LITHURIL 300 mg 100 kapsül Uyarılar
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Lithuril uyarılar, Lithuril zararları, Lithuril önlemler, Lithuril riskler, Lithuril yan etkisi, Lithuril alerji, Lithuril alkol, Lithuril hamileler, Lithuril emzirme, Lithuril araç kullanımı, Lithuril fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Tedavi süresince düzenli olarak serum lityum düzeylerinin kontrol edilmesi gerekir.
Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kesinlikle kullanılmamalıdır.
Lityum toksisitesi, serum düzeyleri ile yakından ilgilidir ve terapötik dozlarda da görülebilir. Lityum’un terapötik seviyesi ve toksik seviyesi arasındaki marj dar olduğundan lityum serum düzeyinin sürekli izlenmesi gereklidir. İntihar riski olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Kardiyovasküler ya da tiroid hastalığı olan ya da sodyum atılımım değiştiren ilaç (örn. diüretikler, ACE inhibitörleri, NSAİİ’ler) alan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Bazı yaşlı hastalar lityum etkisine çok duyarlı olabilirler Bu hastalarda böbrek fonksiyonlarındaki değişiklikler izlenmeli ve tedavinin gerekliliği yeniden değerlendirilmelidir.
Böbrek yetmezliği durumunda lityum atılımı azalır ve lityum toksisitesi riski artar. LİTHURİL ciddi böbrek yetmezliği durumunda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3). Hafif ve orta şiddette böbrek yetmezliği olan ve lityum tedavisi alan hastalarda serum düzeyleri yakından izlenmelidir.
Böbrek hastalığı olanlar ile poliüri ve polidipsi gözlenen hastalarda böbrek fonksiyonlarının izlenmesi gerekir.
Kusma, diyare, aşırı terleme ya da aşırı sodyum kaybı gibi serum lityum düzeyinde artışa neden olan koşullarda dozun azaltılması ya da lityum tedavisinin kesilmesi gerekebilir.
Sodyum düzeylerinde artış serum lityum düzeylerini düşürür. Bu nedenle lityum tedavisi alan hastalarda yeterli sıvı alımı sağlanmalı ve sodyum miktarının azalmasına ya da yükselmesine neden olan sodyum içeren ilaçların ve gıdaların alımından kaçınılmalıdır.
Bir kapsül 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
Lityum tedavisine başlamadan önce
- Böbrek fonksiyonlarının değerlendirildiğinden emin olmak önemlidir.
- Özellikle kardiyovasküler hastalığı olanlarda, kardiyak fonksiyon değerlendirilmelidir.
- Tiroid fonksiyonu ölçülmelidir. Lityum tedavisine başlamadan önce hastalar ötiroid olmalıdır.
- Renal, kardiyak ve tiroid fonksiyonları periyodik olarak değerlendirilmelidir.
Kan lityum düzeylerinin izlenmesi
Lityum serum konsantrasyonu, lityum kullanılmadan önce bir örnek alınarak ölçülmelidir (örn. son dozdan 12 saat sonraki çukur düzey).
Toksik etkiler daha düşük konsantrasyonlarda gözlenebilse de bu etkilerin, serum lityum konsantrasyonları yaklaşık 1.5 mmol/litre’ye geldiğinde oluşması beklenir. Bu halde tedavi kesilmeli ve bunun çok ciddi bir durum olduğu göz ardı edilmemelidir.
Aşağıdaki durumlarda serum lityum konsantrasyonları daha sık (eski haline gelene kadar haftalık izlem) kontrol edilmelidir:
- Doz veya lityum formülasyonundaki (biyoyararlanım farklılığı olabilir) değişiklikler,
- Önemli bir hastalığın başlaması,
- Sodyum alımında belirgin bir değişiklik olması,
- Sıvı alımında belirgin bir değişiklik olması,
- Lityumun böbreklerden atılımım etkileyen ilaçlarla tedavi,
- Elektrolit dengesini bozan ilaçlarla tedavi.
Hastalar, poliüri veya polidipsi gelişmesi halinde bunu bildirmeleri konusunda
uyarılmalıdır. Bulantı ve kusma atakları veya tuz/su kaybına neden olan diğer durumlar
(aşırı diyet dahil) da mutlaka bildirilmelidir. Hastalara, normal su ve tuz alımlarını sürdürmeleri tavsiye edilmelidir.
Majör cerrahiden 24 saat önce lityum alımı durdurulmalıdır, ancak minör cerrahi uygulamalarında, sıvı ve elektrolit dengesi dikkatli izleniyorsa, normal dozda uygulamaya devam edilebilir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Lityum, zihinsel ve fiziksel faaliyetleri azaltabileceğinden dikkat isteyen işlerde (araba kullanma gibi) çalışanlar uyarılmalıdır.
Lithuril ile ilgili diğer bilgiler
- Lithuril Genel
- Lithuril Fiyat
- Lithuril Prospektüs
- Lithuril Kullananlar
- Lithuril Nedir
- Lithuril Kullanımı
- Lithuril Yan Etkileri
- Lithuril Etkileşimi
- Lithuril Gebelik
- Lithuril Saklanması
- Lithuril Muadili
- Uyarılar
- Lithuril Endikasyon
- Lithuril Kontrendikasyon
- Lithuril İçeriği
- Lithuril Dozu
- Lithuril Zararları
- Lithuril Formu
- Lithuril Farmakolojik Özellikler
- Lithuril Farmasötik Özellikler
- Lithuril Ruhsat Bilgileri