LATISSE % 0.03 steril oftalmik solüsyonu. 3 ml Farmakolojik Özellikleri

Allergan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, Prostaglandin analogları ATC kodu:S01EE03

Etki mekanizması:

Bimatoprost, yapısal bir prostaglandin analoğudur. Her ne kadar kesin etki mekanizması bilinmiyor olsa da, kirpik gelişiminin, kıl oranını artırması ve anagen veya büyümefazının süresi sonucunda gerçekleştiği düşünülmektedir.

Klinik Çalışmalar

LATISSE, dört ay boyunca tedavi edilen 278 yetişkin hastayla yapılan çok merkezli, çift maskeli, randomize, araç kontrollü, paralel bir klinik çalışmada genel kirpik belirginliğiüzerindeki etkisi açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın birincil etkililik sonlanmanoktası, tedavi periyodunun başlangıcından sonuna kadar (hafta 16), 4 puanlı Global KirpikDeğerlendirmesi (GKD) ölçeğinde en az 1 derece artış olarak ölçülen genel kirpik belirginliğiartışı olmuştur. GKD puanıyla ölçüldüğü üzere, LATISSE, taşıyıcıdan daha etkili olurken,istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar 8 hafta, 12 hafta ve 16 haftalık (birincil son nokta)tedavi sürelerinde gözlenmiştir.

Tablo 1 Genel Kirpik Değerlendirmesinde başlangıca göre en az 1 derece artış gösteren

Bu çalışmada hastalar aynı zamanda LATISSE’in, kirpik uzunluğu, kalınlığı ve koyuluğu üzerindeki etkisi açısından da değerlendirilmiştir. Kirpik uzunluğu, dolgunluğu/kalınlığı vekoyuluğunu değerlendiren dijital görüntü analiziyle ölçülen, başlangıca göre kirpikiyileşmeleri hafta 8, 12 ve 16’da bimatoprost grubunda istatistiksel olarak anlamlı ölçüde dahabelirgin olmuştur.

Tablo 2

Hafta 16’daki etkililik sonlanma noktası

(Başlangıca Göre Ortalama Değişiklik)

LATISSE

Taşıyıcı

Kirpik gelişimi (uzunluk)

N=137

N=141

(mm; % artış)

1.4; %25

0.1; %2

Dolgunluk/kalınlık

N=136

N=140

(mm2; % artış)

0,7; %106

0.1; %12

Kirpik koyuluğu (yoğunluk*;

N=135

N=138

koyuluktaki % artış)

-20,2; % -18

-3,6; %- 3

* negatif değer, kirpik koyulaşmasını temsil etmektedir.

16 haftalık tedavi periyodunu 4 haftalık tedavi sonrası periyot takip etmiş, bu periyot esnasında bimatoprostun etkileri başlangıç düzeyine dönmeye başlamıştır. Daha uzun sürekullanılmamasının ardından kirpik gelişimi üzerindeki etkisinin azalması beklenmektedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

İki hafta süreyle 15 sağlıklı gönüllünün her iki gözüne (kornea ve/veya konjunktival kese) günde bir kez bir damla %0.03 bimatoprost’un uygulanmasından sonra, kan

konsantrasyonları dozlamadan sonra 10 dakika içinde pik seviyesine ulaşmış ve dozlamadan sonra 1,5 saat içinde çoğu gönüllüde alt tespit sınırının (0.025 ng/ml) altına düşmüştür.Ortalama Cmaks ve EAA0-24saat değerleri, 7. ve 14. günlerde sırasıyla yaklaşık 0.08 ng/ml ve0.09ng* sa/ml’lik değerlerle benzer olmuştur. Bu da, oküler dozlamadan sonraki ilk haftaiçinde kararlı bir ilaç konsantrasyonuna ulaşıldığını göstermektedir. Zaman içinde anlamlı birsistemik ilaç birikimi görülmemiştir.

Dağılım:

Bimatoprost, 0.67 L/kg’lik kararlı hal dağılım hacmiyle vücut dokularına orta düzeyde dağılır. İnsan kanında, bimatoprost esas olarak plazmada bulunur. Bimatoprost’un yaklaşık%12’si insan plazmasında bağlanmamış halde kalır.

Biyotransformasyon:

Bimatoprost, sistemik dolaşıma eriştikten sonra kanda dolaşan esas maddelerden biridir. Ardından bimatoprost çeşitli metabolitleri oluşturmak için oksidasyon, N-deetilasyon veglukuronidasyona uğrar

Eliminasyon:

Altı sağlıklı gönüllüye intravenöz radyoetiketli bimatoprost (3,12 mcg/kg) dozu uygulandıktan sonra, değişmeyen ilacın maksimum kan konsantrasyonu 12,2 ng/mL olmuş veyaklaşık 45 dakikalık eliminasyon yarı ömrüyle hızla azalmıştır. Bimatoprostun total kanklerensi 1,5 L/hr/kg olmuştur. Uygulanan dozun %67’ye kadarı idrarda %25’i de dışkıylaatılmıştır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenesis, Mutajenesis, Üreme Yeteneği

Bimatoprost, 104 hafta boyunca sırasıyla 2 mg/kg/gün ve 1 mg/kg/gün’e kadar dozlarda (sırasıyla topikal korneal ve/veya konjunktival kese uygulamasından sonra kan EAAdüzeylerine dayalı olarak önerilen insan maruziyetinin yaklaşık 192 ve 291 katı) oral gavajlauygulandığı fare ve sıçanlarda karsinojenik olmamıştır.

Bimatoprost; Ames testinde, fare lenfoma testinde veya in vivo fare mikronukleus testlerinde mutajenik veya klastojenik olmamıştır.

Bimatoprost, 0,6 mg/kg/gün’e kadar dozlarda erkek veya dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir.