4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi LATROST-T’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Çok ciddi yan etkiler gözlemediğiniz sürece LATROST-T kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer yan etkiler konusunda endişelenirseniz doktorunuza veya eczacınıza sorunuz. LATROST-T kullanmayı doktorunuza danışmadan bırakmayınız.
Aşağıda belirtilen yan etkiler LATROST-T’nin bilinen yan etkileridir. En önemli yan etkisi gözünüzün renginin dereceli ve kalıcı olarak değişmesidir. Ayrıca LATROST-T kalbinizin çalışmasında ciddi değişikliklere neden olabilir. Eğer kalp atım hızınızda veya kalp fonksiyonlarınızda bir değişim fark ederseniz doktorunuza danışınız.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az l’inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.
Çok yaygın yan etkiler:İris olarak bilinen, gözün renkli kısmındaki kahverengi pigment miktarı artışı nedeniyle, göz renginizde kademeli olarak gerçekleşen değişiklik. Eğer göz renginiz birkaç rengin karışımından oluşuyorsa (mavi-kahverengi, gri-kahverengi, sarı-kahverengi veya yeşil-kahverengi gibi) bu yan etki ile karşılaşma ihtimaliniz göz rengi tek bir renk olanlara (mavi, gri, yeşil veya kahverengi gözler) kıyasla daha çoktur. Göz rengindeki değişikliğin meydana gelmesi yıllar alabilir. Renk değişimi kalıcı olabilir ve eğer LATROST-T’yi sadece tek gözünüz için kullanıyorsanız daha kolay fark edilebilir. Göz rengi değişikliği başka bir probleme neden olmaz. LATROST-T tedavisi kesildikten sonra göz rengi değişikliği devam etmez.Yaygın yan etkiler:
Gözde tahriş (batma, yanma, kumluluk hissi, gözde yabancı cisim hissi ve kaşıntı dahil).Gözde ağrı.Yaygın olmayan yan etkiler:Baş ağrısı.Gözde pembelik/kırmızılık.Bir çeşit göz iltihabı (konjonktivit).Bulanık görme.Gözde sulanma.Göz kapağı kenarındaki yağ bezelerinin iltihabı (blefarit).Göz bebeğinin ve renkli kısmın önündeki saydam tabakada (kornea) bozulma.Deri döküntüsü, kaşıntı.Diğer yan etkiler:
LATROST-T kullanımı ile görülmemiş olsa bile, LATROST-T içindeki iki bağımsız madde (latanoprost ve timolol maleat) için bazı yan etkiler görülmüştür. Bu nedenle LATROST-T kullanırken bu yan etkiler sizde de görülebilir.
Aşağıdaki yan etkiler latanoprost kullanımı ile görülmüştür:
Bilinmiyor:
Herpes simpleks adı verilen virüsün neden olduğu gözde viral bir enfeksiyon gelişimiAleıjik reaksiyon belirtileri (deride kabarıklık ve kızarıklık ile döküntü)Depresyon, hafıza kaybı, cinsel istekte azalma, uyuma zorluğu, kabusBaş dönmesi, deride karıncalanma veya uyuşma, beyin kan akışında değişiklik, miyastenia gravis isminde bir tür kas güçsüzlüğü hastalığı belirtilerinde kötüleşme (eğer daha önce bu hastalık sizde mevcutsa), bayılma (senkop)Daha koyu, daha kalın, daha uzun ve daha fazla kirpik ve göz çevresinde tüylenme artışıYanlış yönde uzayan kirpikler.Gözde/göz kapağında ve çevresinde iltihaplanma ve şişlik.Gözün renkli kısmında (iris) veya damar tabakasında (uvea) iltihapGözün arka kısmında şişlik (maküler ödem)Göz bebeğinin önündeki saydam tabakanın iltihabı (keratit),Gözde kurulukGözün renkli kısmı içerisinde oluşan içi sıvı dolu kist (iris kisti)Parlak ışığa dayanamama (fotofobi)Göz kapağı oyuğunun derinleşmesi ile sonuçlanan göz kapağı çevresi ve göz kapağı değişiklikleriKulak çınlamasıGöğüs ağrısında kötüleşme, çarpıntıAstım, astımın kötüleşmesi, nefes darlığıGöz kapağı derisinde koyulaşmaEklem ağrısı, kas ağrısıGöğüs ağrısıGöze uygulanan diğer ilaçlar gibi LATROST-T da kana geçer. İçerdiği timolol nedeni ile damar içerisinde ve/veya ağızdan kullanılan beta blokör adı verilen ilaçlar ile aynı yan etkileri gösterebilir. Göze uygulama ağızdan ya da damar içerisinde uygulamadan daha az yan etki ile sonuçlanır. Aşağıda yer alan yan etkiler göz hastalıklarını tedavi için kullanılan beta blokör ilaçlarda görülen yan etkileri içermektedir.
Genel aleıjik reaksiyonlar; yüz, dudaklar ve dilde şişme gibi. Dilde şişme, havayollarını tıkayarak yutma ve nefes almayı zorlaştırabilir. Kurdeşen veya kaşıntılı döküntü, genel ya da bölgesel olabilen döküntü, kaşıntı, yaşamı tehdit edebilen ani aleıjik reaksiyonDüşük kan şekeri seviyesiUyuma zorluğu (insomnia), depresyon, kabus görme, davranışlarda değişiklik, hayal görme, kafa karışıklığı, hafıza kaybı, endişe, mekanı şaşırma gibi belirtiler gösteren ruhsal dengesizlikBayılma, inme, beynin kan tedariğinde azalma, miyastenia gravis (bir çeşit kas bozukluğu) bulgu ve belirtilerinde artma, sersemlik, karıncalanma gibi alışılmadıkhissetme, baş ağrısı
Göz iritasyonu bulgu ve belirtileri (yanma, batma, kaşınma, sulanma, kızarma), göz kapağı iltihabı, kornea iltihabı, bulanık görme, görme bozukluğuna yol açabilen bazı göz ameliyatları sonrasında retinanın kan damarlarını barındıran arka çeperinin zedelenmesi, kornea duyarlılığının azalması, göz kuruluğu, kornea aşınması (göz bebeğinin önündeki çeperin zedelenmesi), üst göz kapağının düşmesi (gözün hafif kapalı kalmasına neden olur), çift görmeDüşük kalp atım hızı, göğüs ağrısı, çarpıntı, ödem, kalp ritminde veya kalp atım hızında değişiklikler, konjektif kalp hastalığı (nefes darlığı ve el ve ayaklarda sıvı toplanması nedeni ile şişlik ile kendini gösteren bir kalp hastalığı), kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, kalp yetmezliğiDüşük kan basıncı, Raynaud fenomeni (ellerin ve parmakların soğuğa karşı duyarlı hale gelerek beyaz bir görünüm alması ve hissizleşmesi), soğuk el ve ayaklarAkciğerlerde hava yollarının tıkanması (ağırlıklı olarak önceden akciğer hastalığı geçirmiş hastalarda görülür), nefes almada zorluk, öksürük, burun tıkanıklığı, akciğerde sıvı toplanması ve solunum yetmezliğiTat almada bozukluk, mide bulantısı, hazımsızlık, ishal, ağız kuruluğu, karın ağrısı, kusma, retroperitoneal fıbrozis isimli bir hastalıkSaç kaybı, beyaz gümüş renk görünümlü deri döküntüsü (psöriyaziform döküntü) veya psöriyazisin (sedef hastalığı) kötüleşmesi deri döküntüsüEgzersiz nedeni ile olmayan kas ağrısıCinsel işlev bozukluğu, cinsel istekte azalma, cinsel iktidarsızlık, Peyronie hastalığı isminde erkek cinsel organı ile ilgili bir hastalıkKas güçsüzlüğü veya yorgunluğuGöğüs ağrısı, ödemÇok nadir olarak, gözün ön kısmındaki saydam tabakada (kornea) ciddi hasarı olan hastalarda tedavi süresince kalsiyum birikmesi nedeniyle kornea üzerinde bulanık benekler oluşur.
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşıyorsanız ve endişeliyşeniz, lütfen hemen doktorunuza bildiriniz.
Yan etkilerin raporlanması