzyon ve hipoksemi riski taşıyan stabil olmayan veya akut konjestif kalp yetmezliği olan, farmakolojik idare gerektiren konjestif kalp yetmezliği olanhastalar, artmış laktik asidoz riskindedirler.
Genel
KOMBOGLYZE tip 1 diabetes mellitusu olan hastalarda veya diyabetik ketoasidoz tedavisinde kullanılmamalıdır.
KOMBOGLYZE, insülin ihtiyacı olan hastalarda insülinin yerine kullanılamaz.
Pankreatit
Saksagliptin ile pazarlama sonrası deneyimde, akut pankreatit advers reaksiyonları spontan olarak bildirilmiştir. Hastalar, akut pankreatitin karakteristik semptomları (sürekli, şiddetlikarın ağrısı) hakkında bilgilendirilmelidir. Saksagliptinin kesilmesinden sonra pankreatitindüzeldiği gözlenmiştir. Eğer pankreatitten şüphelenilirse, KOMBOGLYZE ve diğerpotansiyel şüpheli tıbbi ürünler kesilmelidir.
Böbrek fonksiyonları
Metformin böbrekler yolu ile vücuttan atıldığından, düzenli olarak serum kreatinin konsantrasyonları tespit edilmelidir:
- Normal böbrek fonksiyonları olan hastalarda en az yılda bir kez,
- Yaşlı hastalarda ve serum kreatinin düzeyleri normalin üst sınırında veya bu değerinüzerinde olan hastalarda yılda en az iki ila dört kez.
Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarının azalması sık görülür ve asemptomatiktir. Böbrek fonksiyonlarının bozulabileceği durumlarda, örneğin antihipertansif veya diüretik tedavibaşlanırken ya da nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç (NSAİİ) tedavisine başlanacağı zamanözellikle dikkat edilmelidir.
Cerrahi
KOMBOGLYZE metformin içerdiğinden, genel, spinal veya epidural anestezi altında yapılacak elektif cerrahi girişiminden 48 saat önce kesilmelidir. Tedaviye genellikle cerrahigirişimi takip eden 48 saatten önce başlanmamalı ve ancak böbrek fonksiyonlarının yenidendeğerlendirilip, normal bulunmasını takiben yeniden başlanmalıdır.
İyodlu kontrast maddelerin uygulanması
Radyolojik görüntülemede iyodlu kontrast maddelerin intravasküler uygulanması, metformin alan hastalarda laktik asidoza bağlı böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden uygulamadanönce veya uygulama sırasında KOMBOGLYZE kesilmeli ve ancak 48 saat sonra böbrekfonksiyonlarının yeniden değerlendirilip, normal bulunmasını takiben yeniden başlanmalıdır(bkz. bölüm 4.5).
Deri hastalıkları
Saksagliptin ile yapılan klinik dışı toksikoloji çalışmalarında maymunların ekstremitelerinde ülseratif ve nekrotik deri lezyonları bildirilmiştir (bkz. bölüm 5.3). Klinik çalışmalarda derilezyonlarının artan bir sıklıkta gözlenmemesine karşın, diyabetik deri komplikasyonları olanhastalarda deneyim sınırlıdır. DPP-4 inhibitör sınıfında, pazarlama sonrası deri döküntüsüraporları tanımlanmıştır. Deri döküntüsü aynı zamanda saksagliptin için advers olay (AO)olarak belirtilmiştir (bkz. bölüm 4.8). Bu sebeple, diyabetik hastaların rutin bakımlarısürdürülerek, kabarcıklanma, ülserleşme veya döküntü gibi deri hastalıkları için izlenmeleriönerilmektedir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları
KOMBOGLYZE saksagliptin içerdiğinden, dipeptidil peptidaz 4 (DPP4) inhibitörüne karşı herhangi bir ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonu geçirmiş olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Spontan raporlar ve klinik çalışmalar dahil pazarlama sonrası deneyimlerde, saksagliptin kullanımı ile bildirilen advers reaksiyonlar şunlardır: anafilaktik reaksiyon, anafilaktik şok veanjiyoödem dahil ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları. Saksagliptine karşı ciddi bir aşırıduyarlılık reaksiyonundan şüphe ediliyorsa, KOMBOGLYZE ile tedavi kesilmeli, olayaçısından diğer potansiyel nedenler değerlendirilmeli ve diyabet için alternatif tedavibaşlatılmalıdır (bkz. bölüm 4.3 ve 4.8).
Vitamin B12 konsantrasyonu Metformin hidroklorür
Metforminin 29-haftalık kontrollü klinik çalışmalarında, hastaların %7’sinde, klinik gösterge olmadan, önceden normal seviyede olan serum B12 vitamini seviyelerinde subnormalseviyelere düşüş gözlenmiştir. Ancak, muhtemelen B12 intrinsik faktör kompleksinden B12absorpsiyonuna müdahale sebebiyle oluşan bu tip bir düşüş, çok nadiren anemi ile ilişkilidirve metforminin kesilmesi ya da B12 vitamini takviyesi ile hızlıca geri dönüşlü olduğugörülmektedir.
Bazı bireylerin (yetersiz B12 vitamini ya da kalsiyum alımı ya da emilimi olan kimseler) subnormal B12 vitamini seviyelerine sahip olmaya yatkın olduğu görülmüştür. Bu hastalarda,2 ila 3 yıl arayla rutin serum B12 vitamini seviyesi ölçümü yapılması yararlı olabilir.
Daha önce kontrol altına alınmış tip 2 diyabeti olan hastaların klinik durumlarındaki değişiklik
KOMBOGLYZE metformin içerdiğinden, daha önce KOMBOGLYZE ile iyi kontrol edilmiş tip 2 diyabeti olan; sonradan laboratuvar anomalileri veya klinik hastalık gelişen hastalar(özellikle belirsiz ve iyi tanımlanmamış hastalığı olan hastalar) ketoasidoz veya laktik asidozbulgusu yönünden derhal değerlendirilmelidir. Değerlendirme kapsamında serum elektrolitlerive ketonları, kan glukoz düzeyi ve eğer endike ise kan pH’sı, laktat, piruvat ve metformindüzeyleri olmalıdır. Herhangi bir biçimde asidoz oluşursa, KOMBOGLYZE derhal kesilmelive diğer uygun düzeltici önlemler alınmalıdır.
Geriyatrik hastalar
75 yaş ve üzeri hastalarda saksagliptin ile deneyim çok sınırlıdır ve bu popülasyon tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 5.2).
Bağışıklık yetmezliği olan hastalar
Organ nakli yapılmış veya insan immün yetmezlik sendromu teşhisi konmuş hastalar gibi bağışıklık yetmezliği olanlar, saksagliptin klinik programında çalışılmamıştır. Bu sebeple, buhastalarda saksagliptinin etkililik ve güvenlilik profili belirlenmemiştir.
Güçlü CYP 3A4 indükleyiciler ile kullanım
Karbamazepin, deksametazon, fenobarbital, fenitoin ve rifampisin gibi CYP3A4 indükleyicilerinin kullanımı, saksagliptinin kan şekerini düşürücü etkisini azaltabilir (bkz.bölüm 4.5).
Hipoglisemiye neden olduğu bilinen ilaçlar ile kullanım
İnsülinin ve sülfonilürelerin hipoglisemiye neden olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, KOMBOGLYZE ile kombine olarak kullanıldığında hipoglisemi riskinin azaltılması içindaha düşük bir insülin veya sülfonilüre dozu gerekebilir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Saksagliptin veya metforminin araç ve makine kullanma yetisi üzerinde ihmal edilebilir düzeyde etkileri olabilir. Araç veya makine kullanıyorken, saksagliptin ile yapılançalışmalarda sersemlik hali bildirilmiş olduğu dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda, hastalarKOMBOGLYZE’nin hipoglisemiye neden olduğu bilinen diğer antidiyabetik tıbbi ürünler(örn., insülin, sülfonilüreler) ile kombinasyon halinde kullanılması durumunda ortayaçıkabilecek hipoglisemi riski konusunda uyarılmalıdır.
Komboglyze ile ilgili diğer bilgiler
- Komboglyze Genel
- Komboglyze Fiyat
- Komboglyze Etkileşimi
- Komboglyze Gebelik
- Komboglyze Muadili
- Uyarılar
- Komboglyze Endikasyon
- Komboglyze Kontrendikasyon
- Komboglyze İçeriği
- Komboglyze Dozu
- Komboglyze Zararları
- Komboglyze Formu
- Komboglyze Farmakolojik Özellikler
- Komboglyze Farmasötik Özellikler
- Komboglyze Ruhsat Bilgileri