LITHURIL 300 mg 100 kapsül Etkileşimi
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Lithuril etkileşimi, Lithuril etken madde, Lithuril yardımcı maddeler, Lithuril alkol, Lithuril etkileşim, Lithuril kullananlar, Lithuril dozu, Lithuril kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
Artan veya azalan lityum düzeyleri ya da diğer mekanizmalar ile ilişkili olarak etkileşim gözlenebilir. Bunlardan en önemlisi nörotoksisite olup, normal terapötik düzeylerde SSS üzerine etkili diğer ajanlarla eş zamanlarda uygulandığında gelişir.
Antipsikotik ilaçlarla eş zamanlı kullanımı önlenmelidir.
Lityum konsantrasyonlarını artıran etkileşimler
Aşağıdaki ilaçların lityum ile eş zamanlı uygulaması lityum konsantrasyonlarında ve dolayısıyla toksisite riskinde artışa neden olabilir:
■ Böbrek yetmezliğine neden olabilen tüm ilaçların lityum düzeylerini artırma potansiyeli ve buna bağlı olarak toksisite riski vardır. Eğer bu ilaçların kullanımı zaruri ise, lityum kan düzeyleri dikkatle izlenmeli ve gerekirse doz ayarlaması yapılmalıdır.
■ Antibiyotikler (metronidazol, tetrasiklinler, ko-trimoksazol, trimetoprim). Not: Ko-trimoksazol veya trimetoprim ile eş zamanlı kullanıldığında, normal veya düşük düzeylerde bile, toksik semptomlar görülebilir. Non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar (selektif siklooksijenaz (COX) II inhibitörleri dahil).
■ Renin anjiyotensin sistemini etkileyen ilaçlar (ACE inhibitörleri, losartan gibi anjiyotensin reseptör antagonistleri),
■ Diüretikler (bitkisel ürünler dahil). Yukarıda sözü geçen etkilere ek olarak, tiazid diüretikleri, muhtemel sıvı retansiyonu ve lityum toksisitesi ile sonuçlanan paradoksik antidiüretik etki gösterir. Kıvrım (loop) diüretikleri (dikkat uyarısı belirtilmiş olmakla birlikte, daha çok furosemid ile bumetanidin lityum retansiyonuna neden olduğu görülmüştür),
■ Elektrolit dengesini etkileyen diğer ilaçlar, örn. steroidler, lityum atılımım değiştirebilir ve bu nedenle kullanılmamalıdırlar.
Lityum konsantrasyonlarını azaltan etkileşimler
Aşağıdaki ilaçların lityum ile eş zamanlı uygulaması lityum konsantrasyonlarında azalmaya ve dolayısıyla etki kaybına neden olabilir:
■ Ksantin preparatları (öm. teofilin, kafein),
■ Yüksek oranda sodyum içeren preparatlar (sodyum bikarbonat),
■ Karbonik anhidraz inhibitörleri (asetazolamid),
■ Üre,
■ Klorpromazin.
Lityum düzeylerinde artma veya azalma ile ilişkilendirilemeyen etkileşimler
Aşağıdaki ilaçların lityum ile eş zamanlı uygulaması, lityum düzeyleri normal aralıkta olsa bile, toksisite semptomlarına neden olabilir
■ Karbamazepin,
■ Fenitoin,
■ Metildopa,
■ Klonazepam,
■ Trisiklik ve tetrasiklik antidepresanlar
■ Kalsiyum kanal blokerleri (örn. diltiazem, verapamil). Bu ilaçlar terapötik seviyelerde, nörotoksik reaksiyonlara neden olabilir.
■ Nöromusküler blokerler. Bu ilaçlar terapötik seviyelerde, nörotoksik reaksiyonlara neden olabilir.
■ Haloperidol ve fenotiyazinler ile lityumun eş zamanlı kullanımı nörotoksisite riskini artırır.
■ Lityum ve MAO inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımından fatal malign hiperpireksi nedeniyle kaçınılmalıdır. MAO tip B inhibitörü (selegilin) ile risk daha düşüktür.
■ Potasyum iyodür, lityum’un hipotiroid etkisini artırır. Lityum ile sibutraminin kombine kullanımı serotonin sendrom riskini artırabilir. Bu kombinasyondan kaçınılmalıdır.
Selektif serotonin reuptake inhibitörleri (SSRI): Lityum ile eş zamanlı kullanımı serotonin sendromuna neden olabilir (öm. fluoksetin, fluvoksamin).
COX II inhibitörleri dahil non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar(NSAİİ): NSAİİ tedavisine başlandığında veya tedavi kesildiğinde serum lityum konsantrasyonları daha sık izlenmelidir.
Triptanlar: Serotonin sendromunu düşündüren lityum toksisitesi raporlanmıştır.
QT intervalini uzatan ilaçlar
Lityum, özellikle yüksek kan düzeylerinde, QT intervalinde artışa neden olabilir. Bu nedenle QT intervalinde uzama riski oluşturan ilaçlarla eş zamanlı kullanımı önlenmelidir ve artan yaş, cinsiyet (kadın), konjenital uzun QT sendromu, kardiyak ve tiroid rahatsızlıkları ve metabolik rahatsızlıklar (hipokalsemi, hipokalemi, hipomagnezemi gibi) gibi diğer potansiyel risk faktörleri ile ilgili değerlendirme yapılmalıdır.
QT’de uzamaya ve torsade de pointese neden olma açısından yüksek risk taşıyan ilaçlar: sınıf la antiaritmikler (dizopiramid, prokainamid, kinidin), sınıf III antiaritmikler (amiodaron, sotalol), arsenik trioksit, artemisinin preparatları, dolasetron mesilat, meflokin, intravenöz eritromisin, amisulprid, haloperidol, pimozid, sertindol, terfenadin, tioridazin.
Tedaviye başlandıktan sonra ve hasta semptomatik olduğunda ya da hastalık veya tedavide aritmi veya etkileşim riskini artıran bir değişiklik olduğunda EKG yapılmalıdır.
İlaç dışı etkileşimler
■ Düşük sodyum diyeti. Sodyum alımındaki ani azalma lityum düzeylerini artırır.
■ Hastalık gelişimi lityum toksisitesini artırır.
■ Tedavi süresince ADH plazma düzeyinde yükselmeler oluşur.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
12 yaşın altındaki çocuklarda etkisi ve güvenliği bilinmediğinden kullanılmamalıdır. Geriyatrik popülasyon:
Lithuril ile ilgili diğer bilgiler
- Lithuril Genel
- Lithuril Fiyat
- Lithuril Prospektüs
- Lithuril Kullananlar
- Lithuril Nedir
- Lithuril Kullanımı
- Lithuril Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Lithuril Gebelik
- Lithuril Saklanması
- Lithuril Muadili
- Lithuril Uyarılar
- Lithuril Endikasyon
- Lithuril Kontrendikasyon
- Lithuril İçeriği
- Lithuril Dozu
- Lithuril Zararları
- Lithuril Formu
- Lithuril Farmakolojik Özellikler
- Lithuril Farmasötik Özellikler
- Lithuril Ruhsat Bilgileri