LEVOTIRON 0.1 mg 100 tablet Dozu
Abdi İbrahim Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Levotiron dozu, Levotiron dozaj, Levotiron doz aşımı, Levotiron uygulama, Levotiron kullanım şekli, Levotiron kullanımı, Levotiron kullanım süresi, Levotiron açmı tokmu, Levotiron nedir, Levotiron ne için kullanılır, Levotiron nasıl kullanılır, Levotiron faydaları, Levotiron etkileri, Levotiron günde kaç kez, Levotiron sabah mı akşam mı, Levotiron fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Tedavinin, hastanın kişisel durumuna göre uygulanabilmesi İçin, 25 ile 100 mikrogram arasındaki dozlarda levotiroksin sodyum içeren tabletler mevcuttur.
Verilen doz önerileri, yalnızca yol göstermek amaçlıdır.
Hastanın günlük alması gereken ilaç dozu, laboratuvar testleri ve klinik muayene sonucunda belirlenmelidir. Hastaların birçoğunda T4 ve serbest T4 konsantrasyonlan yüksek olduğundan, tiroid stimüle edici hormonun bazal serum konsantrasyonu takibi, aşağıdaki tedavi rejimleri için daha güvenilir bir sonuç sağlar:
Hasta düşük doz tiroid hormonu tedavisine başlatılmalı ve tam replasman dozuna ulaşılana kadar, doz her 2 ila 4 haftada bir, basamaklı olarak artırılmalıdır.
Doğuştan hipertiroidi olan yeni doğan ve bebekler için, hızlıca hormon replasmanı yapılması gereken durumlarda, ilk 3 ay için istenilen başlangıç dozu her kg başına 10 ile 15 mikrogramdır. Daha sonra doz, klinik bulgulara, tiroid hormonu ve TSH değerlerine göre ayarlanmalıdır.
Yaşlı hastalar, koroner kalp hastalığı olan hastalar, şiddetli veya uzun süreli hipotiroidizmi olan hastalarda tiroid hormonlarıyla tedaviye başlanırken, özel dikkat gösterilmelidir. Bu hastalarda tedaviye düşük dozda başlanmalı {öm. 12.5 mikrogram/gün) ve tiroid hormonları takip edilerek, uzun aralıklarla ve daha sık tiroid hormon seviye kontrolü ile doz yavaşça artırılmalıdır (öm. 2 haftada bir doz artışı 12.5 mikrogram/gün olacak şekilde).
Bununla birlikte ideal dozun altında bir dozun da TSH düzeyini tam olarak düzeltemeyeceği unutulmamalıdır.
Mevcut deneyimler, büyük nodüler guatrı olan hastalar ile zayıf hastalarda daha düşük dozların yeterli olduğunu göstermektedir.
Uygulama şekli: Günlük dozlar tek seferde uygulanabilir.
Kullanım: Sabahlan aç kamına, kahvaltıdan yarım saat önce, tercihen bir miktar sıvı ile (öm. yarım bardak su).
Hipotiroidizmde, strumektomi veya tiroidektomi sonrasında ve ötiroid guatnn çıkarılmasından sonra ve nüks profilaksisi amacıyla uygulanan tedavi genellikle yaşam boyu sürer. Ötiroid durum sağlandıktan sonra, antitiroid ilacı kullanıldığı süre içerisinde eşzamanlı olarak hipertiroidizm tedavisi uygulanır.
İyi huylu ötiroid guatrda tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Bu süre içerisinde yapılan tıbbi tedavi yeterli gelmezse, guatnn cerrahi tedavisi veya radyoiyodin tedavisi göz önünde bulundurulmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Bebeklere doz. günün ilk öğününden en az yarım saat önce tek seferde verilir. Tabletler, verilmeden hemen önce su içerisinde ezilir ve oluşan süspansiyon bir miktar sıvı ile birlikte verilir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda tiroid hormonlarıyla tedaviye başlanırken özel dikkat gösterilmeli, tedaviye düşük dozda başlanmalıdır (öm. 12.5 mikrogram/gün) ve tiroid hormonları takip edilerek, uzun aralıklarla ve daha sık tiroid hormon seviye kontrolü ile doz yavaşça artırılmalıdır (Öm. 2 haftada bir doz artışı 12.5 mikrogram/gün olacak şekilde).
Bununla birlikte ideal dozun altında bir dozun da TSH düzeyini tam olarak düzeltemeyeceği unutulmamalıdır.
Doz aşımı ve tedavisi
Yükselmiş T4 veya serbest T4 düzeylerine kıyasla, yükselmiş T3 düzeyi doz aşımının güvenilir bir göstergesidir. Doz aşımını takiben metabolik hızda ve semptomlarda aşırı düzeyde bir artış
görülür (bkz. Kısım 4.8). Doz aşımının düzeyine göre, tabletle uygulanan ilaç tedavisi kesilir ve gerekli testler yapılır.
Taşikardi, endişe, huzursuzluk ve aşırı hareketlilik gibi yoğun beta sempatomimetik etkilerden oluşan belirtiler, betablokerler ile ortadan kaldırılır. Yüksek düzeyde doz aşımlarında ise plazmaferez uygulanabilir.
İnsanlarda zehirlenme (intihar teşebbüsü) gibi durumlarda, 10 mg levotiroksin herhangi bir komplikasyona neden olmadan tolere edilmiştir.
Bireysel doz tolerans sınırı aşıldığında, nöbete eğilimli hastalarda istisnai kriz olaylan gözlenmiştir.
Uzun yıllar levotiroksini kötüye kullanan (abuse) hastalann birkaçında ani kardiyak ölüm görüldüğü bildirilmiştir.
Levotiron ile ilgili diğer bilgiler
- Levotiron Genel
- Levotiron Fiyat
- Levotiron Prospektüs
- Levotiron Kullananlar
- Levotiron Nedir
- Levotiron Kullanımı
- Levotiron Yan Etkileri
- Levotiron Etkileşimi
- Levotiron Gebelik
- Levotiron Saklanması
- Levotiron Muadili
- Levotiron Uyarılar
- Levotiron Endikasyon
- Levotiron Kontrendikasyon
- Levotiron İçeriği
- Dozu
- Levotiron Zararları
- Levotiron Formu
- Levotiron Farmakolojik Özellikler
- Levotiron Farmasötik Özellikler
- Levotiron Ruhsat Bilgileri