LODAVIN 5 mg 30 çiğnenebilir/çözünebilir tablet Zararları
Aset Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Lodavin zararları, Lodavin önlemler, Lodavin riskler, Lodavin uyarılar, Lodavin yan etkisi, Lodavin istenmeyen etkiler, Lodavin cinsel, Lodavin etkileri, Lodavin tedavi dozu, Lodavin aç mı tok mu, Lodavin hamilelik, Lodavin emzirme, Lodavin alkol, Lodavin kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Epilepsi ve bipolar endikasyonlar için istenmeyen etkiler kontrollü klinik çalışmalar ve diğer klinik deneyimlerle elde edilmiş verileri temel alır ve aşağıda listelenmiştir. Sıklık kategorilerikontrollü klinik çalışmalardan elde edilir (epilepsi monoterapisi Ü de tanımlanan) ve bipolarbozukluk (§ ile tanımlanan)). Sıklık kategorilerinin epilepsi ve bipolar bozukluktan klinikveriler arasında farklı olduğu durumlarda, en konservatif sıklık gösterilmektedir. Bununlabirlikte kontrollü klinik çalışma verilerinin mevcut olmadığı durumlarda, sıklık kategorileridiğer klinik deneyimleri temel almıştır.
İstenmeyen etkilerin sınıflandırılmasında şu sistem kullanılmıştır: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1000, <1/100), seyrek (>1/10,000, <1/1000), çok seyrek(<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Nötropeni, lökopeni, anemi, trombositopeni, pansitopeni, aplastik anemi, agranülositoz dahil hematolojik anomaliler1Bilinmeyen: Lenfadenopati1
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Aşırı duyarlılık sendromu2 (ateş, lenfadenopati, yüz ödemi, kan ve karaciğer anomalileri, dissemine intravasküler koagülasyon, çoklu organ yetmezliği gibi semptomlardahil).
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın: Agresyon, iritabilite
Çok seyrek: Tik, halüsinasyon, konfüzyon
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Baş ağrısı.
Yaygın: Somnolans’§, baş dönmesi, titreme, uykusuzluk, ajitasyon§
Yaygın olmayan: Atak sif
Seyrek: Göz titremi, Aseptik menenjit (bkz. Bölüm 4.4)
Çok seyrek: Kararsızlık, hareket bozuklukları, Parkinson hastalığında kötüleşme3, ekstrapiramidal etkiler, koreoatetoz’, nöbet sıklığında artış
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Çift görme’, bulanık görme’
Seyrek: Konjunktivit
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın: Bulantı, kusma’, di yare’, ağız kuruluğu
Hepatobilyer hastalıklar
Çok seyrek: Hepatik yetmezlik, hepatik fonksiyon bozukluğu4, karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın: Deri döküntüsü5
Seyrek: Stevens-Johnson Sendromu
Çok seyrek: Toksik epidermal nekroliz
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın: Eklem ağrı sı§
Çok seyrek: Lupus-benzeri reaksiyonlar
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın: Yorgunluk, ağrı§, sırt ağrı sı§
Seçili advers reaksiyonların açıklaması
hematolojik anomaliler ve lenfadenopati aşırı duyarlılık sendromu ile ilişkili olabilir ya da olmayabilir (bkz., Bağışıklık sistemi bozuklukları).
2Döküntü ateş, lenfadenopati, yüz ödemi ve kan ve karaciğer anomalileri dahil değişken sistemik semptomlar patemi ile ilişkili aşırı duyarlılık sendromunun bir parçası olarakbildirilmiştir.
Sendrom geniş bir klinik şiddet spektrumu gösterir ve nadiren dissemine intravasküler koagülasyon ve çoklu organ yetmezliğine yol açabilir. Döküntü belirgin olmasa da erken aşırıduyarlılık göstergelerinin (ateş, lenfadenopati) mevcut olabileceğine dikkat edilmelidir. Bu tipbelirti ve semptomlar mevcutsa, hasta derhal değerlendirilmeli ve alternatif etiyolojibelirlenemezse LODAVİN bırakılmalıdır.
3Bu etkiler diğer klinik deneyimler sırasında bildirilmiştir. Lamotrijinin önceden Parkinson hastalığı mevcut olan hastalarda parkinsonian semptomları kötüleştirebileceğine dair raporlarve bu altta yatan rahatsızlığın görüldüğü hastalarda ekstrapiramidal etkiler ve koreoatetozailişkin izole raporlar alınmıştır.
4Hepatik fonksiyon bozukluğu genellikle aşırı duyarlılık reaksiyonları ile ilişkili olarak meydana gelmekle birlikte, aşikar aşırı duyarlılık belirtileri yokluğunda da izole vakalarbildirilmiştir.
5Yetişkinlerde yürütülen klinik çalışmalarda, deri döküntüleri lamotrijin kullanan hastaların %8-12’sine kadarında ve plasebo alan hastaların %5-6’sında meydana gelmiştir. Deridöküntüleri hastaların %2’sinde lamotrijin tedavisinin kesilmesine yol açmıştır. Genelliklemakulopapüler görüntüde döküntü tedavi başlatıldıktan sonraki sekiz hafta içinde ortaya çıkarve lamotrijinin kesilmesi ile düzelir (bkz., bölüm 4.4).
Nadiren, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz (Lyell sendormu) dahil olmak üzere ciddi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden deri döküntüleri bildirilmiştir. Her nekadar çoğu ilaç kesildiğinde düzelse de, bazı hastalarda geri dönüşümsüz skarlaşma görülmüşve nadir ilişkili ölüm vakaları bildirilmiştir (bkz., bölüm 4.4).
Genel döküntü riski aşağıdakilerle güçlü ilişki göstermektedir:
- Lamotrijinden yüksek başlangıç dozları ve lamotrijin tedavisi için önerilen doz artırımınınaşılması (bkz., bölüm 4.2)
- Eşzamanlı valproat kullanımı (bkz., bölüm 4.2)
Döküntü ayrıca değişken sistemik semptomlar paterni ile ilişkili aşırı duyarlılık sendromunun bir parçası olarak bildirilmiştir (bkz., İmmün sistem bozuklukları).
Lamotrijin ile uzun vadeli tedavi gören hastalarda kemik mineral yoğunluğunda azalma, osteopeni, osteoporoz ve kırık raporları alınmıştır. Lamotrijinin kemik metabolizmasınıetkilediği metabolizma belirlenmemiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye
Farmakovijilans Merkezi’ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck,gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)